De kunststofindustrie is een van de grootste energieverbruikers in de industriële sector. Hierbij is energie dan ook een belangrij onderdeel van de kostenstructuur van bedrijven die actief zijn in deze sector. Door de stijgende energieprijzen, de druk om te verduurzamen en de noodzaak om concurrentievoordeel te behalen, maken het beheren van energieverbruik en kosten tot een essentieel aspect van zakelijk succes. In deze blog kijken we naar de verschillende aspecten van zakelijke energie voor de kunststofindustrie. Denk hierbij aan de uitdagingen op het gebied van zakelijke energie waar bedrijven mee te maken krijgen, en we benoemen ook de beste inkoopstrategie van zakelijke energie voor de kunststofindustrie.
Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!
1. Vul uw gegevens in 2. Wij gaan op zoek naar de beste deal 3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding
Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.
Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.
De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.
Zakelijk energieverbruik in de kunststofindustrie
In de kunststofindustrie vinden een breed scala aan processen plaats die energie verbruiken, zoals de productie van plastic grondstoffen (polymeren), het vormen van kunststofproducten en het extruderen van kunststoffen. Deze processen zijn vaak erg energie-intensief, vooral vanwege de hoge temperaturen die nodig zijn voor het smelten en vormen van kunststofmaterialen.
Naast dat de productieprocessen zelf veel energieverbruiken spelen logistiek, transport en de operationele faciliteiten ook een rol in het energieverbruik. De kunststofindustrie maakt van zowel elektriciteit als van gas gebruik. Elektriciteit is vooral nodig voor de machines en verlichting, waar aardgas weer nodig is voor verwarming en proceswarmte.
Volgens schattingen kan de kunststofindustrie tot wel 20% van het totale industriële energieverbruik voor haar rekening nemen, afhankelijk van de regio. In Europa is er een voortdurende trend van verduurzaming te zien binnen de industrie, waarbij bedrijven naast energie-efficiëntie ook rekening moeten houden met regelgeving en maatschappelijke druk om de CO2 uitstoot te verlagen.
Duurzaamheid en energie-efficiëntie binnen de kunststofindustrie
De afgelopen jaren is de druk om te verduurzamen enorm gegroeid, zo ook voor de kunststofindustrie. Zowel vanuit de overheid die strengere milieuvoorschriften opleggen, als vanuit de consument die steeds meer waarde hecht aan milieuvriendelijke producten. Zo ontstaat er steeds meer focus op het verduurzamen van de productieprocessen. Ook dit heeft weer invloed op het energieverbruik.
Energie-efficiëntie speelt hierbij een belangrijke rol. Door de productieprocessen te optimaliseren en gebruik te maken van geavanceerde technologieën kunnen kunststofbedrijven hun energieverbruik reduceren. Dit draagt niet alleen bij aan het verbeteren van het milieu maar ook aan de kostenstructuur. Voorbeelden hiervan zijn:
Slimme machines en automatisering: door geavanceerde machines in te zetten die op een efficiëntere manier energie verbruiken kan het totale energieverbruik aanzienlijk verlagen. Automatisering helpt hier ook bij doordat machines vaak met minder energie werken en sneller schakelen tussen verschillende productiestappen.
Warmte-krachtkoppeling (WKK): een technologie die zowel elektriciteit als warmte levert kan helpen bij het optimaliseren van energieverbruik. Dit kan doordat restwarmte uit het productieproces kan worden gebruikt voor andere toepassingen.
Gebruik van hernieuwbare energiebronnen: er zijn steeds meer kunststofbedrijven die de stap zetten om hun energievoorziening te verduurzamen door over te schakelen naar groene energiebronnen zoals zonne-, windenergie of biogas.
De uitdagingen van zakelijke energie voor de kunststofindustrie
De kunststofindustrie krijgt met verschillende uitdagingen te maken als het gaat om het beheren van energieverbruik. De belangrijkste uitdagingen zijn:
- Stijgende energieprijzen: de fluctuerende energieprijzen kunnen een aanzienlijke impact hebben op de kosten van kunststofproducenten. Er bestaat een risico dat de prijzen snel kunnen stijgen wat de winstgevendheid in gevaar kan brengen. Dit heeft vooral een grote impact op bedrijven die weinig grip hebben op hun energiecontracten.
- Afhankelijkheid van fossiele brandstoffen: veel processen in de kunststofindustrie maken nog steeds gebruik van fossiele brandstoffen, vooral van aardgas. Dit is niet alleen schadelijk voor het milieu maar zorgt daarnaast ook nog is voor een voortdurende afhankelijkheid van de schommelingen in de energiemarkt.
- Complexe energiebehoeften: de energievraag in de kunststofindustrie kan complex zijn en variëren afhankelijk van het type product, de productiemethode en de schaal van de productie. Hierdoor is het lastig om energieverbruik op een eenvoudige manier te monitoren en optimaliseren.
- Regelgeving en CO2 beperking: de kunststofindustrie heeft te maken met een groeiend aantal wettelijke eisen rondom duurzaamheid en CO2 uitstoot. Om deze voorschriften allemaal na te leven kunnen er kosten ontstaan. Daarnaast vraagt het om strategische planning op het gebied van energiebeheer.
Praktijkvoorbeeld:
Kunststofbedrijf X kwam klem te zitten door de uitdagingen op het gebied van zakelijke energie. Doordat ze steeds minder winstgevend werden hebben ze hulp van een energie adviseur ingeschakeld. Ze hebben samen gekeken naar punten waar ze vastlopen en hoe dit verbeterd kan worden. Nu zijn ze overgestapt op een andere inkoopstrategie met een deel inkoop van groene energie. Door de nieuwe inkoopstrategie besparen ze energiekosten en voldoen ze ook aan het verduurzamen van hun bedrijf.
De beste inkoopstrategie voor zakelijke energie in de kunststofindustrie
Het beheren van zakelijke energie in de kunststofindustrie vereist een goed doordachte inkoopstrategie. Bedrijven moeten zich bewust zijn van de risico’s die samenhangen met de energiebehoeften en tegelijkertijd proberen kosten te besparen. Hieronder staan enkele van de beste inkoopstrategieën voor zakelijke energie in de kunststofindustrie.
Flexibele prijzen: energiecontracten met flexibele prijzen stellen bedrijven in staat om in te spelen op de prijsschommelingen van de energiemarkt. Deze inkoopstrategie kan vooral voordelig zijn in tijden van lage energieprijzen, echter brengt het ook het risico van prijsstijgingen met zich mee. Het is voor bedrijven belangrijk om de energiemarkt dan goed te monitoren wanneer het juiste moment is om een contract af te sluiten.
Vaste prijzen: vaste prijzen zijn een goede optie voor bedrijven die meer zekerheid willen over hun energiekosten. Door een vaste prijs af te spreken voor een langere periode, kunnen bedrijven zich beschermen tegen prijsfluctuaties. Deze inkoopstrategie biedt stabiliteit maar kan minder voordelig zijn wanneer de energieprijzen dalen. Hierdoor is het belangrijk om te evalueren of de voordelen van prijsstabiliteit opwegen tegen de mogelijke besparing die gemist wordt bij lagere marktprijzen.
Groene energiecontracten: een andere steeds populairdere keuze is het afsluiten van contracten voor groene energie. Hierbij kopen bedrijven energie in die volledig afkomstig is uit hernieuwbare energiebronnen. Dit kan bijdragen bij het verduurzamen van het kunststofbedrijf maar kan daarnaast ook helpen bij het voldoen aan de eisen van de overheid en consument. Bovendien kunnen deze groene energiecontracten vaak tegen een vergelijkbare prijs worden afgesloten als een traditioneel energiecontract.
Energie-audits en optimalisatie: voordat je als bedrijf een energiecontract afsluit is het verstandig om eerst te investeren in een grondige energie-audit. Dit helpt bedrijven niet alleen bij het begrijpen war energie kan worden bespaard maar het biedt ook inzicht in hoe en wanneer energie het beste kan worden ingekocht. Bedrijven kunnen via slimme technologieën het energieverbruik monitoren en aanpassen. Dit kan op de lange termijn tot aanzienlijke kostenbesparing zorgen.
Groepsinkoop: kunststofbedrijven kunnen ook overwegen om samen te werken met andere bedrijven in dezelfde sector en gezamenlijk energie in te kopen. Zo bundel je de energievraag waardoor je onderhandelingspositie sterker wordt. Dit kan leiden tot scherpere tarieven en beter contractvoorwaarden. Zeker voor kleinere kunststofbedrijven kan dit een uitkomst zijn.
Wat kan Zakelijke Energietarieven voor jouw kunststofbedrijf betekenen?
Wij van Zakelijke Energietarieven ontlasten ondernemers van al hun energiezaken. Zo kunnen zij zich meer focussen op hun bedrijfsvoering. Heb jij vragen over je huidige energiecontract? Of ben je benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze energie analisten. Zij kijken samen met jou naar de beste inkoopstrategie en wat er eventueel nog mogelijk is om energie te besparen. Ook met vragen over verduurzamen en het inkoop van groene energie kan je bij ons terecht.
Senior Energie Analist
Meer dan 15 jaar ervaring in de zakelijke energiemarkt. Wij zoeken de beste deal bij uw profiel.