Menu Sluiten

Het slim inkopen van zakelijke energie voor straatverlichting: Duurzame en efficiënte inkoopstrategieën

zakelijke energie straatverlichting

Straatverlichting speelt een belangrijke rol in de samenleving. Het zorgt voor meer zichtbaarheid en verhoogt het gevoel van veiligheid. Maar het constant branden van de straatverlichting kost enorm veel energie. Openbare verlichting is voor overheden en gemeenten een van de grootste energieverbruikers. Hoe duurzaam is straatverlichting nou eigenlijk? In dit artikel bespreken we verschillende aspecten van zakelijke energie voor straatverlichting. We kijken naar de beste inkoopstrategie om kosten te besparen en duurzaamheid te bevorderen.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  De noodzaak van efficiënte straatverlichting voor het verlagen van energieverbruik

  Straatverlichting verbruikt een grote hoeveelheid energie. De traditionele verlichting zoals hogedruknatriumlampen en kwikdamplampen hebben een vrij korte levensduur en zitten hoog in hun energieverbruik. Dit zorgt niet alleen voor hoge energiekosten maar ook in frequentie van het vervangen van de lampen met hoge onderhoudskosten. Modernere technologieën zijn veel duurzamer en energie-efficiënter, een voorbeeld hiervan is LED verlichting.

  LED verlichting verlaagt energiekosten voor straatverlichting

  • Led verlichting verbruikt tot wel 80% minder energie dan de traditionele verlichting. Dit leidt direct tot lagere energierekeningen.
  • Ook hebben Led lampen een veel langere levensduur dan de conventionele lampen, ze gaan tot 25 keer langer mee. Dit zorgt er voor dat er minder vervanging nodig is en lagere onderhoudskosten.
  • Led lampen bieden helder, consistent licht dat de zichtbaarheid duidelijk verbeterd. Ook zorgt het ervoor dat mensen zich ’s avonds veiliger voelen op straat.
  • Ook voor het milieu is het overstappen naar Led verlichting een goede zet. Led lampen bevatten geen schadelijke stoffen zoals kwik en hebben een lagere CO2 uitstoot.

  Ook kan het installeren van slimme verlichtingssystemen een goede optie zijn om energie te besparen. Slimme verlichtingssystemen maken gebruik van sensoren om verlichting te optimaliseren op basis van de live omstandigheden. Wat zijn de functies van slimme verlichting?

  1. De lichtintensiteit wordt aangepast op basis van voertuigen of voetgangers. Zo kan je energie besparen als er weinig tot geen activiteit aanwezig is, en is er toch voldoende verlichting wanneer nodig.
  2. Gemeenten kunnen storingen stel identificeren, onderhoudskosten verlagen en verlichting op afstand beheren.
  3. De data van de verlichting kan worden geanalyseerd om zo patronen vast te kunnen stellen. Hier kan je op in spelen en verdere optimalisaties doorvoeren.

  Een praktijk voorbeeld uit onze eigen ervaring met inkoop zakelijke energie voor straatverlichting:

  Gemeente X kampten met te hoge energiekosten. Ze kwamen erachter dat straatverlichting een van de grootste energieverbruikers is. Ze hebben alle verlichting vervangen door LED verlichting. Daarnaast hebben zij ook overal slimme verlichtingssystemen geïnstalleerd. Door deze twee maatregelen te nemen heeft gemeente X aanzienlijke besparing in energie kosten kunnen realiseren. Naast dat zij meer dan 50%  besparen op hun kosten, draagt het ook nog bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen die zij voor ogen hadden.

  Het strategisch inkopen van energie voor straatverlichting

  We hebben al besproken dat straatverlichting hoog in energieverbruik zit. Het is daarom verstandig om deze energie zo slim en efficiënt mogelijk in te kopen.  Hieronder bespreken we een aantal inkoopstrategieën voor het inkopen van energie.

  Langetermijn contracten: door het aangaan van een contract voor een langere periode, blijf je als bedrijf of gemeente beschermt tegen prijsschommelingen in de energiemarkt. Het geeft stabiliteit en voorspelbaarheid in energiekosten. Je zet de energieprijs vast voor een langere periode bijvoorbeeld een jaar of drie jaar.

  Dynamische energie inkoop: bij dynamische energie inkoop wordt energie ingekocht op de APX/EPEX-markt ook wel de spotmarkt genoemd. Hier bewegen de prijzen op basis van vraag en aanbod. Dit kan voordeliger zijn tijdens periodes van lage prijzen. Deze inkoopstrategie is geschikt voor bedrijven met een goed energiebeheer. Je hebt zo de mogelijkheid om mee te profteren van lage energieprijzen en bent flexibeler in energieaankopen dan bij een vast energiecontract.

  Energiecollectieven: door je energievraag samen te voegen met andere gemeenten of bedrijven kunnen voordelen worden benut. Dit kan leiden tot lagere energietarieven en betere contractvoorwaarden. Je creëert een betere onderhandelingspositie door het samen in te kopen.

  Het kiezen voor duurzame energiebronnen voor straatverlichting

  Naast het kiezen van de juiste inkoopstrategie voor zakelijke energie voor straatverlichting is het belangrijk om te investeren in duurzame energiebronnen voor straatverlichting. Goede voorbeelden van groene zakelijke energie voor straatverlichting zijn zonne- en windenergie. Deze verlagen niet alleen je energiekosten maar dragen ook bij aan een groenere toekomst.

  Je kan zonnepanelen installeren op lantaarnpalen op nabijgelegen structuren om de benodigde elektriciteit voor straatverlichting op te wekken. Dit is vooral handig in gebieden met veel zonlicht. Je bent zo minder afhankelijk van het elektriciteitsnet als je het zelf op kan wekken.

  Ook windturbines kunnen een bron van energie zijn voor straatverlichting. Dit is dan weer juist een uitkomst in gebieden waar het meer waait. Kleine windturbines kunnen direct energie leveren aan verlichting of worden gekoppeld aan het elektriciteitsnet. Dit is een vorm van een duurzame energiebron met een lage uitstoot.

  Wat kan Zakelijke Energietarieven betekenen voor straatverlichting?

  Wij van Zakelijke Energietarieven ontlasten ondernemers van al hun energiezaken. Zo kunnen zij zich volledig focussen op hun bedrijfsvoering. Heb jij vragen over je huidige energiecontract? Of wil je kijken wat er mogelijk is door over te stappen op een andere inkoopstrategie? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze energie analisten. Zij kijken samen met jou naar de best passende inkoopstrategie voor jouw bedrijf. Ook met vragen over verduurzamen en het inkopen van groene stroom kan je bij ons terecht.