Menu Sluiten

Zo koopt u voor de voedingsmiddelenindustrie zo goedkoop mogelijk zakelijke energie in!

Zo koopt u voor de voedingsmiddelenindustrie zo goedkoop mogelijk zakelijke energie in!

De stijgende gas, energie en brandstofprijzen hebben veel industrieën financieel getroffen. Ook binnen de voedingsmiddelenindustrie zijn prijsstijgingen te merken. De voedingsmiddelenindustrie heeft veel te maken met concurrentie, daarom is het belangrijk om de kostprijs zo laag mogelijk te houden. Door slim voor de voedingsmiddelenindustrie zakelijke energie in te kopen en in te spelen op de toenemende behoefte aan duurzaamheid van consumenten, kunt u uzelf een sterke positie op de markt geven.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Wat is de beste manier om zakelijke energie voor de voedingsmiddelenindustrie in te kopen?

  Energie heeft geen vaste prijs, maar is onderhavig aan constante prijsveranderingen door het veranderen van vraag en aanbod. Deze prijsschommelingen bieden veel kansen. Indien de prijs laag ligt, kunt u daarvan profiteren.

  Allereerst: wanneer moet u géén zakelijke energie inkopen? De meeste energiecontracten lopen af in december, waardoor de vraag naar zakelijke energie in deze maand en omliggende maanden veel hoger is dan normaal, op een gelijkblijvend aanbod. Gevolg: de energieprijs schiet omhoog. Daarnaast zijn de energieprijzen ook afhankelijk van ontwikkelingen in de wereld. De voedingsmiddelenindustrie is onderhavig aan sterke concurrentie. Het is dan ook essentieel de prijzen voor uw producten zo laag mogelijk te houden.

  Vaste prijs voor zakelijke energie voor voedingsmiddelenindustrie

  Wat moet u dan wel doen? In de voedingsmiddelenindustrie valt er met een inkoopstrategie op het gebied van zakelijke energie veel voordeel te behalen. Eén manier om dat te doen is door slim voor lange tijd zakelijke energie in te kopen voor lagere tarieven dan uw concurrenten. Dat kan door op het juiste moment op de energiemarkt toe te treden en deze energieprijs dan vast te zetten voor een bepaalde tijd. U koopt dan zakelijke energie in op de ENDEX-markt. Daar verandert de energieprijs per dag.

  Een voorbeeld:

  Op dit moment wordt bijvoorbeeld het Russische gas afgesloten, waardoor er een kleiner aanbod van gas is: de gas, olie- en energieprijzen zijn nauw verbonden aan elkaar, dus de prijzen van zakelijke energie zullen gaan stijgen. U kunt dan het beste de inkoop van uw zakelijke energie voor een langere tijd vastzetten, zodat u niet de dupe wordt van prijsstijgingen.

  Zakelijke energie op spotmarkt voor voedingsmiddelenindustrie

  Er zijn ook bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie die het aandurven om hun energieprijs mee te laten bewegen met de marktwerking op de energiemarkt. Dan koopt men in op de APX/EPEX-markt. De prijs voor zakelijke energie wisselt op deze markt per uur. U betaalt maandelijks de gemiddelde prijs op de markt. 

  Naast bedrijven die wel risico durven en kunnen nemen, is de APX-EPEX ook erg gunstig als u verwacht dat uw zakelijke energieverbruik zal gaan afnemen door bijvoorbeeld een verbouwing of omdat u een deel van uw energie zelf wil gaan opwekken. Hierdoor hoeft u minder zakelijke energie op de markt in te kopen en kunt u, omdat dit een minder grote kostenpost is geworden, hier wat meer risico mee nemen.

  Een voorbeeld:

  Mits op een heel gunstig moment ingekocht, is de ENDEX-markt bijna nooit voordeliger dan de APX-EPEX. Producent A maakt en levert conserven. A heeft afgelopen jaar zonnepanelen gekocht en kan hierdoor een deel van haar energieverbruik hiermee opvangen. Doordat A minder hoeft in te kopen, kan ze meer risico opzoeken op het gebied van zakelijke energie. Door op de APX-EPEX in te kopen, kan ze voluit profiteren van de schommelingen op de zakelijke energiemarkt. Als ze een keer een tegenslag heeft, maakt dat minder uit.

  Ideale inkoopstrategie voor zakelijke energie voedingsmiddelenindustrie

  Er is dus geen ideale inkoopstrategie  die voor ieder bedrijf werkt. Welke inkoopstrategie bij u past, hangt echt af van de mate van risico die u wilt nemen op de energiemarkt. Voor die beslissing hoeft u niet alleen te staan. Wij van Zakelijke Energietarieven hebben al ruim 10 jaar ervaring op de energiemarkt en hebben hierdoor een goed zicht op de te verwachten prijsontwikkelingen. Onze experts adviseren u graag over de beste inkoopstrategieën en de beste instapmomenten. Benieuwd geworden? Neem gerust contact met ons op.

  Hoe verduurzamen met zakelijke energie in de voedingsmiddelenindustrie?

  Duurzaamheid is populair. Er zijn steeds meer consumenten die de mate van duurzaamheid meenemen in hun beslissing voor welk product ze gaan. De voedingsmiddelenindustrie kan er dus niet meer omheen, er moet worden verduurzaamd. Op het gebied van zakelijke energie kan verduurzaming van de voedingsmiddelenindustrie ook heel interessant zijn. U kunt namelijk deels of geheel draaien op zelf-opgewekte energie, uit warmtekrachtkoppelingssystemen, warmtepompen en andere mechanismen. Voor deze energie hoeft u dus niet te betalen en u kunt op die manier sterk uw zakelijke energiekosten reduceren.

  Als u bijvoorbeeld zonnepanelen inzet, kan het voorkomen dat u een overschot aan energie opwekt. Dit overschot kunt u opslaan in batterijen, die u op uw terrein kunt plaatsen. Deze batterijen kunnen worden ingezet op dagen dat onvoldoende zonne-energie wordt opgewekt en kunnen ook dienen als reservebatterij bij spontane stroomuitval.

  Bedrijf X produceert filterkoffie. Om duurzaam bezig te zijn heeft X zonnepanelen op haar dak laten plaatsen. Op zonnige zomerdagen wekt X zo veel zonne-energie op, dat ze zelfs overhoudt. Daar kan ze nuttig gebruik van maken. Normaliter zou X voor dagen met weinig zon zakelijke energie inkopen en gebruiken, maar doordat X heeft geïnfesteerd in een batterij voor op haar terrein, kan ze het overschot aan zonne-energie uit deze batterij eerst gebruiken.

  Subsidie mogelijkheden voedingsmiddelenindustrie

  Deze investeringen kunnen erg prijzig zijn en een paar jaar kosten om terug te worden verdiend. Gelukkig zijn er een tiental subsidies beschikbaar waar ook de voedingsmiddelenindustrie gebruik van kan maken. Wilt u bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen? Dan kunt u bij de overheid een subsidie aanvragen.

  Is uw bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie kleinzakelijk gebruiker van zakelijke energie? Dan kunt u salderen overwegen. Wat is salderen? Als u zelf duurzame energie opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen, kunt u de energie die u niet heeft gebruikt aftrekken van de zakelijke energie die u bij uw energieleverancier heeft afgenomen. Dat kan financieel voordeel met zich meebrengen.

  Hoe kunnen wij u verder helpen?

  Binnen de voedingsmiddelenindustrie valt er veel te behalen op het gebied van zakelijke energie. Benieuwd wat u allemaal kunt besparen en behalen? Wij adviseren meerdere bedrijven in de sector en realiseren ook besparingen voor leden van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie. Neem gerust eens met ons contact op. In een vrijblijvend gesprek leggen wij u graag uit wat allemaal mogelijk is.

  Albert, Energie Analist

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *