Menu Sluiten

Zakelijke energie inkopen voor jouw bouwbedrijf: bespaartips en de beste inkoopstrategie

zakelijke energie bouwbedrijf

De bouwsector speelt een belangrijke rol in de economische ontwikkelingen van ons land. Denk aan de infrastructuur, alle gebouwen en industriële faciliteiten zijn allemaal producten van de bouwsector. Een van de grootste uitdagingen en kostenposten van de bouwsector is zakelijke energie voor het bouwbedrijf. In deze blog kijken we naar de verschillende aspecten van zakelijke energie in de bouwsector en bespreken we de beste inkoopstrategie.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding






     Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

     Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

     De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

     

    Hoeveel zakelijke energie verbruikt de bouwsector in Nederland?

    Het energieverbruik in de bouwsector in Nederland is een groot deel van de totale zakelijke energieconsumptie van het land. Door de intensieve werkzaamheden en het gebruik van zware machines en materialen is de bouwsector verantwoordelijk voor een groot deel van het totale energieverbruik en betaald het bouwbedrijf voor zakelijke energie een hoge rekening De bouwsector verbruikte in 2020 in Nederland ongeveer 15,4 petajoule aan energie. 1 petajoule is 1 biljard joule dit staat gelijk aan ongeveer 15.000 huishoudens een jaar lang van energie voorzien.

    De beste inkoopstrategie van zakelijke energie voor de bouwsector

    Doordat zakelijke energie zo grote kostenpost is voor de bouw  is het belangrijk om te kijken hoe je deze energie dan zo slim mogelijk kan inkopen. Door de juiste inkoopstrategie te kiezen kan je aanzienlijk kosten besparen. Er zijn verschillende inkoop strategieën die je kan overwegen:

    • Vaste energieprijs: een vaste energieprijs biedt zekerheid omdat de energiekosten hetzelfde blijven gedurende de looptijd van je contract. Als er verwacht wordt dat de energieprijzen zullen stijgen kan dit een slimme inkoopstrategie zijn om voordeliger uit te zijn. Met deze inkoopstrategie kan je als bouwbedrijf nauwkeuriger plannen en budgettering wordt hierdoor eenvoudiger.
    • Variabele energieprijs: een variabel tarief fluctueert met de markprijzen. Je beweegt als het ware mee met de energiemarkt. Je koopt energie in tegen de huidige energieprijs. Als de energietarieven dalen kan dit voordeliger zijn omdat je hiervan kan mee profiteren, maar het brengt ook meer risico’s met zich mee bij stijgende energieprijzen. Als je voor deze inkoopstrategie kiest is het actief monitoren van de energiemarkt noodzakelijk.
    • Collectieve inkoop: als bouwbedrijf kan je ervoor kiezen om je energievraag te bundelen met andere bouwbedrijven. Door gezamenlijk energie in te kopen krijg je een betere onderhandelingspositie bij zakelijke energieleveranciers. Dit kan leiden tot voordeligere tarieven en betere contractvoorwaarden. Zeker voor kleinere bouwbedrijven kan dit aanzienlijk kosten besparen.
    • Duurzame energiecontracten: door te kiezen voor duurzame energiecontracten zoals groene stroom of biogas, kan bijdragen aan het duurzame imago van je bouwbedrijf. Deze duurzame contracten kunnen wel duurder zijn dan traditionele energiecontracten. Maar ze bieden veel voordeel op het gebied van milieuvriendelijkheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Je ligt ook beter op de markt bij klanten die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.

    Het belang van energiebeheer in de bouw

    Het energieverbruik in de bouwsector is heel hoog. Of het nu gaat om verlichting, de verwarming, de koeling of de werking van zware machines, de bouwsector verbruikt aanzienlijke hoeveelheden energie. Door actief bezig te zijn met energiebeheer kan je aanzienlijk kosten besparen en daarnaast je ecologische voetafdruk verkleinen.

    Er zijn ook wettelijke verplichtingen en duurzaamheidsdoelstellingen die bedrijven verplichten om hun energieverbruik te optimaliseren. Door het naleven van deze regels creëer je belastingvoordeel en kan leiden tot bepaalde subsidies.

    Hoe kan je zakelijke energie besparen in de bouwsector?

    Naast het kiezen van de juiste inkoopstrategie zijn er ook andere manieren om kosten te besparen op het energieverbruik in de bouw. Denk hierbij aan mogelijkheden als:

    1. Stel duidelijke energie-efficiëntiedoelen: het is slim om te beginnen met het opstellen van duidelijke doelen voor energie-efficiëntie. Dit kunnen doelen zijn voor het verminderen van het totale energieverbruik van het bouwproject, het verminderen van afval of het toevoegen van groene bouwmethoden
    2. Energie-efficiënte apparatuur en technologieën: door te investeren in energie-efficiënte machines en apparatuur kan het energieverbruik aanzienlijk vermindert worden. De nieuwere en moderne bouwmachines hebben vaak betere technologieën die minder energie verbruiken en minder uitstoot genereren.  Ook energiezuinige verlichting zoals LED-lampen kunnen de energiekosten verlagen.
    3. Duurzame bouwmethoden: het gebruik van duurzame methoden en bouwmaterialen kan ook bijdragen aan energie-efficiëntie. Materialen zoals zonnepanelen, geïsoleerde betonvormen en gerecyclede materialen helpen om de energiekosten te verlagen tijdens de bouwfase.
    4. Energie-audits: het uitvoeren van regelmatige energie-audits helpt je bedrijf om beter inzicht te krijgen in je energieverbruik en inefficiënties op te sporen. Door deze audits kunnen bedrijven gerichte maatregelen te nemen die weer kunnen leiden tot energie- en kostenbesparing.
    5. Implementeer slimme technologie: integreer slimme technologieën en automatiseringssystemen om het energiegebruik te optimaliseren. Geautomatiseerde systemen, slimme thermostaten en verlichtingsregelingen kunnen het energieverbruik registreren en aanpassen aan de behoefte van het gebouw.

    Een praktijkvoorbeeld uit onze eigen ervaring:

    Bouwbedrijf X was bezig met de bouw van een nieuw kantoorpand in Den Haag. Bouwbedrijf X maakt gebruik van geavanceerde energiebeheersystemen en energie-efficiëntie apparatuur om het energieverbruik tijdens de bouwfase te minimaliseren. Ook hebben zij gekozen voor een vaste energieprijs als inkoopstrategie zodat de energiekosten voorspelbaar en beheersbaar zijn. Het resultaat was een aanzienlijke kostenbesparing en vermindering van de CO2 uitstoot.

    Wat kan Zakelijke Energietarieven betekenen voor jouw bouwbedrijf?

    Wij van Zakelijke Energietarieven helpen ondernemers door ze te ontlasten van al hun energiezaken. Hierdoor kunnen zij zich weer volledig focussen op hun bedrijfsvoering. Ben jij eigenaar van een bouwbedrijf en heb je vragen over je huidige energiecontract? Of wil je toch liever overstappen op een andere inkoopstrategie? Wij helpen je hier graag bij! Neem vrijblijvend contact op met een van onze energie analisten. Zij kijken samen met jou naar de best passende inkoopstrategie voor jouw bouwbedrijf. Ook met vragen over verduurzamen en het inkopen van groene energie kan je bij ons terecht.