Menu Sluiten

Alles over de opzegvergoeding bij het overstappen naar een andere zakelijke energieleverancier

Opzegvergoeding

Als u als zakelijke energieafnemer besluit om uw huidige energiecontract op te zeggen en over te stappen naar een andere energieleverancier, kunt u te maken krijgen met de verplichting om een opzegvergoeding of opzegboete te betalen. Hoewel dit soms een flinke som geld kan zijn, hoeft dit niet te betekenen dat het vroegtijdig overstappen een slecht idee is. Vaak levert de overstap namelijk veel meer voordeel op. In deze blog leest u het antwoord op de meest gestelde vragen over de opzegvergoeding bij zakelijke energiecontracten.

Wat is een opzegvergoeding of opzeg boete?

Voor uw zakelijke energie kunt u een energiecontract voor betaalde tijd afsluiten. Zulke contracten kunnen bijvoorbeeld een jaar lopen, maar ook voor een langere tijd zoals drie jaar. In feite verbindt de contractpartij zich dan voor die periode aan de energieleverancier. Voor de leverancier geldt: hoe langer het contract, hoe beter. Op die manier kan er immers meer geld aan de klant worden verdiend.

Dit betekent echter niet dat er niet voor het aflopen van het contract opgezegd kan worden. Wanneer de zakelijke klant dit doet en vroegtijdig overstapt naar een andere leverancier, is de oude leverancier gerechtigd op een geldbedrag in rekening te brengen. Dit heet de opzegvergoeding of de opzeg boete. Dit geld wordt gebruikt door de oude leverancier om de kosten te dekken die er gemaakt zijn om de klant aan te trekken. Heeft u een welkomstcadeau of een welkomstvergoeding ontvangen bij het tekenen van het energiecontract? Soms vragen energieleveranciers deze ook terug te betalen in het geval dat u te vroeg opzegt.

Wanneer mag een energieleverancier een opzegvergoeding in rekening brengen?

Logischerwijs zitten er wel voorwaarden aan het in rekening brengen van een opzegvergoeding. De eerste is dat er daadwerkelijk sprake moet zijn van het vroegtijdig stoppen van het energiecontract. De ACM (Autoriteit Consument en Markt) heeft overigens bepaald dat bij het opzeggen binnen twee weken voor het aflopen van het contract een opzegvergoeding onredelijk is. Let bij het opzeggen van een zakelijk energiecontract daarbij altijd op de overeengekomen opzegtermijn. Zo kunt u voorkomen dat u nog langer aan een contract vast zit en eventueel te maken krijgt met een opzeg boete.

Een opzegvergoeding moet tevens altijd overeengekomen zijn. Meestal staat de opzegvergoeding vermeld in het energiecontract, maar het komt ook vaak voor dat dit staat in de algemene voorwaarden van de zakelijke energieleverancier. Bij het opzeggen van een zakelijk energiecontract is het daarom belangrijk om die goed door te nemen.

Welke termijn zit er aan het vragen van een opzegvergoeding?

Wanneer u vroegtijdig uw energiecontract opzegt en overstapt naar een andere energieleverancier, heeft uw oude leverancier slechts beperkt de tijd om een opzeg boete in rekening te brengen. Dit mag namelijk op het laatst bij de eindafrekening. Op de eindafrekening staat hoeveel u verbruikt heeft en of u nog geld moet betalen of geld terugkrijgt. Deze eindafrekening (inclusief opzegvergoeding) moet binnen zes weken na de overstap verstuurd worden. In het geval dat uw oude energieleverancier zich niet houdt aan deze termijn, hoeft u de opzegvergoeding simpelweg niet te betalen.

Hoe hoog kan de opzegvergoeding zijn?

Hoe duur de opzeg boete kan zijn hangt af van welk type energieverbruiker u bent. Voor consumenten, kleinzakelijke energieafnemers en grootzakelijke energieafnemers gelden namelijk verschillende voorschriften. Voor de consumenten volgen uit de wet de volgende maximale bedragen voor de opzegvergoeding:

Totale duur van het contractResterende duur bij opzeggenMaximale opzegvergoeding
1 jaar< 1 jaar50 Euro
> 1 jaar< 1,5 jaar50 Euro
 1,5 – 2 jaar75 Euro
 2 – 2,5 jaar100 Euro
 > 2,5 jaar125 Euro

Voor kleinzakelijke energieverbruikers geven de Richtsnoeren Redelijke Opzegvergoedingen Vergunninghouders andere regels. Zo moet de opzegvergoeding voldoen aan een van de volgende drie criteria. De eerste is dat de opzegvergoeding niet meer dan 15% van de resterende waarde van het contract mag bedragen. De tweede is dat de opzegvergoeding het verschil bedraagt tussen de waarde van de overeenkomst op basis van de marktprijs op het moment van beëindigen en de resterende waarde van de overeenkomst, plus een administratieve vergoeding van maximaal 50 euro. Het laatste mogelijke criterium is dat de opzegtermijn maximaal 100 euro per uitgediend jaar mag zijn.

Voor grootzakelijke energie is er wettelijk gezien niets geregeld wat betreft de mogelijke hoogte van de opzegvergoeding bij energiecontracten. Hierdoor moet u, voordat u een energiecontract afsluit, altijd goed de algemene voorwaarden checken.

Waarom toch overstappen met opzegvergoeding?

Het bestaan van een opzegvergoeding of opzeg boete kan de zakelijke energieafnemer ontmoedigen om een overstap naar een andere energieleverancier te maken. In de praktijk is dit echter vaak helemaal niet terecht. Zelfs in het geval dat er een flinke opzegvergoeding betaald moet worden, kan de overstap toch nog veel besparingen opleveren.

Hoe komt dat dan? Ten eerste hanteert de nieuwe energieleverancier vaak zeer voordelige actietarieven. Hierdoor is het nieuwe energiecontract een stuk goedkoper dan de oude, en is het betalen van de opzegvergoeding het financieel waard. Een andere reden waarom de opzeg boete de overstap niet automatisch onaantrekkelijk maakt, ligt hem in het feit dat de nieuwe energieleverancier vaak de opzegvergoedingen betaalt, om zo sneller nieuwe klanten te binden. In dat geval ondervindt de zakelijke klant helemaal geen nadeel door de opzegvergoeding.

Mocht de opzegvergoeding hoger zijn dan de voordelen die u haalt bij het nieuwe contract en wordt deze boete ook nog eens niet overgenomen door de nieuwe energieleverancier? Dan is het misschien verstandiger om te wachten tot uw huidige energiecontract afloopt.

Voordelig overstappen via Zakelijke Energietarieven

Bij Zakelijke Energietarieven weten we exact wat er bij een overstap van energieleverancier komt kijken. Onze experts zijn altijd op de hoogte van de voorwaarden van de verschillende energieleveranciers en weten dus ook welke opzegvergoedingen er gehanteerd worden.

Wij geven u graag advies over het eventuele voordeel van een (vroegtijdige) overstap. Wij hebben al veel kleinzakelijke en grootzakelijke klanten geholpen met het besparen op hun energierekening, zelfs in het geval dat er een opzegvergoeding moest worden betaald.

Wilt u ook advies over een overstap? Neem dan gerust contact met ons op en wij bespreken graag uw mogelijkheden. Heeft u besloten dat u een ander energiecontract wil? Dan regelen wij de complete overstap voor u.

Albert, Energie Analist