De petrochemische industrie is een van de grootste energieverbruikers ter wereld. Van raffinaderijen tot chemische fabrieken, de energiebehoefte van deze sector zijn enorm. Energie vormt niet alleen een essentieel onderdeel voor de productieprocessen maar heeft daarnaast ook een aanzienlijke invloed op de kostenstructuur van bedrijven. In dit artikel kijken we naar verschillende aspecten van zakelijke energie voor de petrochemische industrie. Hierbij kijken we naar verschillende inkoopstrategieën voor het optimaliseren van energieverbruik en zo ook het verlagen van de energiekosten.
Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!
1. Vul uw gegevens in 2. Wij gaan op zoek naar de beste deal 3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding
Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.
Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.
De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.
De energiebehoefte in de petrochemische industrie
In de petrochemische industrie vinden een breed scala aan processen van het raffineren van ruwe olie tot het produceren van kunststoffen, chemicaliën, kunstmest en meer. Al deze processen zijn erg energie-intensief. Het zaklelijke energieverbruik in de petrochemische industrie kan eigenlijk in twee categorieën verdeeld worden, de thermische energie en elektrische energie.
Thermische energie: dit omvat de energie ie wordt gebruikt voor het verhitten van grondstoffen, bijvoorbeeld in de vorm van stoom of hete gassen. Thermische energie is cruciaal in processen zoals distillatie, pyrolyse en andere chemische reacties.
Elektrische energie: de elektrische energie wordt gebruikt voor aandrijving van machines, compressoren, pompen en andere apparatuur die in productieprocessen worden ingezet.
Volgens schattingen van de International Energy Agency (IEA) kan de petrochemische industrie verantwoordelijk zijn voor wel 6-7% van het wereldwijde energieverbruik. Deze cijfers nemen alleen maar toe door de groeiende wereldbehoefte aan olie, gas en chemische producten.
Uitdagingen van zakelijke energie in de petrochemische industrie
Er komen een aantal uitdagingen kijken waarmee bedrijven te maken krijgen in de petrochemische industrie.
- Kostenbeheersing: energie is voor de petrochemische industrie en van de grootste kostenposten. Fluctuerende energieprijzen die veroorzaakt worden door geopolitieke spanningen of veranderingen in de zakelijke energiemarkt kunnen ervoor zorgen dat de operationele kosten beïnvloed worden en de marges verkleinen. Het beheer van zakelijke energie om kosten te beheersen is dan ook essentieel.
- Duurzaamheidsdoelen: steeds meer bedrijven in de petrochemische industrie worden geconfronteerd me de druk vanuit overheden en consumenten om hun CO2 uitstoot te verminderen. Het verbeteren van de energie-efficiëntie en het overstappen op hernieuwbare energiebronnen wordt steeds belangrijker. Hierdoor kunnen aanzienlijke investeringen in nieuwe technologieën en infrastructuur nodig zijn.
- Beperkingen van energiebronnen: de petrochemische industrie is sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen voor alle energiebehoeften. Schommelingen in de beschikbaarheid van deze fossiele brandstoffen kunnen de productie verstoren. Daarnaast kunnen veranderingen in de regelgeving over de CO2 uitstoot een nadelige invloed hebben op de beschikbaarheid van deze bronnen.
- Technologische ontwikkelingen: de ontwikkelingen van nieuwe technologieën zoals energie-efficiënte processen, CO2 afvang en -opslag (CCS), en het gebruik van hernieuwbare energie, biedt mogelijkheden voor de industrie. Het toevoegen van deze technologieën vraagt een aanzienlijke investering en een lange implementatietijd.
- Infrastructuur en netwerken: de bestaande energie-infrastructuur in de petrochemische industrie is vaak verouderd en kan inefficiënt zijn. Dit kan weer zorgen voor hogere operationele kosten en verminderde energieproductiviteit. Het is noodzakelijk om de energie-infrastructuur te moderniseren maar dit vraagt wel een aanzienlijke investering.
De beste inkoopstrategie van zakelijke energie voor de petrochemische industrie
Doordat de petrochemische industrie en grootverbruiker is van zakelijke energie heeft het een grote invloed op de operationele kosten. Hierdoor is een doordachte inkoopstrategie van zakelijke energie cruciaal. De strategie moet zich richten op kostenbeheersing maar ook op het bepalen van duurzaamheidsdoelen. Er zijn enkele inkoopstrategieën war je als bedrijf uit kan kiezen:
Dynamische prijsstelling en contractbeheer: het afsluiten van lange termijn contracten voor zakelijke energie kan zekerheid geven. Maar in een markt waar de energieprijs vaak fluctueert kan het vastleggen van energietarieven tegen een vaste prijs nadelig zijn. Daarom kan een dynamische prijsstrategie in sommige gevallen effectiever zijn. Dit houdt in dat een bedrijf zijn energiebehoeften in real-time kan aanpassen op basis van de marktomstandigheden. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een hybride inkoopmodel dat zowel vaste als flexibele prijzen combineer.
Hernieuwbare energiebronnen: door over te stappen op hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie, windenergie of biomassa kan de petrochemische industrie haar afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen. Dit kan flinke besparing in kosten opleveren door bijvoorbeeld subsidies en belastingvoordelen maar daarnaast helpt het ook om de ecologische voetafdruk te verkleinen.
Optimalisatie van energieverbruik en efficiëntie: naast dat de inkoop van energie belangrijk is, is het ook van belang om de energie-efficiëntie binnen het bedrijf te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door het toevoegen van energiebeheersystemen die zorgen voor een systematische benadering van energiebeheer. Het optimaliseren van processen, het toevoegen van energiezuinige technologieën en het verbeteren van het onderhoud van apparatuur kunnen de energiebehoefte verlagen en de kosten verder reduceren.
Praktijkvoorbeeld:
Bedrijf X heeft altijd een vaste energieprijs gehad. Doordat zij een heel hoog energieverbruik hadden dachten ze dat een kleine prijsschommeling al flinke gevolgen kon hebben. Met behulp van een energie adviseur hebben zij gekeken naar wat er mogelijk was. Bedrijf X heeft uiteindelijk voor een gecombineerde inkoopstrategie gekozen. Zo hebben zij toch een deel zekerheid, maar kunnen ook mee profiteren van eventuele prijsdalingen van de energiemarkt.
Wat kan Zakelijke Energietarieven voor jouw bedrijf in de petrochemische industrie betekenen?
Wij van Zakelijke Energietarieven ontlasten ondernemers van al hun energiezaken. Zo kunnen zij zich meer focussen op hun bedrijfsvoering. Heb jij vragen over je huidige energiecontract? Of ben je benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Wil je weten hoe je het best grootzakelijke energie in kan kopen voor de luchtvaartindustrie? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze energie analisten. Zij kijken samen met jou naar de beste inkoopstrategie en wat er eventueel nog mogelijk is om energie te besparen. Ook met vragen over verduurzamen en het inkoop van groene energie kan je bij ons terecht.
Senior Energie Analist
Meer dan 15 jaar ervaring in de zakelijke energiemarkt. Wij zoeken de beste deal bij uw profiel.