Menu Sluiten

Zakelijke energie vergelijken voor de bouwmaterialenindustrie, zo koop je dit het beste in

Zakelijke energie vergelijken voor de bouwmaterialenindustrie, zo koop je dit het beste in

De bouwmaterialenindustrie is een sector die zich bezighoudt met de productie en distributie van materialen die gebruikt worden in de bouwsector zoals beton, baksteen, glas, hout en cement. Bedrijven in deze branche verbruiken vaak een grote hoeveelheid energie hiervoor, daarom is energiebeheer noodzakelijk. In deze sector speelt zakelijke energie dan ook een cruciale rol in  de operationele kosten van bedrijven. In deze blog kijken we naar de verschillende uitdagingen van zakelijke energie in de bouwmaterialenindustrie. Daarnaast benoemen we de beste inkoopstrategieën om energiekosten te optimaliseren.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding






     Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

     Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

     De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

     

    Verbruik van zakelijke energie voor de bouwmaterialenindustrie

    De bouwmaterialenindustrie omvat een breeds scala aan activiteiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de productie van de basismaterialen tot het transport en de levering aan bouwprojecten. Deze processen zijn erg energie-intensief, hierdoor kunnen de energiekosten flink oplopen. Er zijn meerdere energie-intensieve processen zoals:

    Productieprocessen: de productie van bakstenen, cement, staal en beton vereist een enorme hoeveelheid aan energie. Vooral thermische energie voor het verhitten van grondstoffen en elektriciteit voor het aandrijven van alle machines is cruciaal. De bouwmaterialenindustrie is goed voor ongeveer 5 tot 7% van het totale industriële  energieverbruik.

    Transport en logistiek: het transport vraagt veel energie en brandstof omdat bouwmaterialen vaak vrij zwaar en volumineus zijn. Vooral de levering van grote hoeveelheden zand, beton of staal naar bouwlocaties kunnen de transportkosten flink oplopen.

    Opslag en distributie: veel bedrijven in de bouwmaterialenindustrie hebben grote distributiecentra waar de producten worden opgeslagen voordat ze vervoerd worden naar de bouwplaatsen. Ook in de distributiecentra is energie nodig voor klimaatbeheersing, verlichting en het aandrijven van verschillende machines zoals een heftruck.

    De invloed van energiekosten op de bedrijfsvoering in de bouwmaterialenindustrie

    Doordat zakelijke energie een belangrijk onderdeel is van de kostenstructuur kunnen stijgende energieprijzen een aanzienlijke invloed hebben op de winstgevendheid van bedrijven binnen de bouwmaterialenindustrie. Enkele voorbeelden van hoe energiekosten de bedrijfsvoering kunnen beïnvloeden:

    Hoge energiekosten kunnen de prijzen van producten zoals staal of cement verhogen. Hierdoor kunnen bedrijven moeite hebben om concurrerend te blijven ten opzichte van andere spelers in de markt, dit kan zowel nationaal als internationaal zijn.

    Als de energiekosten flink stijgen zonder dat de bedrijfskosten goed worden beheerd kan dit direct leiden toe een daling van de winstmarges. Daarom is het belangrijk om als bedrijf een manier te vinden om deze kosten te beheersen zonder dat de kwaliteit van de producten en diensten hierdoor in gevaar komt.

    In Nederland maar ook in veel andere landen ontstaan er steeds strengere regels voor bedrijven omtrent het milieu, vooral op het gebied van CO2 uitstoot. De bouwmaterialenindustrie is sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen, hierdoor kunnen deze strengere regels een aanzienlijke uitdaging zijn. Bedrijven worden steeds meer aangemoedigd om over te stappen op duurzamere energiebronnen om zo te kunnen voldoen aan milieuregelgeving. Hierdoor kunnen ze tegelijkertijd ook hun energiekosten verlagen.

    De beste inkoopstrategieën voor zakelijke energie in de bouwmaterialenindustrie 

    Doordat de bouwmaterialenindustrie zeer energie-intensief is, is het voor bedrijven essentieel om een strategische benadering te kiezen voor het inkopen van zakelijke energie. Er zijn een aantal inkoopstrategieën waar je uit kan kiezen:

    Een van de meest populaire strategieën is het aangaan van vaste prijscontracten. Hiermee kan je de huidige energieprijs vastzetten voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld 1 tot 5 jaar. Door te kiezen voor deze inkoopstrategie ben je gedurende de looptijd van je contract beschermt tegen prijsstijgingen van de energieprijs. Het geeft zekerheid en budgettering is hierdoor eenvoudiger. Vooral als er verwacht wordt dat de energieprijzen flink zullen stijgen kan dit een slimme keuze zijn.

    Je kan ook kiezen voor een flexibel energiecontract. Hierbij koop je energie in tegen de huidige energieprijs, je beweegt als het ware mee met de energiemarkt. Dit type energiecontract stelt bedrijven in staat om in te spelen op markttrends en potentiële prijsdalingen te benutten. Deze inkoopstrategie is vooral geschikt voor bedrijven die de energieprijzen nauwlettend in de gaten houden en de expertise hebben om op het juiste moment energie in te kopen. Je bent hierbij niet beschermt tegen eventuele prijsstijgingen.

    • Duurzame energie inkoop

    Door de toenemende vraag naar duurzame bedrijven wordt er steeds vaker gekozen om over te stappen op groene energie. Dit kan via duurzame energiecontracten waarbij bedrijven energie afnemen van hernieuwbare bronnen zoals zonne- en windenergie. Daarnaast kan je als bedrijf ook overwegen om te investeren in je eigen duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen op de daken van je distributiecentra.

    • Collectieve inkoop

    Een andere interessante inkoopstrategie is het deelnemen aan energiecoöperaties of het bundelen van de inkoopkracht met andere bedrijven. Doordat je gezamenlijk je energie inkoopt, kan je als bedrijf vaak lagere tarieven onderhandelen bij zakelijke energieleveranciers en betere contractvoorwaarden. Ook bieden energiecoöperaties vaak toegang tot duurzame energie tegen gunstige tarieven.

    • Energiemanagementsystemen

    Naast dat het belangrijk is om energie zo slim mogelijk in te kopen is het ook van groot belang om het energieverbruik binnen het bedrijf zo goed mogelijk te monitoren en optimaliseren. Dit kan met behulp van een energiemanagementsysteem (EMS). Hiermee krijgen bedrijven real time inzicht in hun energieverbruik. Op deze manier kunnen inefficiënties snel worden opgemerkt en aangepakt. Dit kan weer leiden tot lagere energiekosten en een duurzamere bedrijfsvoering.

    Praktijkvoorbeeld uit eigen ervaring:

    Bedrijf X in de bouwmaterialenindustrie is een relatief klein bedrijf. Zij kozen altijd voor een vaste energieprijs voor 5 jaar zodat ze er verder geen werk aan hadden. Echter waren de energiekosten een flinke kostenpost. Zij hebben nu gekozen voor collectieve energie inkoop. Hierdoor hebben zij gunstigere energieprijzen en betere contractvoorwaarden gekregen. Ook delen zij de investeringskosten voor duurzame energie wat weer flink in kosten scheelt.

    Uitdagingen bij het beheren van zakelijke energie in de bouwmaterialenindustrie

    Het effectief beheren van zakelijke energie in de bouwmaterialenindustrie brengt verschillende uitdagingen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de volatiele energiemarkt. Energieprijzen zijn de laatste jaren steeds volatieler geworden. Dit komt door verschillende factoren zoals geopolitieke spanningen, weeromstandigheden en de wereldwijde vraag naar fossiele brandstoffen. Dit maakt het voor bedrijven moeilijk om hun kosten stabiel te houden en hun budgetten nauwkeurig te plannen.

    Ook de druk om te verduurzamen en te voldoen aan strengere regelgeving betekent dat bedrijven moeten investeren in duurzamere energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Deze overgang vraagt om flinke investeringen wat zeker voor kleinere bedrijven een flinke uitdaging kan zijn.

    De energie-industrie verandert voortdurend met nieuwe technologieën zoals batterijopslag, energiemanagementsystemen en slimme netwerken die de manier waarop energie tot op heden gebruikt en beheerd werd verandert. Bedrijven moeten continue op de hoogte blijven van deze ontwikkelingen om concurrerend te blijven in de markt.

    Wat kan Zakelijke Energietarieven betekenen voor de bouwmaterialenindustrie?

    Wij van Zakelijke Energietarieven helpen ondernemers door ze te ontlasten van al hun energiezaken. Hierdoor kunnen zij zich volledig focussen op hun bedrijfsvoering. Heb jij vragen over jouw huidige energiecontract? Of wil je graag overstappen naar een andere inkoopstrategie? Neem vrijblijvend contact op met een van onze energie analisten. Zij kijken samen met jou naar de beste inkoopstrategie van zakelijke energie passend bij jouw bedrijf in de bouwmaterialenindustrie. Ook met vragen over verduurzamen of het inkopen van groene energie kan je bij ons terecht.