Menu Sluiten

Hoe koop je slim zakelijke energie in voor gemalen en pompen? Inkoopstrategieën en efficiëntie

zakelijke energie gemaal

Gemalen en pompen zijn belangrijke onderdelen in de infrastructuur van het waterbeheer. Deze zijn verantwoordelijk voor het reguleren van waterstromen in verschillende toepassingen zoals drainage, irrigatie en afvalwaterbeheer. Deze gemalen verbruiken een grote hoeveelheid zakelijke energie om zo efficiënt mogelijk te kunnen functioneren. In deze blog kijken we naar verschillende aspecten van zakelijke energie voor een gemaal, en bespreken we de beste inkoopstrategie.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Zakelijke energiebehoeften voor pompen en gemalen

  Gemalen en pompen zijn er om water van een lager naar een hoger niveau te verplaatsen of om waterstomen te kunnen reguleren. Dit is belangrijk in gebieden die gevoelig zijn voor overstromingen, zoals Nederland waar dijken ondersteund worden door een groot netwerk van gemalen. De energiebehoeften van deze installaties is aanzienlijk door de constante en intensieve werking die nodig is om het water effectief te kunnen beheren.

  De hoeveelheid energie die nodig is voor het optimaal functioneren voor gemalen en pompen hangt sterk af van de grootte, het type pomp en de specifieke toepassingen. De grotere gemalen, die bijvoorbeeld gebruikt worden in landelijk waterbeheer, kunnen honderden kilowatts tot zelfs enkele megawatts verbruiken. De kleinere pompen, die gebruikt worden voor irrigatie in de landbouw hebben vaak een lager verbruik. Maar ook deze kleinere pompen hebben nog steeds een aanzienlijk zakelijk energie verbruik, zeker in de piekperioden.

  Hoeveel zakelijke energie verbruiken pompen en gemalen gemiddeld?

  Het gemiddeld energieverbruik van een gemaal hangt heel erg af van de capaciteit en de bedrijfsuren. Als je bijvoorbeeld kijkt naar een groot poldergemaal kan deze een capaciteit hebben van enkele megawatts en kan 24/7 in werking zijn, afhankelijk van de seizoensgebonden waterstanden en de weeromstandigheden. Gemiddeld kan een groot gemaal tot 10.000 MWh per jaar verbruiken.

  Voor de pompen varieert het energieverbruik nog meer, dit komt door de diversiteit in toepassingen. Als je kijkt naar een typische pomp in een agrarische toepassing kan deze tussen de 10 kW en 100 kW aan vermogen verbruiken. Dit houdt in dat bij continu gebruik het jaarlijkse verbruik kan variëren tussen de 87.600 kWh en de 876.000 kWh. Maar de industriële pompen die in fabrieken of bij afvalwaterbeheer worden gebruikt kunnen een nog hoger verbruik hebben. Dit hangt af van de schaal en de intensiteit van de operaties.

  Inkoopstrategieën van zakelijke energie voor gemalen en pompen

  Omdat de energiebehoeften van gemalen en pompen zo hoog zijn is het belangrijk om hier bewust mee om te gaan. Inkoopstrategieën zijn een belangrijk onderdeel van een efficiënt energiebeheer. Door te kiezen voor de best passende inkoopstrategie kan je aanzienlijk kosten besparen op de zakelijke energie voor je gemaal.

  Vaste prijs contract: een vaste prijs houdt in dat een bedrijf een contract afsluit voor een bepaalde periode met een vast energietarief. Je betaald deze prijs ongeacht de markt fluctuaties. Door te kiezen voor deze inkoopstrategie heb je zekerheid en ben je beschermt tegen stijgende energietarieven. Als je voorspelbaarheid en stabiliteit in je energiekosten wil is dit een goede keuze.

  Variabele prijs contract: bij een variabele prijs contract wordt de energieprijs door de huidige marktprijzen bepaald, deze kunnen schommelen afhankelijk van vraag en aanbod. Als de energieprijzen laag zijn kan dit een voordelige inkoopstrategie zijn. Maar het brengt ook meer risico’s met zich mee als de energieprijzen stijgen. Als je in staat bent om flexibel te reageren op marktcondities en kostenbeheersing kan dit een aantrekkelijke inkoopstrategie zijn.

  Groene energie contracten: doordat duurzaamheid een steeds grotere rol gaat spelen kiezen steeds meer bedrijven voor groene energiecontracten, hierbij wordt elektriciteit ingekocht uit hernieuwbare bronnen zoals wind, zon en biomassa. Hoewel deze groene energiecontracten wat duurder kunnen zijn, dragen ze bij aan de vermindering van CO2 uitstoot en ondersteunen de overgang naar een duurzamer energiesysteem. Als bedrijf kan je hiermee ook je duurzaamheidsdoelstellingen behalen.

  Collectieve inkoop: bij collectieve inkoop bundel je samen met andere bedrijf je energievraag. Dit leidt tot een betere onderhandelingspositie bij energieleveranciers wat weer kan zorgen voor scherpere prijzen en betere voorwaarden. Deze inkoopstrategie kan nuttig zijn voor kleinere bedrijven die alleen minder aantrekkelijke prijzen zouden krijgen.

  Hoe kan je het energieverbruik optimaliseren voor gemalen en pompen?

  Naast het kiezen van de beste inkoopstrategie zijn er meer manieren om het energieverbruik van gemalen en pompen te verminderen. Technologische verbeteringen in pompen en motortechnologie kunnen de energie-efficiëntie sterk verhogen. Als je gebruik maakt van variabele snelheidspompen kan er energie bespaard worden door het aanpassen van de pompactiviteit aan de daadwerkelijke behoefte, in plaats van het constant draaien op vol vermogen.

  Door regelmatig onderhoud en monitoring van gemalen en pompen kan helpen om inefficienties vroegtijdig op te sporen en gelijk te corrigeren. Door gebruik te maken van geavanceerde sensoren en monitoringtools kan je als bedrijf realtime inzicht krijgen in het energieverbruik en mogelijke manieren om te besparen gelijk identificeren.

  Soms is het zelfs mogelijk om energie terug te winnen uit waterstromen. Door waterkrachtgeneratoren te installeren in afvoerpijpenkunnen bedrijven een deel van de energie die nodig is voor pompen hiermee compenseren. In gebieden met aanzienlijke hoogteverschillen en snelle waterstromen kan dit zeker nuttig zijn.

  Wat kan Zakelijke Energietarieven betekenen voor gemalen en pompen?

  Wij van Zakelijke Energietarieven helpen ondernemers door ze te ontlasten van al hun energiezaken. Zo kunnen zij zich weer volledig focussen op hun bedrijfsvoering. Koop jij zakelijke energie in voor je gemaal of je pompen en heb je vragen over je huidige energie contract? Of wil je overstappen op een andere inkoopstrategie? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze energie analisten. Zij kijken samen met jou naar de best passende inkoopstrategie. Ook met vragen over verduurzamen of het inkopen van groene energie kan je bij ons terecht.