Menu Sluiten

Kantooreigenaren opgelet! Voldoet u al aan de wettelijke verplichting van Energielabel C?

Kantooreigenaren opgelet! Voldoet u al aan de wettelijke verplichting van Energielabel C?

Kantoorhouders krijgen er volgend jaar een wettelijke verplichting bij. De overheid heeft dan ook besloten dat met ingang van 1 januari 2023 elk kantoorpand in ieder geval het energielabel C moet hebben. Veel kantoorgebouwen zullen onder deze maatregel vallen. Heeft u uw energielabels al op orde? Wélke kantoorgebouwen moeten een energielabel hebben? Wat als u geen energielabel C of hoger kunt krijgen voor uw kantoor?

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Moet mijn kantoorpand een energielabel C hebben?

  Achtergrond

  Met ingang van 1 januari 2023 moeten alle kantoorgebouwen in Nederland het energielabel C hebben. Deze maatregel is een tussenstap in een groter plan van de Nederlandse overheid: in 2050 dienen alle gebouwde omgevingen energieneutraal te zijn. Door tussentijds de verplichting van energielabel C op te leggen, wil de overheid bedrijven de goede kant op sturen.

  Wanneer heeft mijn kantoor een energielabel C?

  Een energielabel C betekent dat u een primair fossiel energiegebruik hebt van maximaal 225 kWh per m2 per jaar. Dit label is 10 jaar geldig.

  Kantoorgebouw met kantoorfunctie

  De maatregel geldt voor alle kantoorgebouwen met een kantoorfunctie. Wat is dat precies? Voor de beoordeling of het gebouw een kantoor is en een kantoorfunctie heeft, dient u in het Bouwbesluit 2012 te kijken.

  Een kantoorgebouw is een gebouw met uitsluitend een of meer kantoorfuncties en nevenfuncties (artikel 1.1 lid 3 Bouwbesluit 2012). Bij een nevenfunctie kunt u bijvoorbeeld aan een bedrijfsrestaurant of fietsenstalling te denken. Een kantoor kan een zelfstandig gebouw zijn of deel uitmaken van een groot complex, bijvoorbeeld een kantoortoren.

  Artikel 1.1 lid 2 Bouwbesluit 2012 definieert een kantoorfunctie als: ‘gebruiksfunctie voor administratie’. Dit is een ruim en open begrip en veel kantoren vallen hier dan ook onder. Voorbeelden zijn advocatenkantoren, verzekeraars en banken.

  Moeten alle kantoorgebouwen met kantoorfunctie nu een energielabel C hebben? Nee: alleen kantoorgebouwen waarbij de gebruiksoppervlakte aan kantoorfuncties 50% of meer beslaat van de totale oppervlakte én de oppervlakte aan kantoorfuncties groter is dan 100 m2.

  Heeft u een kantoorgebouw met een oppervlakte van meer dan 100 m2? Valt u onder geen van de uitzonderingen? Dan dient u dus energielabel C te hebben!

  Twee praktijksituaties:

  1. Een meubelzaak heeft een oppervlakte van 700 m2 en daarbij een kantoorruimte van 100 m2 waar bestellingen worden afgehandeld.

  Het kantoor is een nevenfunctie van de meubelzaak: er is geen sprake van een kantoorgebouw dus geen verplichting voor energielabel C.

  • Een gebouw telt drie kleine kantoren van 70 m2 met elk een showroom van 50 m2.

  De drie kleine kantoren zijn samen 210 m2 en de totale oppervlakte van het gebouw is 360 m2, de kantoren bestrijken dus meer dan de helft van het totale gebouw. Het gebouw is dus een kantoor met kantoorfunctie en dus hebben de kantoren de energielabel C-verplichting.

  Hoe laat ik een nieuw energielabel opstellen?

  Het opstellen van een nieuw energielabel is verplicht. Gemeentes mogen optreden tegen partijen die nalaten een energielabel C aan te vragen en/of maatregelen te nemen om het energielabel te kunnen behalen. Bij een onjuist label of gebrek aan een label mag het kantoorgebouw niet meer worden gebruikt. Daarnaast kunnen er bijvoorbeeld dwangsommen en bestuurlijke boetes worden opgelegd.

  Wij van Zakelijke Energietarieven nemen graag uw verplichting voor het aanmeten van een energielabel uit handen. Wij hebben gecertificeerde energieadviseurs in dienst die voor u een nieuw energielabel kan opstellen en ervoor kan zorgen dat het energielabel van uw kantoor in de registratie database EP-online wordt geregistreerd. Bel ons gerust bij interesse.

  Ik heb geen energielabel C, wat nu?

  Komt u erachter dat u geen energielabel C heeft, maar een lager label zoals D of F? Kijk dan eerst of u wellicht onder een van de uitzonderingen, opgesteld door de overheid, valt. Denk bijvoorbeeld aan een monumentaal pand of maatregelen om energielabel C te realiseren die een terugverdientijd hebben van meer dan 10 jaar.

  Als hier geen sprake van is, dient u zelf te gaan verduurzamen. Hiervoor heeft de overheid een reeks subsidies en andere financiële maatregelen beschikbaar gesteld. Zie bijvoorbeeld de subsidie duurzame energie voor zakelijke gebruikers (ISDE): dat is een subsidie voor bedrijven die een investering zoals een warmtepomp of zonnepanelen. Het is daarnaast ook mogelijk fiscale voordelen te krijgen uit investeringen die zien op verduurzaming, zie daarvoor de energie-investeringsaftrek (EIA).

  De overheid benadrukt daarnaast ook dat een energielabel C niet het einddoel is, immers, met ingang van 2050 wordt gestreefd naar een compleet CO2-vrije gebouwde omgevingen. Dat lijkt nog ver weg, maar u kunt nooit vroeg genoeg beginnen met verdere verduurzaming. Dan bent u niet alleen goed bezig voor het klimaat, maar zal u ook een verschil gaan merken op uw energierekening.

  Zakelijke Energietarieven kan u daarbij helpen. Wij helpen bedrijven niet alleen met het inkopen van gas en energie, maar zijn uw allround energiepartner. Wij adviseren u ook graag over verduurzaming van uw panden en kunnen u bijvoorbeeld helpen met het zo voordelig mogelijk inkopen van zonnepanelen. Neem gerust eens contact met ons op, wij sparren graag met u over uw mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid.

  Albert, Energie Analist