Menu Sluiten

Hoe koop je efficiënt zakelijke energie in als jeugdzorg instelling? Uitdagingen en inkoopstrategieën

Hoe koop je efficiënt zakelijke energie in als jeugdzorg instelling? Uitdagingen en inkoopstrategieën

De jeugdzorg speelt een belangrijke rol in het ondersteunen en begeleiden van kinderen en jongeren met problemen. Hoewel de primaire focus in zorginstellingen ligt op de zorgverlening, is er ook aandacht nodig voor het facilitaire aspect. Een belangrijk onderdeel hiervan is het energiebeheer. Het effectief beheren van zakelijke energie draagt niet alleen bij aan kostenbesparing maar ook aan duurzaam- en milieuverantwoordelijkheid. In deze blog bespreken we verschillende aspecten van zakelijke energie als jeugdzorg instelling. Ook kijken we naar de beste inkoopstrategie.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding






     Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

     Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

     De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

     

    Het belang van zakelijke energie als jeugdzorg instelling

    Bij het runnen van een jeugdzorginstelling is energiebeheer een belangrijk aspect. Goed energiebeheer biedt meerdere voordelen zoals:

    • Kosten besparen: energie is een groot deel van de operationele kosten van een jeugdzorginstelling. Door het optimaal beheren van energieverbruik kunnen organisaties aanzienlijk kosten besparen. Vooral in sectoren war budgetten vaak beperkt zijn en de financiële middelen liever worden besteed aan zorgdiensten is dit belangrijk.
    • Duurzaamheid: de gehele zorgsector waaronder ook de jeugdzorg heeft een maatschappelijke verantwoordelijkheid om bij te dragen aan duurzaamheid. Door over te stappen op hernieuwbare energiebronnen kunnen deze instellingen bij dragen aan milieu- en duurzaamheidsdoelstellingen. Daarnaast verkleinen ze ook hun ecologische voetafdruk.
    • Regelgeving: vanuit de overheid ontstaat ook steeds meer druk door de eisen die ze stellen aan het energieverbruik en de duurzaamheid van instellingen. Door actief bezig te zijn met energiebeheer kunnen jeugdzorgorganisaties voldoen aan deze regelgeving. Zo kunnen eventuele boetes vermeden worden.

    Uitdagingen in energiebeheer voor de jeugdzorgsector

    Veel jeugdzorgorganisaties werken vanuit meerdere locaties die verspreid kunnen zijn. Hierdoor is centraal energiebeheer en monitoring lastiger wat kan leiden tot inefficiënties in energieverbruik.

    De aard van jeugdzorg vraagt vaak een diversiteit aan gebouwen, variërend van administratieve kantoren tot residentiële voorzieningen en therapeutische ruimtes. Elk gebouw heeft zijn eigen energievraag en uitdagingen. Hierdoor is het beheren van energieverbruik lastiger.

    Veel jeugdzorginstellingen hebben te maken met krappe budgetten. Dit houdt in dat investeringen in energie-efficiëntie en duurzame technologieën vaak moeilijk te realiseren zijn.

    Inkoopstrategieën voor zakelijke energie in de jeugdzorg

    Om zo slim mogelijk om te gaan met zakelijke energie kan je als jeugdzorg instelling energie zo strategisch mogelijk inkopen. Een goede inkoopstrategie houdt rekening met de prijs, duurzaamheid en risico’s. Voorbeelden hiervan zijn:

    1. Vaste energieprijs: Bij een vaste energieprijs zet je de huidige energieprijs vast gedurende de looptijd van je contract. Door te kiezen voor deze inkoopstrategie kies je voor veiligheid, budgettering is hierdoor eenvoudiger. Echter kan je bij prijsdalingen van de energietarieven niet mee profiteren van de lage prijzen.
    2. Variabele energieprijs: bij een variabele energieprijs koop je energie in tegen de huidige energietarieven. Je beweegt als het ware mee met de energiemarkt. Als er verwacht wordt dat de energieprijzen zullen dalen kan dit een slimme inkoopstrategie zijn. Echter heb je wel het risico dat de energieprijzen zullen stijgen. Voor deze strategie is het continue monitoren van de energiemarkt noodzakelijk.
    3. Collectieve inkoop: bij collectieve inkoop kan je je energievraag bundelen met andere jeugdzorginstellingen. Zo creëer je een beter onderhandelingspositie bij zakelijke energieleveranciers. Hierdoor kunnen scherpere tarieven en beter contractvoorwaarden gerealiseerd worden.
    4. Duurzame energiebronnen: tegenwoordig kan je ook overstappen op duurzame energiebronnen. Dit kan bijvoorbeeld door het inkopen van groene stroom of het investeren in eigen hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen. Hoewel de investeringskosten hoog kunnen zijn levert het op de langer termijn kostenbesparing op. Ook draagt het bij aan een positieve reputatie van je jeugdzorginstelling.

    Praktijk voorbeeld uit eigen ervaring:

    Jeugdzorginstelling X heeft al jaren een vaste energieprijs. Zo wisten ze precies waar ze aan toe waren en kwamen ze niet onnodig voor verrassingen te staan. Met behulp van een energie-adviseur zijn ze nu overgestapt op een variabele energieprijs. Hierdoor kunnen zij een deel van de energiekosten besparen waardoor ze goedkoper uit zijn. Met de krappe budgetten in de zorg is dit een uitkomst.

    In kaart brengen van energiebeheer voor jeugdzorginstellingen

    Bij het kiezen van een inkoopstrategie voor zakelijke energie in de jeugdzorg zijn er verschillende stappen die je als jeugdzorginstelling kan nemen:

    Energie-audit uitvoeren: het is slim om te starten met een grondige analyse van het huidige energieverbruik. Dit kan helpen om inefficiënties te identificeren en biedt een basis voor besparingen in de toekomst.

    Verduurzamingsplan: je kan een plan opstellen voor het verduurzamen van de energievoorzieningen. Dit is inclusief doelen en tijdslijnen voor het overstappen naar hernieuwbare energiebronnen.

    Energieleveranciers selectie: selecteer energieleveranciers die passen bij de behoeften van de instelling en onderhandel over de beste contractvoorwaarden.

    Monitor en stuur bij: een continue monitoring van het energieverbruik is belangrijk. Dit helpt om energiebesparing te maximaliseren en kosten efficiënt te beheren.

    Wat kan Zakelijke Energietarieven voor jouw jeugdzorginstelling betekenen?

    Wij van Zakelijke Energietarieven ontlasten ondernemers van al hun energiezaken zodat zij zich volledig kunnen focussen op hun bedrijfsvoering. Heb jij een jeugdzorginstelling en heb je vragen over je huidige energiecontract? Of wil je toch graag overstappen op een andere inkoopstrategie? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze energie analisten. Zij kijken samen met jou welke inkoopstrategie van zakelijke energie het beste past bij jouw jeugdzorg instelling. Ook met vragen over verduurzamen en het inkopen van groene energie kan je bij ons terecht.