Menu Sluiten

Zakelijke energie vergelijken voor de hout en meubelindustrie: dit is de beste inkoopstrategie

Zakelijke energie vergelijken voor de hout en meubelindustrie: dit is de beste inkoopstrategie

De hout en meubelindustrie is een sector die sterk afhankelijk is van energieverbruik, dit geldt zowel voor het bewerken van het hout als voor de productie van meubels. Het energieverbruik kan variëren in deze sector afhankelijk van het type productiesysteem en de technologieën die hierbij gebruikt worden. In dit artikel worden de belangrijkste factoren voor het vergelijken van zakelijke energie in de hout en meubelindustrie bekeken, net als de beste inkoopstrategie en het optimaliseren van kosten en duurzaamheid.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding






     Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

     Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

     De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

     

    Het zakelijke energieverbruik in de hout en meubelindustrie

    In de hout en meubelindustrie vinden een groot aantal verschillende activiteiten plaats. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan de verwerking van ruwe houtproducten tot de productie van eindproducten zoals meubels en houten constructeis. Energie speelt een cruciale rol in vrijwel alle fasen van de productie, van het zagen en schuren van het hot tot het drogen en de afwerking van de meubels. De belangrijkste energiebehoeften in de houtverwerking en meubelproductie zijn: 

    Drogen van het hout: het drogen van het hout is een energie-intensief proces. Voordat hout geschikt is voor de verwerking moet het vaak tot een bepaald vochtgehalte gedroogd worden vaak wordt dit gedaan door middel van verwarmde lucht of stoom. Het energieverbruik bij dit proces is vrij groot vooral als er oudere technologieën gebruikt worden.

    Verwerking van het hout: het zagen, schuren, frezen en snijden van hout vraagt om machines die vaak draaien op elektriciteit, gas of zelfs olie. De meeste moderne fabrieken gebruiken elektrische machines die energie-efficiënt zijn. Maar ook dan blijft het verbruik nog steeds hoog vooral bij grotere productievolumes.

    Afwerking van het hout: de afwerkingsprocessen zoals lakken en schilderen verbruiken vaak ook een aanzienlijke hoeveelheid energie. Dit gebeurt voornamelijk in de vorm van elektriciteit en warmte. In sommige gevallen kan het energieverbruik tijdens het droogproces van de verf en lakken bijzonder intensief zijn.

    Verpakking en transport van het hout: als de meubels eenmaal geproduceerd zijn moeten ze vaak worden verpakt en getransporteerd naar winkels of klanten. Ook dit proces vraagt vaak de inzet van machines voor het verpakken en een aanzienlijke hoeveelheid voor het transport.

    Duurzaamheid binnen de hout en meubelindustrie

    Duurzaamheid is een steeds vaker voorkomend onderwerp in de wandelgangen, zo ook voor de hout en meubelindustrie. De focus ligt hierbij niet alleen op het optimaliseren van de productieprocessen om kosten te verlagen maar ook op het verduurzamen van het energieverbruik. Dit heeft te maken met zowel het soort energie dat gebruikt wordt als de manier waarop het verbruik gemonitord en beheerd wordt.

    Groene energie wordt ook steeds vaker ingezet in de industrie. Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie, windenergie en biomassa kan helpen om de kosten op de lange termijn te verlagen. En daarbovenop wordt ook nog eens de ecologische voetafdruk van de fabriek verkleint. Steeds meer bedrijven investeren in eigen zonne-energie installaties of sluiten contracten af met energieleveranciers die hernieuwbare energie leveren. Daarnaast is het ook mogelijk om energie-efficiëntie te verbeteren door het toevoegen van nieuwe technologieën zoals slimme thermostaten, LED verlichting, geavanceerde verwarmingssystemen en warmteterugwinningssystemen. Door deze technologieën toe te passen kan zowel de operationele kosten verlaagt worden als de CO2 uitstoot. Dit is cruciaal voor bedrijven die voldoen aan de groeiende wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheid.

    De beste inkoopstrategie voor zakelijke energie in de hout en meubelindustrie

    Het vergelijken van de juiste inkoopstrategie van zakelijke energie voor de hout en meubelindustrie is essentieel. Dit heeft invloed op het beheren van de kosten en de duurzaamheid van de productieprocessen te verbeteren. Voor bedrijven in de hout en meubelindustrie zijn er verschillende benaderingen die helpen om het energieverbruik te optimaliseren en tegelijkertijd kosten te besparen.

    • Energiecontracten en tarieven vergelijken

    Een van de eerste stappen bij het inkopen van zakelijke energie is het vergelijken van de verschillende energieleveranciers en hun tarieven. Energieprijzen kunnen fluctueren afhankelijk van de markt, de regio en de tijd van het jaar. Door verschillende aanbieders te vergelijken kan je als bedrijf het beste tarief voor jouw energiebehoefte vinden. Dit geldt voor zowel gas als voor elektriciteit. Er zijn specifieke tarieven voor de industrie die vaak voordeliger zijn dan de standaard consumententarieven. Het kan dus lonen om bij een energieadviseur langs te gaan om te kijken of er op maat gemaakte contracten of kortingen beschikbaar zijn.

    • Groene energie en duurzame inkoop

    De trend richting duurzaamheid maakt het steeds interessanter om voor groene energiecontracten te kiezen. Bedrijven kunnen kiezen voor energie die volledig afkomstig is van hernieuwbare bronnen zoals zon, wind of biomassa. Zo draag je niet alleen bij aan het milieu, maar het kan ook een positief imago creëren bij klanten die steeds meer waarde hechten aan duurzaamheid. Naast het gebruik van groene energie kunnen bedrijven ook energie-efficiëntie verbeteren door het energieverbruik en -productie te monitoren met slimme meters. Hiermee kan het energieverbruik per machine of proces nauwkeurig worden bijgehouden.

    • Langdurige contracten en flexibiliteit

    Vaak zie je dat je bij een energiecontract kan kiezen tussen vaste en variabele tarieven. In een sector zoals de hout en meubelindustrie waar energieverbruik sterk kan variëren afhankelijk van de productieomvang kan het voordeliger zijn om voor flexibele contracten te kiezen. Flexibele contracten bieden bedrijven de mogelijkheid om het energieverbruik aan te passen op basis van hun productiebehoefte. Dit stelt het bedrijf in staat om de kosten laag te houden. Langlopende contracten kunnen op de lange termijn voordeliger zijn als de energieprijzen in de toekomst stijgen. Ze bieden prijszekerheid voor meerdere jaren, wat budgettering en plannen in energiekosten eenvoudiger maakt.

    • Groepsinkoop of samenwerkingsverbanden

    Soms kunnen bedrijven zich ook aansluiten bij groepsinkoopprogramma’s of energiecollectieven. Zo kan je je energievraag bundelen samen met die van andere houtbedrijven. Dit biedt de mogelijkheid om energie gezamenlijk in te kopen. Dit kan tot lagere prijzen en gunstigere contractvoorwaarden bij zakelijke energieleverancier leiden. Dit is vooral aantrekkelijk voor kleine en middelgrote bedrijven die anders moeilijker toegang zouden hebben tot de beste tarieven op de energiemarkt.

    Wat kan Zakelijke Energietarieven voor jouw bedrijf in de hout en meubelindustrie betekenen?

    Wij van Zakelijke Energietarieven ontlasten ondernemers van al hun energiezaken. Zo kunnen zij zich meer focussen op hun bedrijfsvoering. Heb jij vragen over je huidige energiecontract? Of ben je benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze energie analisten. Zij kijken samen met jou naar de beste inkoopstrategie en wat er eventueel nog mogelijk is om energie te besparen. Ook met vragen over verduurzamen en het inkoop van groene energie kan je bij ons terecht.