Menu Sluiten

Het voordeligste moment van het jaar om zakelijke energie in te kopen

Het-voordeligste-moment-van-het-jaar-om-zakelijke-energie-in-te-kopen

Voor veel ondernemers is het einde van het jaar het meest logische moment om hun zakelijke energie in te kopen. Hoewel dit misschien wel de meest makkelijke en voor de hand liggende periode is, raden wij toch aan om op andere momtenten uw inkoop van energie te regelen. In deze blog leest u hoe dat grote besparingen kan opleveren.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Hoe worden de zakelijke energietarieven bepaald?

  De energieprijs is onderhevig aan schommelingen; op bijvoorbeeld de APX/EPEX-markt schommelen de prijzen zelfs per uur. Zulke prijsfluctueringen kunnen vele verschillende oorzaken hebben. De kern is in ieder geval dat het gaat om de verhouding tussen de vraag naar en het aanbod van energie. Wanneer de vraag hoog is en het aanbod laag, zal de energieprijs logischerwijs flink stijgen. Dit is bijvoorbeeld het geval in de winter of na het terugdringen van gaswinning. Ook politieke spanningen kunnen de verhouding tussen vraag en aanbod flink beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de recente conflicten tussen olieproducerende landen en het Midden-Oosten.

  Is de vraag naar elektriciteit of gas laag in verhouding tot het aanbod? Dan zal de energieprijs een daling doormaken. We zagen dat dit in extreme mate gebeurde toen de Coronacrisis intrad. De ongebruikelijk lage vraag en het stabiele aanbod zorgden voor een historisch lage prijs op de energiebeurzen.

  Waarom inkoop van zakelijke energie aan het einde van het jaar meestal onvoordelig is

  De energiecontracten lopen aan het eind van het jaar af. Daarom is het een logisch moment om dan wederom te kijken naar inkoop van uw zakelijke energie. Maar met de zojuist besproken manier waarop de energieprijs wordt bepaald in het achterhoofd, is dit niet altijd even verstandig. Er zijn namelijk veel ondernemers die aan het eind van het jaar op zoek gaan naar een nieuw energiecontract. Dit betekent dat de vraag hoog is, waardoor de prijs stijgt. Niet zo’n voordelig moment om in te kopen dus. Zeker voor de grootzakelijke energiecontracten zijn kleine prijsverschillen van grote invloed.

  Voorbeeld
  Onderneemster Lisanne heeft haar huidige energiecontract al een tijd geleden opgezegd en wilt bij een andere leverancier haar zakelijke energie gaan inkopen. Hiermee heeft ze tot december gewacht. Op dat moment zijn de prijzen op de energiemarkt relatief hoog. Wanneer ze in oktober haar inkoop had geregeld was ze 5% goedkoper uit geweest. Dit loopt op tot een hoog bedrag, gezien het feit dat haar onderneming veel energie verbruikt.

  Wanneer moeten ondernemers dan wel hun inkoop van energie regelen?

  Het einde van het jaar is dus meestal niet een verstandig inkoopmoment, maar wanneer dan wel? Hier valt helaas geen eenduidig antwoord op te geven. Wel valt te zeggen dat men goed naar de ontwikkelingen op de markt moet kijken om een voordelig moment te bepalen. Hoewel de energiemarkt niet altijd even makkelijk te voorspellen is, kan er vaak wel wat gezegd worden over de fluctueringen in de nabije toekomst.

  Door op de langere termijn naar de ontwikkelingen op de energiemarkten te kijken, kan men waarschijnlijk al momenten afleiden waarop de prijs wat lager is. Zijn de tarieven relatief hoog? Dan is het onverstandig om voor een langere termijn in te kopen. Wanneer de tarieven echter laag zijn, is dit juist wel een goede optie. Zo bent u verzekerd van een goedkope energieprijs, ook in het waarschijnlijke geval dat de energieprijzen stijgen. Daarom hebben wij tijdens de Coronacrisis menig bedrijf geadviseerd om hun inkoop van energie voor langere tijd vast te zetten.

  Wilt u meer weten over het bepalen van het juiste moment om uw zakelijke energie in te kopen en te beginnen met het vergelijken van zakelijke energie? Bel ons gerust en wij vertellen u er meer over.

  Let ook op uw opzegtermijn bij het inkopen van uw zakelijke energie

  Een ander aspect waar u zeker aan moet denken bij de inkoop van zakelijke energie is de opzegtermijn van uw energiecontract. Sommige energieleveranciers hanteren een opzegtermijn van maar liefst zes maanden. Dit betekent dat de klant al meer dan zes maanden van tevoren het contract moet opzeggen, wil deze elders energie inkopen. Doet deze dat niet? Dan wordt het contract automatisch verlengd. Dit is eigenlijk altijd wel in het nadeel van de klant.

  Het advies: zeg op tijd op. Goed om te weten is ook dat u bij het moment van opzeggen nog tijd heeft om een nieuw contract te zoeken. Hiervoor heeft u nog de tijd tot uiterlijk zeven werkdagen voor de afloop van het oude energiecontract.

  Zakelijke Energietarieven helpt u graag bij het kiezen van een inkoopmoment

  Door onze jarenlange ervaring op de energiemarkten (APX/EPEX, ENDEX en LEBA) kunnen wij met relatief hoge precisie voorspellen hoe de energieprijs zich gaat ontwikkelen. U wilt de markt natuurlijk niet constant in de gaten houden. Daarom doen wij dit graag voor u. Tevens zijn we gespecialiseerd in het adviseren over de juiste inkoopstrategie: vast of variabel. Het hangt namelijk van het tijdstip én het type onderneming af wat het meest voordelig is.

  Wilt u ook weten wanneer u uw zakelijke energie moet inkopen? Of heeft u een andere zakelijke energie-gerelateerde vraag? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.