Gieterijen zijn industriële omgevingen waar ruwe materialen worden verhit en verwerkt tot metalen en gietstukken. In de wereld van gieterijen zijn energieverbruik en kosten een belangrijk aandachtspunt. Gieterijen verbruiken een aanzienlijke hoeveelheid energie voor het smelten van metalen, het aandrijven van machines en het onderhouden van een constante productie. Hierdoor is het essentieel om te kijken naar de beste strategieën voor het inkopen van zakelijke energie aangezien de kosten een groot deel van de totale bedrijfslasten kunnen uitmaken. In dit artikel bekijken we naar zakelijke energie voor gieterijen, de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden en de beste inkoopstrategieën om de energiekosten te optimaliseren.
Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!
1. Vul uw gegevens in 2. Wij gaan op zoek naar de beste deal 3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding
Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.
Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.
De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.
De beste inkoopstrategie van zakelijke energie voor gieterijen
Doordat er enkele uitdagingen zijn op het gebied van zakelijke energie is het voor gieterijen belangrijk om een doordachte en flexibele energie-inkoopstrategie te ontwikkelen. Door voor de juiste inkoopstrategie te kiezen kan je de energiekosten verlagen maar ook het risico van onvoorspelbare prijsveranderingen beheersen. Hieronder enkele inkoopstrategieën die gieterijen in overweging kunnen nemen.
- Flexibele energiecontracten: een flexibele inkoopstrategie biedt de mogelijkheid om energie in te kopen tegen variabele tarieven die afhankelijk zijn van de marktomstandigheden. Dit kan vooral in periodes van lage energieprijzen voordelig zijn omdat het de mogelijkheid biedt om in te kopen wanneer de prijzen het laagst zijn. Daarnaast kunnen flexibele contracten gieterijen in staat stellen om in te spelen op de seizoensgebonden fluctuaties in de vraag naar energie.
- Langdurige energiecontracten: als je als gieterij liever voorspelbare energiekosten hebt kan een langdurig energiecontract een slimme keuze zijn. Door een contract af te sluiten voor een langere periode, bijvoorbeeld 3 of 5 jaar kan de gieterij profiteren van stabiele energieprijzen en zich beter voorbereiden op de toekomst. Ook kan dit bescherming bieden tegen onverwachte prijsstijgingen.
- Groene energie: er zijn ook steeds meer gieterijen die voor een groen energiecontract kiezen, zowel uit milieuredenen als om te voldoen aan regelgeving en duurzaamheidsdoelen. Gieterijen kunnen overwegen om een deel van hun energie in te kopen via hernieuwbare bronnen, zoals zonne-energie, windenergie en biomassa. Zo verminder je niet alleen de CO2 uitstoot van je gieterij maar het kan ook een positief effect hebben op het bedrijfsimago.
- Energiebeheer: naast de keuze voor de juiste inkoopstrategie en energieleverancier is het voor gieterijen net zo belangrijk om energiebeheer en efficiëntie in hun bedrijfsvoering te integreren. Door energie-efficiëntieprogramma’s toe te voegen kan het totale energieverbruik vermindert worden. Dit kan bijvoorbeeld door het verbeteren van de isolatie van ovens, het gebruik van energiezuinige machines, en het optimaliseren van het smeltproces.
Het energieverbruik voor gieterijen
Gieterijen zijn energie-intensieve bedrijven omdat het smelten van metalen, vooral van zware metalen zoals ijzer en aluminium een aanzienlijke hoeveelheid energie vereist. Het proces van het smelten van metalen vindt vaak plaats in elektrische ovens, die een groot elektriciteitsverbruik hebben. Daarnaast verbruiken gieterijen ook energie voor andere processtappen zoals het verhitten van metalen, het aandrijven van machines voor het gieten, en het verwarmen van stellingen of ovens voor de uitharding van de gevormde metalen.
Het energieverbruik kan variëren afhankelijk van de grootte van de gieterij en de soorten metalen die verwerkt worden. Maar in veel gevallen is het een van de grootste kostenposten voor een gieterij. Daarom is het cruciaal om een efficiënte energie-infrastructuur te ontwikkelen en de energiekosten zo laag mogelijk te houden.
Praktijkvoorbeeld: een middelgrote gieterij die voornamelijk gietijzer en aluminium produceert gebruikt ongeveer 30 miljoen kWh elektriciteit per jaar. Een van de grootste energievragers zijn de elektrische ovens voor het smelten van metalen. Daarnaast wordt er jaarlijks een aanzienlijke hoeveelheid aardgas verbruikt voor het verhitten van de smeltovens en voor de naverwarming van gietvormen. Door de hoge energiebehoefte met name in de piekperiodes van productie was de gieterij blootgesteld aan aanzienlijke schommelingen in de energiekosten. Hierdoor kwam de financiële stabiliteit in gevaar. Om deze fluctuaties te beheersen besloot de gieterij een combinatie van strategieën toe te passen. Ze kozen ervoor om over te schakelen op een flexibele inkoopstrategie voor elektriciteit. Hierbij hebben ze de mogelijkheid om op de momenten met lagere tarieven in te kopen. Daarnaast sloten ze een langdurig contract af voor aardgas, hiermee konden ze de prijsstijgingen op de gasmarkt gedeeltelijk afdekken.
Daarnaast hadden ze het besluit genomen om te investeren in zonnepanelen op het dak van hun productiehal. Hierdoor kan de gieterij 10% uit hernieuwbare bronnen halen. Dit zorgt ervoor dat ze minder afhankelijk zijn van de traditionele energiemarkt en draagt tegelijkertijd bij aan de duurzaamheidsdoelen.
Wat zijn uitdagingen op het gebied van zakelijke energie voor gieterijen?
Er zijn verschillende uitdagingen waarmee gieterijen worden geconfronteerd bij het beheren van hun energieverbruik. Wij hebben enkele voorbeelden hiervan op een rij gezet.
Hoge energie-intensiteit: doordat gieterijen een aanzienlijke hoeveelheid energie verbruiken zijn ze gevoelig voor schommelingen in de energieprijzen. Dit zorgt ervoor dat ze kwetsbaar zijn voor kostenstijgingen.
Afhankelijkheid van fossiele brandstoffen: veel gieterijen gebruiken nog steeds fossiele brandstoffen zoals kolen en aardgas voor smeltprocessen. Hierdoor worden niet alleen de kosten verhoogt maar ook de CO2 uitstoot. Vanuit de overheid ontstaat er steeds meer druk om duurzamer te opereren.
Onvoorspelbare energieprijzen: energieprijzen zijn vaak volatiel, ze worden beïnvloed door geopolitieke spanningen, schaarste, overproductie of verandering in het beleid. Hierdoor kan het moeilijk zijn om de energiekosten op de lange termijn te voorspellen en beheersen.
Seizoensgebonden vraag: gieterijen hebben mogelijk fluctuaties in hun energiebehoefte, afhankelijk van de seizoensgebonden vraag naar hun producten. Dit maakt het weer lastiger om energiecontracten op maat te maken.
Wat kan Zakelijke Energietarieven voor jouw bedrijf in de land- en tuinbouwsector betekenen?
Wij van Zakelijke Energietarieven ontlasten ondernemers van al hun energiezaken. Zo kunnen zij zich meer focussen op hun bedrijfsvoering. Heb jij vragen over je huidige energiecontract? Of ben je benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze energie analisten. Zij kijken samen met jou naar de beste inkoopstrategie en wat er eventueel nog mogelijk is om energie te besparen. Ook met vragen over verduurzamen en het inkoop van groene energie kan je bij ons terecht.
Senior Energie Analist
Meer dan 15 jaar ervaring in de zakelijke energiemarkt. Wij zoeken de beste deal bij uw profiel.