Menu Sluiten

Energie inkopen voor laadpalen: welk energiecontract kies je?

zakelijke energie laadpaal

Door de toenemende populariteit naar elektrische voertuigen wordt de vraag naar laadpalen ook steeds groter. Het opladen van je elektrische auto thuis, op werk of onderweg is meer dan alleen een laadpaal installeren. Het kiezen van het juiste energiecontract voor je laadpaal is zeer belangrijk. In dit artikel bespreken we verschillende aspecten van een energiecontract voor laadpalen, en kijken we naar de beste inkoopstrategie voor zakelijke energie voor jou laadpaal.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Wat voor soort energiecontracten zijn er voor laadpalen?

  Een energiecontract voor laadpalen is een overeenkomst tussen een energieleverancier en een laadpaalbeheerder. In dit contract staan vaak specifieke voorwaarden zoals het tarief per kWh, de looptijd van het contract en eventuele duurzaamheidsvoorwaarden. Er zijn verschillende soorten energiecontracten voor laadpalen waar je uit kan kiezen, en er zijn ook zakelijke energie varianten voor laadpalen.

  Een vast energiecontract: hierbij wordt een vast tarief per kWh afgesproken, dit tarief geldt de gehele looptijd van je contract. Dit geeft zekerheid en beschermt tegen stijgende energietarieven.

  Een variabel energiecontract: hierbij beweeg je eigenlijk mee met de energiemarkt. Dit brengt meer risico met zich mee, maar kan ook goedkoper zijn als de energieprijzen dalen kan je hiervan mee profiteren.

  Dynamische energiecontracten: deze contracten zijn gebaseerd op real time prijzen, deze kunnen per uur of zelfs per minuut veranderen. Dit contract kan voordelig zijn als je voornamelijk tijdens de daluren kan laden.

  Waar moet je rekening mee houden bij het inkopen van zakelijke energie voor laadpalen?

  Bij het kiezen van een energiecontract voor laadpalen zijn er verschillende factoren die belangrijk zijn om mee te nemen in je keuze:

  1. Gebruikspatroon: Breng in kaart of er een laadpatroon vast te stellen is. Wordt er bijvoorbeeld voornamelijk overdag geladen, of juist meer ’s nachts? Moet je laden tijdens piekuren of kan je deze juist omzeilen? Dit kan allemaal helpen bij het kiezen tussen vaste, variabele of dynamische tarieven.
  2. Duurzaamheid: Je ziet dat steeds meer bedrijven streven naar duurzaamheid. Door te kiezen voor een groen energiecontract kan je duurzaamheidsdoelstellingen behalen. Daarnaast kan het ook een positieve invloed hebben op het imago van je bedrijf.
  3. Kostenbeheer: Bekijk de totale kosten van het energieverbruik. Dit zijn niet alleen de kosten per kWh, maar ook andere aanvullende kosten. Dit kunnen netwerkkosten zijn, belastingtarieven of administratiekosten.
  4. Ontwikkelingen: Houdt ook rekening met de verwachte ontwikkelingen van energieprijzen en technologie. De markt voor hernieuwbare bronnen groeit snel waardoor er nieuwere technologieën kunnen zijn die de efficiënte van laadpalen kunnen verbeten.
  5. Aantal laadpalen en de locatie: De hoeveelheid laadpalen en de locaties hiervan kunnen invloed hebben op de keuze voor het energiecontract. Als de laadpalen vooral in een gebied staan waar de energiekosten hoger zijn kan een vast tarief voordeliger zijn. Terwijl in gebieden met lage energiekosten een variabel tarief interessanter kan zijn.

  De beste inkoopstrategie voor energiecontracten van laadpalen

  Een strategische benadering bij het inkopen van energie voor laadpalen kan aanzienlijke besparing opleveren. Hieronder enkele overwegingen om mee te nemen voor de beste inkoopstrategie:

  • Breng de energievraag in kaart: maak een analyse van de huidige en verwachte energievraag. Dit kan helpen bij het kiezen van het juiste type contract en het optimaliseren van de laadtijden.
  • Marktonderzoek: houdt de energiemarkt goed in de gaten en vergelijk verschillende energieleveranciers. Dit gaat dan niet alleen om de prijs per kWh, maar kijk hierbij ook zeker naar de voorwaarden in het contract en de betrouwbaarheid van de energieleverancier.
  • Onderhandel met energieleveranciers: door actief te onderhandelen met energieleveranciers kan je gunstigere voorwaarden krijgen. Voorbeelden hiervan zijn flexibele betalingsvoorwaarden, kortingen of extra diensten zoals monitoring en ouderhoud.
  • Duurzaamheid: je kan ook kiezen voor een groen energiecontract en zo je ecologische voetafdruk verkleinen. Ook voor bedrijven met veel milieubewuste klanten kan dit een uitkomst zijn.
  • Flexibiliteit: overweeg om een combinatie van verschillende contracten te kiezen, met zowel vaste als flexibele tarieven. Dit kan helpen met het verspreiden van risico’s en kosten te optimaliseren. Met name als het gaat om zakelijke energie voor laadpalen is dit relevant.

  Een praktijkvoorbeeld uit onze eigen ervaring:

  Bedrijf X heeft 40 elektrische voertuigen verspreid over meerdere locaties. Zij zijn gestart met het analyseren van hun energievraag voor het opladen van de elektrische voertuigen. Hieruit bleek dat een groot deel van de voertuigen voornamelijk ’s nachts opgeladen worden.  Bedrijf X besluit een flexibel contract af te sluiten met zowel vaste- als dynamische tarieven. Zo worden de laadpalen op locaties met hoge piekuren overdag voorzien van vaste zakelijke energie laadpaal contracten. Alle andere laadpalen worden voorzien van een dynamisch contract. De energietarieven zijn ’s nachts een stuk lager en kunnen zo op het laagst ingekocht worden. Daarnaast wordt er ook nog een deel gedekt door een groen energiecontract. Dit helpt weer bij het imago wat bedrijf X wil neerzetten. Na goed te onderhandelen met verschillende zakelijke energieleveranciers hebben zij zo de meest gunstige voorwaarden weten te realiseren.

  Laadpaal met zonnepanelen en zakelijke energie

  Heeft u zonnepanelen en een laadpaal? Of overweegt u zonnepanelen aan te schaffen omdat u een laadpaal heeft? Laat uw situatie doorrekenen door een van onze experts. Bel vrijblijvend naar 030 – 227 00 54.

  Wat kan Zakelijke Energietarieven voor jouw energiecontract voor laadpalen betekenen?

  Wij van Zakelijke Energietarieven ontlasten ondernemers van al hun energiezaken. Zo kunnen zij zich meer focussen op hun bedrijfsvoering. Heb jij vragen over je huidige energiecontract? Of wil je kijken wat er mogelijk is door over te stappen op een andere inkoopstrategie? Neem vrijblijvend contact op met een van onze energie analisten. Zij kijken samen met jou naar de best passende inkoopstrategie voor jouw bedrijf. Ook met vragen over verduurzamen en het inkopen van groene stroom kan je bij ons terecht.