Menu Sluiten

Batterijen voor bedrijven: alle toepassingen op een rij

In de moderne bedrijfswereld gaat energiebeheer een steeds grotere rol spelen. Bedrijven staan onder druk om duurzamer, efficiënter en meer kosteneffectief te werk te gaan. Dit komt mede door de stijgende energieprijzen en de noodzaak om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Steeds meer bedrijven investeren al in het opwekken van eigen energie, maar niet al die stroom kan ook daadwerkelijk gebruikt worden. Doordat het stroomnet steeds voller wordt en de energieprijzen fluctueren is het opslaan van die opgewekte energie in een batterij een slimme oplossing. Energieopslag biedt voor bedrijven de mogelijkheid om op een flexibele en betrouwbare manier met energie om te gaan. Dit kan weer leiden tot kostenbesparing, verminderde afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en verhoogde energie-efficiëntie. In dit artikel kijken we naar verschillende manieren waarop batterijen batterijen voor bedrijven gebruikt kunnen worden voor energieopslag en de voordelen die deze technologie te bieden heeft.

Je batterij inzetten voor netcongestie, peak shaving, opslag zonnepanelen, onbalans, microgrids, backup, vermogen verhogen en elektrische voertuigen opladen

Er zijn vele toepassingen voor accu’s bij bedrijven, hieronder een uitwerking van enkele mogelijkheden:

  1. Netcongestie: bij netcongestie wordt er ook wel gesproken over file op het energienet. Dit komt voor als de volledige capaciteit van het net bereikt is. Er is een onbalans in vraag en aanbod van energie. Netcongestie vormt een grot uitdaging voor de energietransitie. Hierdoor kunnen bedrijven hun gecontracteerd vermogen niet verhogen en in het ergste geval komen ze hierdoor stroom tekort. Batterijen kunnen tijdelijk helpen bij die pieken in de vraag totdat het netwerk wordt verzwaard door de netbeheerders. Vooral bedrijven die soms teveel energie opwekken en andere momenten energie tekort hebben kan een batterij een uitkomst zijn. Als je energie aanbod groter is dan je energievraag sla je de overige energie op. En op de momenten dat de energievraag weer groter is dan het aanbod zet je de opgeslagen energie in.
  2. Peak shaving: een batterij in combinatie met peak shaving vermindert pieken in elektriciteitsverbruik en optimaliseert zo energiekosten. Energie wordt opgewekt op tijden met een lage energievraag en tarieven. Overtollige energie in deze rustige periodes wordt opgeslagen in de batterij en gebruikt tijdens  piekuren met hogere vraag en hogere energietarieven. Voordelen hiervan kunnen zijn kostenbesparing, betrouwbare en stabielere energievoorziening en een verminderde afhankelijkheid van het elektriciteitsnet tijdens piekuren.
  3. Hernieuwbare energiebronnen: een van de uitdagingen bij het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie is de onvoorspelbaarheid in opwekking. Zo wekken zonnepanelen alleen elektriciteit op als de zon schijnt, terwijl windturbines weer afhankelijk zijn van de windomstandigheden. Dit houdt in dat er momenten zijn waarop de opgewekte energie niet overeenkomt met de energievraag. Batterijen kunnen bedrijven helpen dit probleem op te lossen door de overtollige energie op te slaan wanneer de weeromstandigheden ideaal zijn. Deze energie kan later weer gebruikt worden als de vraag hoger is. Hierdoor zijn bedrijven in staat hun afhankelijkheid van het elektriciteitsnet te verminderen en verhoogt de efficiëntie van hernieuwbare energiesystemen.
  4. Handelen op de onbalans markt: de dynamische energieprijzen wisselen sterk, een batterij kan hierin extra inkomsten creëren door te handelen in deze verschillen. De batterij wordt opgeladen als de energietarieven laag of soms zelfs negatief zijn. En de batterij wordt weer ontladen als de energietarieven hoog zijn. Je kan de opgeslagen energie ook terug verkopen aan het net om extra inkomen te realiseren. Tijdens de piekuren kunnen bedrijven de energie verkopen aan het elektriciteitsnet wanneer de vraag naar elektriciteit hoog is. Dit zorgt niet alleen voor inkomen maar het kan ook bijdragen aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet door energie beschikbaar te stellen wanneer deze het meest nodig is.
  5. Microgrids: batterijen kunnen een centrale rol spelen in een microgrid, een kleinschalig elektriciteitsnetwerk dat onafhankelijk kan functioneren van het grote elektriciteitsnet. Als je jouw bedrijf wil beschermen tegen netwerkstoringen of in afgelegen gebieden opereert, kan je een eigen microgrid opzetten en batterijen gebruiken om energie te leveren wanneer dat nodig is, zelfs tijdens stroomonderbrekingen.
  6. Back-up: een batterij zorgt ervoor dat je bedrijf altijd door kan functioneren zelfs als er onverwachts een stroomstoring is. De batterij kan de energievraag vanuit het net tijdelijk overnemen zodat de werkzaamheden onverstoord door kunnen blijven gaan. Denk hierbij aan apparatuur zoals verlichting, machines, computer, koelelementen, verwarming maar ook zorginstellingen kunnen niet zonder stroom. Het is hierin wel belangrijk om te kijken welke verbruikers prioriteit hebben omdat de batterij niet alle apparatuur voor langere tijd kan laten draaien.
  7. Beschikbaar vermogen in de meterkast verhogen: een batterij kan er op een slimme manier voor zorgen dat het vermogen in de meterkast verhoogt zonder dat het nodig is om de hoofdzekering te verzwaren. Door het vermogen te verhogen kunnen bedrijven bijvoorbeeld hun elektrische voertuigen efficiënter opladen. In plaats van volledig afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet kan de batterij energie afgeven aan de meterkast waardoor het laadproces een stuk gemakkelijk en sneller zal verlopen. Ook kunnen machines blijven functioneren zonder dat je je zorgen hoeft te maken over eventuele overbelasting van de hoofdzekering.
  8. Elektrische voertuigen: steeds meer bedrijven maken de overstap om hun wagenpark te elektrificeren om kosten te besparen en CO2 uitstoot te verminderen. Als je een groot aantal elektrische voertuigen bezit is een efficiënte oplaadinfrastructuur en een betrouwbare energiebron noodzakelijk. Door gebruik te maken van batterij-opslagsystemen wordt energie opgeslagen tijdens daluren met lage kosten. Deze energie kan dan later weer gebruikt worden voor het opladen van de elektrische voertuigen. Hierdoor voorkom je pieken in het energieverbruik en kan je als bedrijf kosten besparen. Daarnaast kunnen de elektrische voertuigen ook opgeladen worden tijdens stroomuitval of wanneer de vraag naar elektriciteit hoog is. Dit zorgt voor betrouwbaarheid en flexibiliteit.

Praktijkvoorbeeld uit eigen ervaring:
Transportbedrijf X heeft een groot wagenpark met elektrische voertuigen zoals auto’s, bussen en vrachtwagens. Op het bedrijfspand heeft transport bedrijf X een groot aantal zonnepanelen geïnstalleerd. De meeste energie wordt opgewekt overdag als de zon veel schijnt. Alleen zijn overdag alle elektrische voertuigen onderweg en deze worden pas ’s avonds opgeladen als alle ritten voorbij zijn. Hierdoor heeft transportbedrijf X een batterij aangeschaft. Nu wordt de energie die overdag opgewekt wordt met de zonnepanelen opgeslagen in de batterij. En als alle elektrische voertuigen ’s avonds terug zijn op het wagenpark om weer opgeladen te worden dan wordt de opgeslagen energie uit de batterij hiervoor gebruikt.

Een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aanvragen?
Vul dan uw gegevens in

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding



     

     Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

     Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

     De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

    Waarom is het slim om voor bedrijven energie op te slaan in batterijen?

    Voordat we straks dieper in gaan op de verschillende toepassingen van energieopslag met batterijen voor bedrijven kijken we eerst naar wat de voordelen nou eigenlijk zijn van deze technologie.

    Door als bedrijf gebruik te maken van batterijen kan je aanzienlijk energiekosten besparen. Bedrijven kunnen energie opslaan in batterijen tijdens in daluren wanneer de energie goedkoper is, en deze weer inzetten tijdens piekuren als de energieprijzen hoger liggen.

    Een andere belangrijk voordeel van batterijen is betrouwbaarheid. Door gebruik te maken van batterijen kan je jezelf als bedrijf beschermen tegen stroomschommelingen of zelfs stroomuitval. Hierdoor kunnen belangrijke processen altijd doorgaan, dit is vooral belangrijk voor bedrijven die afhankelijk zijn van continue energievoorziening zoals ziekenhuizen.

    Door energie op te slaan in batterijen is het mogelijk om overtollige energie van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepalen op te slaan en op een later moment weer te gebruiken. Dit draagt bij aan een verminderen van CO2 uitstoot en een optimalere benutting van schone energiebronnen.

    Ook kunnen bedrijven hun energieverbruik beter beheren en zelfs energie terug leveren aan het net. Hierdoor kan je als bedrijf extra inkomsten genereren via het zogenaamde “grid services”.

    Eventuele nadelen van batterijen voor bedrijven

    Het is belangrijk om te realiseren dat het aanschaffen van een batterij een flinke investering kan zijn. Hoewel deze kosten in de loop van der jaren terugverdient wordt door besparing op energiekosten moet er wel rekening gehouden worden met hoge initiële aanschaf- en installatiekosten.

    Daarnaast heeft een opslagbatterij ruimte nodig. Dit is afhankelijk van de grootte van het systeem kan dit betekenen dat er ruimte vrij gemaakt moet worden in of rondom het bedrijfspand.

    Het opladen van de batterij met energie kost tijd. Het is belangrijk dat je als bedrijf je bewust bent van de oplaadtijden en hier efficiënt mee om gaat om zo altijd genoeg volgeladen te zijn wanneer het nodig is. Daarnaast heeft een batterij een beperkte capaciteit om energie op te slaan.

    Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels voordat je een batterij aanschaft. In verschillende regio’s gelden er specifieke vergunningen of voorschriften voor het plaatsen en gebruiken van zakelijke batterijen.

    Wat is energieopslag in batterijen?

    Energieopslag in batterijen verwijst naar het proces waarbij elektriciteit wordt opgeslagen in een batterij of accu om later weer te kunnen gebruiken. De energie die opgeslagen wordt kan afkomstig zijn van verschillende energiebronnen zoals hernieuwbare energie bijvoorbeeld zonnepanelen of windturbines of het elektriciteitsnet tijdens daluren. Wil je weten of batterijen voor energieopslag een uitkomst kan zijn voor jouw onderneming?

    Wat kan Zakelijke Energietarieven betekenen voor jouw bedrijf?

    Wij van Zakelijke Energietarieven ontlasten ondernemers van al hun energiezaken. Zo kunnen zij zich weer volledig focussen op hun bedrijfsvoering. Heb jij vragen over een batterij voor jouw bedrijf? Wil je weten of het gunstig is om een batterij aan te schaffen voor energie opslag? Neem vrijblijvend contact op met een van onze energie analisten. Zij kijken samen met jou naar wat er mogelijk is voor jouw bedrijf. Ook met al je andere energievragen kan je bij ons terecht.