Menu Sluiten

Wat is gecontracteerd vermogen en hoe kan ik dit verhogen op basis van een accu?

Het beheer van elektriciteitsnetten wordt steeds ingewikkelder naarmate de vraag naar elektriciteit stijgt en het aandeel van hernieuwbare energiebronnen sterk toeneemt. Een belangrijk onderdeel hiervan is het gecontracteerd vermogen. Dit verwijst naar de hoeveelheid vermogen die een gebruiker heeft afgesproken om te kunnen afnemen of leveren via het elektriciteitsnet. Gecontracteerd vermogen speelt een grote rol in de efficiëntie en kostenstructuur van energieverbruik voor bedrijven en huishoudens. Met de opkomst van batterij-energieopslagsystemen ook wel BESS genoemd wordt het mogelijk om het gecontracteerd vermogen dynamisch te beheren en optimaliseren. In dit artikel bespreken we verschillende aspecten van gecontracteerd vermogen waaronder hoe een BESS kan worden ingezet om dit vermogen te verhogen of te optimaliseren.

Wat is gecontracteerd vermogen?

Gecontracteerd vermogen is het maximale vermogen dat een gebruiker op elk moment kan afnemen of leveren via het elektriciteitsnet. Dit vermogen wordt dan vast gelegd in de ATO (aansluit en transport overeenkomst) tussen de netbeheerder en de eindgebruiker. Het vermogen wat dan in het contract vastgelegd is bepaald de capaciteit en infrastructuur die de netbeheerder beschikbaar moet houden voor de gebruiker.

Je gecontracteerde vermogen wordt uitgedrukt in kW (kilowatt) en bestaat uit twee waarden, het verbruik en de teruglevering. Het gecontracteerde vermogen bepaalt hoeveel vermogen je maximaal mag verbruiken van het elektriciteitsnet. Het geeft als het ware een limiet aan. Het gecontracteerde vermogen teruglevering geeft weer hoeveel vermogen je maximaal mag terugleveren op het elektriciteitsnet. Het is belangrijk om te weten wat het gecontracteerde vermogen van een bedrijf is, omdat het bedrijf anders een risico loopt op het overschrijden van dit vermogen wat weer kan leiden tot een boete.

Een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aanvragen?
Vul dan uw gegevens in

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding



     

     Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

     Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

     De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

    Overschrijden van gecontracteerd vermogen

    Wanneer je als bedrijf jouw gecontracteerd vermogen overschrijdt of dreigt te overschrijden ontvang je van de netbeheerder hier een brief over. Hierin wordt dan toegelicht met hoeveel je het vermogen hebt overschreden. Als jouw bedrijf niet gevestigd is in een netcongestie gebied biedt de netbeheerder je de optie om het gecontracteerde vermogen naar boven aan te passen. Als je dit aanpast naar boven gaan je netbeheerkosten toenemen. Netcongestie beschrijft een situatie waarbij de beschikbare netcapaciteit niet meer toereikend is voor de gevraagde netcapaciteit. Dit komt door een onbalans in vraag en aanbod van energie. Het energienet in Nederland begint steeds voller te raken, er wordt ook wel gesproken over file op het energienet. Netcongestie vormt een grote uitdaging voor de energietransitie.

    Als jouw bedrijf wel gevestigd is in een netcongestie gebied geeft de netbeheerder dit aan in de brief en moet je als bedrijf op zoek naar een andere oplossing. Het is belangrijk om eerst na te gaan wat de oorzaak is van het overschrijden. Welke apparaten verbruiken het meest? Of draaien er teveel apparaten tegelijk? Als je weet waar de overschrijding van het vermogen vandaan komt  kan hierop besparen al een deel van de oplossing zijn.

    Waarom is gecontracteerd vermogen belangrijk?

    Kostenbeheer: het vermogen waarvoor een contract is afgesloten bepaalt de tarieven die een gebruiker betaalt aan de netbeheerder. Deze tarieven bestaan vaak uit een vast deel en een variabel deel dat afhankelijk is van het maximale vermogen. Als je het vermogen goed beheert kan je hierin kosten besparen.

    Netstabiliteit: netbeheerders gebruiken het gecontracteerd vermogen om het elektriciteitsnet te balanceren. Er wordt op deze manier gezorgd dat er voldoende capaciteit is voor alle gebruikers, wat essentieel is om overbelasting van het net te voorkomen.

    Betrouwbaarheid van de elektriciteitsvoorziening: doordat er duidelijke afspraken gemaakt worden over vermogen kunnen netbeheerders beter plannen en inspelen op piekbelastingen. Hierdoor kan de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet worden verhoogd.

    Uitdagingen bij het beheren van gecontracteerd vermogen

    Het kan een uitdaging zijn om het gecontracteerd vermogen effectief te beheren, vooral voor bedrijven met variabele energiebehoefte. De meeste energieverbruikers betalen voor het hoogste vermogen dat zij in die specifieke periode afnemen. Dit houdt in dat het opvangen van deze pieken met een hogere gecontracteerde capaciteit vaak resulteert in hogere kosten, zelfs als het gemiddelde verbruik een stuk lager is.

    Daarnaast worden netbeheerders geconfronteerd met toenemende uitdagingen door de decentralisatie van energieopwekking zoals zonnepanelen en windturbines. Deze produceren moeilijk voorspelbare hoeveelheden aan elektriciteit. Door deze fluctuaties is het beheer van vermogen lastiger.

    De rol van batterij-energiesystemen (BESS) bij gecontracteerd vermogen

    Een oplossing die steeds meer wordt toegepast om het gecontracteerd vermogen te optimaliseren is het gebruik van batterij-energieopslagsystemen (BESS). BESS zijn systemen die elektriciteit kunnen opslaan in batterijen en vrijgeven op de momenten dat het nodig is. Ze bestaan uit een reeks batterijen die worden aangestuurd door geavanceerde beheersoftware. Hierdoor kunnen ze dynamisch reageren op veranderen in vraag en aanbod van elektriciteit.

    Een BESS werkt door overtollige elektriciteit op te slaan bijvoorbeeld op zonnige dagen met veel zonne-energieproductie. Deze op geslagen energie kan vervolgens worden gebruikt tijdens periodes van hoge vraag of wanneer het net zijn maximale capaciteit bereikt. Hierdoor kan een BESS helpen bij het verminderen van piekbelastingen en het optimaliseren van het gebruik van elektriciteit.

    Een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aanvragen?
    Vul dan uw gegevens in

    1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding



       

       Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

       Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

       De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

      Hoe kan je BESS inzetten voor het verhogen van gecontracteerd vermogen?

      Je kan gebruik maken van BESS om het gecontracteerd vermogen te verhogen op te optimaliseren. Dit kan op verschillende manieren plaats vinden afhankelijk van de specifieke behoeften van de gebruiker en de configuratie van het elektriciteitsnet. De belangrijkste strategieën zijn:

      • Analyse en energieverbruik:

      Voordat een BESS ingezet kan worden om het vermogen te verhogen is het belangrijk om een grondige analyse van het energieverbruik uit te voeren. Hierbij kijk je naar de piekverbruikspatronen, de variabiliteit van de vraag en de interactie met lokale energiebronnen zoals windturbines en zonnepanelen. Door deze gegevens zo gedetailleerd mogelijk te verzamelen kunnen gebruikers de optimale grootte en configuratie van een BESS bepalen om aan hun behoefte te voldoen.

      • Optimalisatie gecontracteerd vermogen

      Met de data van het energieverbruik kunnen gebruikers een strategie ontwikkelen om hun gecontracteerd vermogen te optimaliseren. Dit houdt in het identificeren van pieken in het energieverbruik en het bepalen van de beste momenten om de batterij op te laden en te ontladen om deze pieken af te kunnen vlakken. Vaak zie je dat dit kan leiden tot een verlaging van het gecontracteerde vermogen en dat betekent weer lagere kosten.

      • Integratie met slimme netwerken en energiebeheer systemen

      Om BESS optimaal te kunnen benutten zijn integratie met slimme netwerken en energiebeheersystemen noodzakelijk. Deze systemen maken gebruik van geavanceerde algoritmen en real-time data om het opladen en ontladen van batterijen te optimaliseren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld inspelen op piekuren op basis van eerdere gegevens en weervoorspellingen.

      • Beheer van herbruikbare bronnen

      Als je bedrijf gebruikt maakt van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen kan een BESS worden gebruik om efficiëntie van deze bronnen te verhogen. Doordat je wanneer de productie hoog is overtollige energie op kan slaan, kan deze energie later worden gebruikt wanneer de productie laag is maar de vraag naar energie wel hoog is. Hierdoor verminder je de afhankelijkheid van het net en het helpt mee bij het beheren van het gecontracteerd vermogen.

      • Gebruik van batterijen voor netdiensten

      Naast dat BESS gebruikt kan worden voor het beheren van eigen energieverbruik, kan het ook gebruikt worden om netdiensten te leveren aan de netbeheerder. Dit kan mede door het leveren van balanceringsdiensten of het helpen stabiliseren van de netfrequentie. Door deel te nemen aan deze markten kunne gebruikers een extra inkomen creëren wat weer kan bijdragen aan een snellere terugverdientijd van de investering in BESS.

      Voorbeeld:
      Het gaat om een groot distributiecentrum met een variabel energieverbruik dat sterk afhankelijk is van de tijd en van de dag van het seizoen. Het distributiecentrum heeft een hoog gecontracteerd vermogen door piekverbruik tijdens werktijden. Deze pieken leiden tot hoge kosten en een inefficiënt gebruik van energie.

      Het bedrijf had te maken met verschillende uitdagingen. Hoge kosten door piekbelasting en gecontracteerd vermogen. Variabele energievraag en afhankelijk van het seizoen. Daarnaast hadden ze ook beperkte capaciteit om extra hernieuwbare energiebronnen te installeren.

      Als oplossing besluit het bedrijf een BESS van 2 MW/MWh te installeren om hun gecontracteerd vermogen te optimaliseren. De BESS wordt geïntegreerd met een slim energiebeheersysteem dat real-time gegeven over energieverbruik analyseert en het opladen en ontladen van de batterij aanstuurt.

      Door een grondige energie analyse weten ze precies wanneer de piek momenten zijn door het hele jaar heen. De analyse toont dat er een flinke piek is tussen 8:00 en 10:00 uur in de ochtend als het distributiecentrum opstart. De BESS wordt ingesteld om de batterij ’s nachts op te laden als de energievraag nihil is en de energietarieven laag liggen. De energie die opgeslagen wordt kan dan tijdens de piekuren tussen 8:00 en 10:00 uur worden ingezet.

      Ook heeft het distributiecentrum zonnepanelen op het dak geïnstalleerd. De BESS kan de overtollige zonne-energie opslaan die tijdens de middaguren wordt geproduceerd. Deze opgeslagen energie kan dan later in de avonduren weer worden gebruikt.

      Door het afvlakken van piekbelastingen en het optimaliseren van het energieverbruik kan het distributiecentrum zijn gecontracteerd vermogen met 30% verlagen.

      Toekomstige trends in gecontracteerd vermogen

      De toekomstige energiemarkt zal waarschijnlijk een verschuiving zien naar meer flexibele contracten voor gecontracteerd vermogen. Bedrijven kunnen dan in de toekomst profiteren van dynamische contracten die inspelen op fluctuaties in hun energieverbruik en marktomstandigheden. In plaats van de statische contracten met vaste capaciteiten die je nu nog vaak ziet.

      Met de opkomst van slimme netten en betere technologieën zullen bedrijven in staat zijn hun energieverbruik in real-time te monitoren en aan te passen. Hierdoor is een proactief beheer van het gecontracteerd vermogen mogelijk. Als bedrijf kan je reageren op de prikkels vanuit het net, zoals tijdgebonden tarieven of piekverbruiksmeldingen.

      Met de groei van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie, kunnen bedrijven steeds meer hun eigen energie opwekken. Hierdoor vermindert hun afhankelijkheid van het traditionele elektriciteitsnet. Dit kan leiden tot een herdefiniëring van wat onder gecontracteerd vermogen valt, met meer nadruk op lokaal opgewekte energie.

      De toekomst van gecontracteerd vermogen en accu’s is verbonden met de bredere ontwikkelingen in de energiemarkt. Bedrijven zullen steeds meer gebruik maken van geavanceerde energieopslagsystemen om hun energieverbruik te optimaliseren. Zo kunnen ze kosten beheersen en hun afhankelijkheid van het traditionele elektriciteitsnet verminderen. Tegelijkertijd zullen veranderingen in regelgeving, marktmechanismen en technologieën bedrijven stimuleren om flexibeler en proactiever om te gaan met hun energiebehoeften.

      Wat kan Zakelijke Energietarieven betekenen voor jouw gecontracteerd vermogen?

      Wij van Zakelijke Energietarieven ontlasten ondernemers van al hun energievragen. Zo kunnen zij zich volledig focussen op hun bedrijfsvoering. Heb jij vragen of je gecontracteerd vermogen? Of wil je weten of BESS interessant is voor jouw onderneming om het gecontracteerd vermogen te verhogen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met een van onze energie analisten. Zij kijken samen wat er mogelijk is en wat het beste past bij jouw onderneming. Ook met andere energievragen kan je bij ons terecht.