Menu Sluiten

Energieverwachting 2020: Energietarieven blijven relatief laag voor de grootzakelijke verbruiker

Energieverwachting-2020

Het is u vast niet ontgaan dat door de Coronacrisis de energieprijzen historisch laag waren. Mede hierdoor hebben veel ondernemingen nieuwe energiecontracten afgesloten en enorm veel geld bespaard. Hoewel de grootste daling van de prijzen achter de rug is, zijn de tarieven voor stroom en gas nog steeds relatief laag in vergelijking met voorgaande jaren. De energieverwachting 2020 is dat dit nog wel even zo blijft. In deze blog leest u waarom dat is en hoe u er uw voordeel mee kunt doen.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Ontwikkeling energietarieven tijdens de Coronacrisis

  Toen de Coronacrisis begon, zagen we een gigantische daling in tarieven op de energiemarkten. Het gebeurde zelfs voor het eerst dat de stroomprijs een hele dag negatief was. Dit betekent dat energieleveranciers de energieafnemer geld betaalden. Dit had natuurlijk allemaal te maken met lage vraag naar energie. Dit kwam onder meer doordat veel ondernemingen hun deuren sloten en er een stuk minder gereisd werd.

  Gedurende die periode hebben we veel grootzakelijke energieverbruikers geholpen met de overstap naar een goedkoop energiecontract. We adviseerden daarom meermaals om vaste contracten af te sluiten, om zo lang te blijven profiteren van de lage prijzen op de markten ten gevolge van de crisis. Dit heeft veel bedrijven flinke besparingen opgeleverd.

  Waarom de energietarieven nog steeds relatief laag zijn

  Naarmate de impact van de Coronacrisis verminderde en veel ondernemingen weer opstartten, gingen de energieprijzen weer wat omhoog. Sindsdien blijven de prijzen redelijk stabiel. Toch zijn de energietarieven nog steeds wat lager dan voor het intreden van de crisis. Hier zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen.

  Ten eerste zorgt de onzekerheid van de Coronacrisis er nog steeds voor dat er minder verbruikt wordt, en de prijzen derhalve ook lager blijven. Daarbij zorgen de dalende kosten voor CO2-emmissierechten ervoor dat de prijs niet hard stijgt. Bedrijven moeten deze rechten in de vorm van certificaten kopen om CO2 uit te stoten. In een voorbereiding op een eventuele tweede golf zijn deze prijzen relatief laag gehouden. Doordat de hoogte van deze kosten van grote invloed is op de uiteindelijke energieprijs op de markt, is de energieprijs niet veel gestegen. Tot slot hebben we in Nederland vrij grote gasreserves. Onder andere deze ontwikkeling heeft veroorzaakt dat de gasprijs nog steeds enorm laag is.

  Wat zijn de verwachtingen voor de energieprijzen voor de komende maanden?

  Allereerst valt op te merken dat de energietarieven niet makkelijk te voorspellen zijn. Dit komt doordat de koersen door veel verschillende factoren worden beïnvloed. Een groot aantal van deze factoren is enorm onvoorspelbaar. Denk bijvoorbeeld aan de verdere verloop van de pandemie. Ook politieke en economische verhoudingen hebben een grote impact op de energieprijzen. Dit soort gebeurtenissen laten zich moeilijk voorspellen.

  Toch kan gezegd worden dat, ondanks het feit dat de tarieven langzaam stijgen, de prijzen op de energiemarkten waarschijnlijk relatief laag blijven ten opzichte van voorgaande jaren. We kunnen hier meerdere oorzaken voor aanwijzen. De eerste is logischerwijs het feit dat de Coronacrisis naweeën zal hebben. Op veel gebieden blijft de productie minder en er wordt nog steeds niet zoveel gereisd als een jaar geleden. Daarbij zijn er steeds meer particulieren en bedrijven die hun eigen energie opwekken. Ook dit zorgt op de lange termijn voor een gestage daling in de energieprijzen.

  Dit alles met natuurlijk de aantekening dat er nog van alles kan plaatsvinden wat er voor kan zorgen dat de energieprijzen stijgen. Wilt u meer weten over de huidige stand van de koersen op de beurzen en hoort u graag meer voorspellingen over de energiemarkten? Neem gerust contact met ons op om het met onze experts te bespreken.

  Wat betekenen de voorspellingen voor u als zakelijke energieverbruiker?

  Als u tijdens de Coronacrisis nog niet bent overgestapt naar een voordelig energiecontract, is het hier nog steeds niet te laat voor. Hoewel de prijzen zeker niet meer zo laag zijn als voorheen, kan er ook nu nog flinke veel voordeel gehaald worden uit een overstap. Vergeleken met de afgelopen jaren is de prijs nog relatief laag en vallen er een hoop besparingen te behalen. Het feit dat veel energieleveranciers bij een overstap actietarieven hanteren heeft hier tevens invloed op.

  Ook gedurende de rest van het jaar kunt u nog voordeel behalen uit een overstap, gezien de verwachting dat de energieprijzen niet al te hard zullen gaan stijgen en dus nog steeds vrij laag blijven. Let wel goed op uw opzegtermijn. Veel leveranciers hanteren een opzegtermijn van maar liefst drie maanden of langer. Het is dus een goed idee om snel na te gaan denken over een eventueel nieuw energiecontract.

  Laat u adviseren door een expert van Zakelijke Energietarieven

  Denkt u erover na om over te stappen naar een nieuw zakelijk energiecontract? Wij van Zakelijke Energietarieven kunnen voorzien van hoogstaand advies en kunnen u tevens begeleiden gedurende dit proces. Tevens voeren wij vrijblijvend factuurcontroles uit, om zo te kunnen bepalen of u bij een andere energieleverancier goedkoper uit kan zijn. Mocht dat zo zijn, regelen wij de overstap voor u. Zo kunt u op een eenvoudige wijze een goedkopere energiedeal krijgen en grote besparingen realiseren. Ook als u wilt sparren over de ontwikkelingen op de energiemarkten of over de juiste inkoopstrategie kunt u gerust even met ons bellen.