Menu Sluiten

Nederland af van Russisch gas: wat betekent dit voor de gasvoorziening van mijn bedrijf?

Nederland af van Russisch gas: wat betekent dit voor de gasvoorziening van mijn bedrijf?

De kogel is door de kerk. Na veel onderhandelen en debatteren heeft minister Jetten voor Energie aangekondigd dat Nederland aan het eind van 2022 volledig is gestopt met de inkoop van Russisch gas. Waarom is Nederland tot deze beslissing gekomen? Wat zijn de gevolgen voor uw bedrijf? Heeft u een langlopend contract met Rusland? Wat zijn de gevolgen op de gasmarkt? Kan uw bedrijf gasvrij werken?

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Waarom gaat Nederland af van Russisch gas?

  Met deze sanctie wil Nederland voorkomen dat de prijzen voor gas aankomend jaar, net zoals nu exponentieel gaan stijgen, waardoor de overheid met compensaties en subsidies moest bijspringen. Destijds vonden de prijsstijgingen plaats omdat Gazprom afgelopen jaar al onvoldoende gas had bijgevuld. Nederland wil, helemaal nu Rusland Oekraïne is binnengevallen, niet meer afhankelijk zijn van Rusland en middels deze sanctie Rusland aanpakken.

  Immers, vanuit Nederland gaat per dag gaat nu nog 34 miljoen Euro voor gas richting Rusland. Op Europees vlak gaat dit om honderden miljoenen ten gunste van de Russische staatskas. Het is dan ook geen verrassing dat het Europees Parlement een resolutie heeft aangenomen dat ziet op een verbod voor Europese landen op de import van Russische grondstoffen. Hier heeft Nederland met bovenstaande sanctie op gereageerd.

  Hoe gaat Nederland dit opvangen?

  In totaal is naar schatting 15% van het gas in Nederland afkomstig uit Rusland. Dit is een flink gat dat dient te worden gedicht. Hoe gaat Nederland de afsluiting van het Russische gas opvangen?

  In de media wordt veel gesproken over de extra inzet van lng. Dit is gas dat is teruggebracht tot een bepaalde temperatuur waardoor deze vloeibaar is en hierdoor makkelijk kan worden vervoerd en opgeslagen. Innovatieve oplossingen als waterstof laten nog op zich wachten. De stand van de wetenschap is nog niet gereed om dit soort projecten grootschalig toe te passen. Daarnaast blijft de Nederlandse overheid gasvrij ondernemen en wonen stimuleren. De overheid heeft een tiental subsidies beschikbaar voor de aanleg van bijvoorbeeld warmtepompen en zonnepanelen ter vervanging van gasverbruik binnen uw bedrijf.

  Wat zijn de gevolgen voor mijn bedrijf?

  Gevolgen gasmarkt

  Gas voor zakelijk gebruik wordt ingekocht op de gasmarkt. Op deze markt komt de gasprijs per kuub tot stand op basis van vraag en aanbod, vergelijkbaar met de aandelenbeurs. Maatschappelijke ontwikkelingen zoals de inval van Rusland in Oekraïne hebben ook een aanzienlijke invloed op de prijsontwikkeling. Het besluit van Jetten om Nederland vrij te krijgen van Russisch gas zal dan ook haar uitwerking hebben op de gasprijs. Hoe zal de gasprijs zich naar aanleiding van deze sanctie ontwikkelen? Dat zal moeten blijken.

  Ziet u deze onzekerheid niet zitten? Juist nu is het dan verstandig om na te gaan denken over strategisch inkopen van zakelijke energie en gas. Een inkoopstrategie kan u zekerheid bieden of kan u juist de kans bieden mee te profiteren van prijsschommelingen op de gasmarkt, afhankelijk van of u op de dag- of termijnmarkt inkoopt.

  Gasloos ondernemen

  Zoals kort hierboven al was aangehaald, stimuleert de overheid alternatieven voor gasgebruik. Het is aan te raden om na te gaan denken over de vraag in hoeverre u uw gasverbruik kunt vervangen door alternatieven als warmtepompen en zonnepanelen. Daarvoor heeft de overheid verschillende subsidies beschikbaar voor ondernemingen.

  Denkt u na over verduurzaming? Wilt u weten in hoeverre u van gas af kunt? Wat is de juiste inkoopstrategie voor gas voor uw bedrijf? Wij van Zakelijke Energietarieven hebben al meer dan 10 jaar ervaring op de gas- en energiemarkt en kunnen u dan ook over allerhande energiezaken adviseren. Wij denken graag mee over wat voor uw bedrijf de beste inkoopstrategie voor gas zou kunnen zijn. Daarnaast kunnen wij u helpen bij het verduurzamen van uw bedrijf en zoeken wij de beste deals voor bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen.

  Benieuwd geworden naar wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons gerust met vragen! Op onze website kunt u ook direct een offerte bij ons aanvragen! Dit is geheel vrijblijvend en zo gedaan.

  Ik heb een langlopend contract voor Russisch gas, wat nu?

  De sanctie van de overheid staat nog maar net en er zullen hoogstwaarschijnlijk nog een hoop aanpassingen en Wat het overheidsoptreden zal betekenen voor zakelijke afnemers van Russisch gas met een langdurend contract, is vooralsnog onduidelijk.

  Als u wenst uw contract op te zeggen dient u de volgende zaken in overweging te nemen. In uw algemene voorwaarden staan de “spelregels” van uw leveringsovereenkomst. Hierin staat bijvoorbeeld de opzegtermijn. Deze termijn ligt vaak rond de 6 maanden, waarin u dus nog wel na het opzeggen gebonden bent aan het contract. Daarnaast is er vaak een boetebedrag overeengekomen voor de misgelopen omzet door het tussentijds opzeggen. Dit boetebedrag is vaak erg hoog en komt direct toe aan de Russische staatskas en daarnaast heeft u met de boete betaald voor gas dat Rusland daarna weer voor een hoog bedrag aan een andere partij kan doorverkopen. Dit is het tegenovergestelde van wat nu precies wordt beoogd: te weten het stoppen van de inkomsten van Rusland uit gas. De tijd zal leren wat de regering zal gaan beslissen wat betreft langdurige contracten.

  Heeft u vragen? Wij helpen u verder!

  Bij Zakelijke Energietarieven nemen wij graag uw energiezaken uit handen zodat u zich weer volledig kan richten op uw bedrijf zelf. Door onze ervaring op de energiemarkt hebben wij een goed zicht op hoe maatschappelijke ontwikkelingen de gas- en energieprijzen zullen beïnvloeden en hoe u daar het beste op kunt anticiperen. Wij adviseren u graag over de beste inkoopstrategie die het voordeligst is voor uw bedrijf.

  Albert, Energie Analist