Menu Sluiten

Mijn zakelijke energieleverancier heeft de prijzen verhoogd: wat kan ik daartegen doen?

De afgelopen twee jaar zijn erg roerig geweest. Eerst de Coronacrisis, nu de inval van Rusland in Oekraïne. Deze ontwikkelingen hebben op talloze aspecten binnen onze maatschappij invloed gehad. Zo ook de energieprijzen. Veel bedrijven hebben de afgelopen tijd te maken gehad met prijsstijgingen van hun zakelijke energie. Heeft uw zakelijke energieleverancier de prijzen verhoogd en vraagt u zich af of dit wel mag? Waarom zijn de energieprijzen verhoogd? Hoe werkt dat met vaste en variabele energiecontracten?

Waarom heeft mijn zakelijke energieleverancier zijn prijzen verhoogd?

Aan de verhoging van de energieprijzen is geen specifieke, vaste oorzaak te binden. De stijgingen zijn afhankelijk van meerdere factoren. Denk bijvoorbeeld aan slechte weersomstandigheden, waardoor minder zonne-energie is opgewekt. Daarnaast zijn de olieprijzen enorm gestegen door onder andere de inval van Rusland in Oekraïne. Veel olie kwam uit Rusland. De olieprijzen en gasprijzen zijn aan elkaar verbonden en deze hebben ook weer invloed op de energieprijzen, omdat met die grondstoffen energie wordt opgewekt. Daarnaast zijn er nog talloze andere redenen waardoor de energieprijzen veranderen.

Ik heb een vaste energieprijs: mag mijn leverancier de prijzen verhogen?

Een vaste energieprijs betekent dat u voor een afgesproken tijd, vaak tussen de 1 en 3 jaar, een vast, vooraf afgesproken bedrag betaalt voor uw energie.

Mag uw leverancier in de tussentijd de prijzen aanpassen? Nee. Jullie hebben contractueel een prijs afgesproken en die blijft ook zo staan voor de afgesproken periode. Dit lijkt wrang, maar hoort gewoon tot het ondernemersrisico. Daarnaast, als de prijzen plotseling enorm dalen, kunt u op uw beurt daar niet van profiteren.

Als uw energieleverancier besluit toch de prijzen te verhogen, kunt u een brief sturen naar de leverancier waarin u uw leverancier wijst op jullie contractuele afspraken. Mocht daar niks uitkomen kunt u, indien uw leverancier bij een geschillencommissie is aangesloten, via een besluit hiervan uw recht halen. Is uw leverancier niet aangesloten bij een geschillencommissie of andere vorm van alternatieve geschillenbeslechting zoals arbitrage? Dan kunt u naar de rechter.

ABC B.V. heeft met leverancier X voor drie jaar tegen een vast tarief een energiecontract afgesloten. X besluit na twee jaar alsnog de prijzen te verhogen. Dit mag niet. ABC kan hiertegen optreden.

Ik heb een variabele energieprijs: mag mijn leverancier de prijzen verhogen?

Een variabele energieprijs houdt in dat uw energieprijzen meebewegen met de prijsschommelingen op de energiemarkt. Over het algemeen stijgen de energieprijzen tweemaal per jaar. Vaak gebeurt dit dan in de maanden januari en juli. U kunt echter iets anders zijn overeen gekomen met uw leverancier. Dat is terug te vinden in de algemene voorwaarden. Energieleveranciers zijn vrij om zelf te bepalen hoe vaak ze de energieprijzen aanpassen en wanneer, mits dit in de algemene voorwaarden staat. Ze zijn daarnaast ook verplicht u op de hoogte te stellen van de prijsstijgingen. Bent u het daar niet mee eens, dan kunt u daarop reageren. Mocht dit geen vruchten afwerpen, kunt u net zoals bij de vaste tarieven via alternatieve geschillenbeslechting of de rechter proberen op te treden tegen de prijsstijgingen.

In de algemene voorwaarden van leverancier Y staat dat zij elk jaar op 1 januari en 1 juli de energieprijzen aanpassen. Als Y toch besluit om op 1 oktober de prijzen aan te passen, mag dat niet en kan hiertegen worden opgetreden.

Als in de algemene voorwaarden van leverancier Y staat dat zij tweemaal per jaar de energieprijzen aanpassen. Als Y in dat geval op 1 oktober besluit de prijzen te verhogen (mits dit niet al 2x gebeurd is dat jaar), mogen zij dat gewoon doen. Daar kan niet tegen op worden getreden.

Wat kan ik hiertegen doen?

Onder de twee kopjes hierboven is reeds behandeld wat u kunt doen als uw energieprijzen worden gewijzigd. U kunt dit ook voor zijn.

Zo kunt u, als u graag zekerheid heeft, besluiten voor een vaste tarief in plaats van variabel. U kunt hierdoor voor de afgesproken tijd altijd uitgaan van een vaste prijs per maand, wat handig is met begroten en budgetteren.

Mocht u toch liever mee willen gaan met de prijsschommelingen op de energiemarkt, de prijs kan immers ook dalen, dan is het aan te raden om toch voor variabel te kiezen. U kunt dan nog altijd overstappen naar een andere leverancier met gunstigere prijzen. Het is daarnaast ook aan te raden om van tevoren goed de algemene voorwaarden van uw beoogde leverancier door te nemen en deze te vergelijken met andere leveranciers. Een leverancier kan nog wel zo een goede prijs hebben, maar als hij deze volgens de algemene voorwaarden zesmaal mag aanpassen op willekeurige momenten, is het wellicht toch niet zo een voordelige deal.

Hoe kunnen wij u verder helpen?

Voor ondernemingen valt veel te behalen op het gebied van zakelijke energie. Met de juiste inkoopstrategie en de juiste onderhandelingen bij het afsluiten van uw energiecontract kunt u veel geld besparen op uw uiteindelijke energierekening. Wij van Zakelijke Energietarieven kunnen u hierbij helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *