Menu Sluiten

Zakelijke energie inkopen voor de banden- en wielenbranche: hoe kan je slim energie vergelijken?

Zakelijke energie inkopen voor de banden- en wielenbranche: hoe kan je slim energie vergelijken?

De banden- en wielenbranche is een belangrijke sector binnen de auto industrie. Of het nu gaat om het leveren van banden aan autofabrikanten, het voorzien van onderhoudsbedrijven van wielen, of het bedienen van consumenten. Al deze bedrijven zijn afhankelijk van energie om optimaal te kunnen functioneren. Deze energie wordt bijvoorbeeld gebruikt in productieprocessen, logistiek, verlichtingssystemen of voor het aandrijven van de machines in de werkplaats. In deze blog bespreken we verschillende aspecten van zakelijke energie in de banden- en wielenbranche. Ook kijken we naar de beste inkoopstrategie van zakelijke energie.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding






     Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

     Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

     De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

     

    Energiebehoeften van de banden-en wielenbranche

    De energiebehoeften in de banden- en wielenbranche kan sterk variëren afhankelijk van de specifieke activiteiten van een bedrijf. Zeker voor productiebedrijven die banden en wielen fabriceren is het energieverbruik een significante kostenpost. Bij het productieproces van banden heb je warmte nodig voor het vulkaniseren van rubber, dit proces vraagt een grote hoeveelheid energie. Daarnaast hebben deze fabrieken vaak een hoge elektriciteitsvraag voor het aandrijven van productiemachines en ventilatiesystemen.

    Voor de retailers die banden en wielen opslaan en verkopen is de energievraag weer heel anders maar minstens net zo belangrijk. Opslagfaciliteiten vereisen een klimaatregeling om de producten in optimale staat te houden. Ook verlichting is noodzakelijk om efficiënt te kunnen werken. En daarbovenop gebruiken werkplaatsen in deze branche vaak energie-intensieve apparatuur voor het monteren van banden en wielen.

    Duurzaamheid en besparen op zakelijke energie binnen de banden- en wielenbranche

    Duurzaamheid is een toenemend aandachtspunt binnen alle sectoren dus de banden- en wielenbranche is hier geen uitzondering op. Niet alleen vanuit de overheid maar ook steeds meer klanten verlangen dat je als bedrijf actief bezig bent om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Dit houdt in dat bedrijven moeten nadenken over hoe ze hun energieverbruik kunnen verminderen. Daarnaast moeten ze ook kijken hoe ze over kunnen stappen naar duurzame energiebronnen. Een belangrijke stap richting het verduurzamen van je bedrijf is het investeren in energie-efficiënte technologieën. Als productiebedrijf kan je bijvoorbeeld investeren in hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen of in energiezuinige apparatuur en machines. Als retailer kan je investeren in LED verlichting en efficiëntere klimaatregeling om te besparen op energiekosten.

    Door als bedrijf over te stappen op groene stroom of zelf energie op te wekken via zonnepanelen kan je de CO2-uitstoot van je bedrijf aanzienlijk verminderen. Er zijn al verschillende bedrijven binnen deze sector die zonnepanelen op hun daken geïnstalleerd hebben. Daarnaast maken ze ook gebruik van elektrische voertuigen voor distributie. Dit helpt hen om aan de duurzaamheidsdoelstellingen te voldoen en levert ze daarnaast ook nog een concurrentievoordeel op.

    De beste inkoopstrategie van zakelijke energie in de wielen- en wielenbranche

    Het beheren van energiekosten in de banden- en wielenbranche is een complexe taak. Hierin kan het kiezen van een efficiënte inkoopstrategie niet ontbreken. Welke inkoopstrategie het beste is hangt af van verschillende factoren zoals de omvang van het energieverbruik, het risicoprofiel van je bedrijf, en de beschikbaarheid van duurzame energiebronnen. De meest voorkomende inkoopstrategieën zijn:

    • Vaste energieprijs: bij een vast energiecontract zet je de energieprijs vast gedurende de looptijd van je contract. Dit varieert meestal tussen de één en drie jaar. Deze inkoopstrategie biedt zekerheid en bescherming tegen stijgende energieprijzen. Budgettering wordt eenvoudiger bij het kiezen van deze inkoopstrategie.
    • Variabele energieprijs: bij deze inkoopstrategie koop je energie in tegen de huidige energietarieven. Je beweegt als het ware mee met de energiemarkt. Er is hierbij de mogelijkheid om in te spelen op veranderingen in de energieprijzen en te profiteren van dalende energieprijzen. Echter brengt het ook het risico van stijgende energietarieven met zich mee. Deze inkoopstrategie vereist wel een actieve monitoring van de energiemarkt.
    • Collectieve inkoop: een andere inkoopstrategie is het deelnamen aan een collectief inkoopprogramma. Hierbij bundelen meerdere bedrijven hun energiebehoeften om zo betere voorwaarden en lagere tarieven te bedingen bij zakelijke energieleveranciers. Dit kan vooral nuttig zijn voor kleinere bedrijven die zelf niet de onderhandelingskracht hebben om zelf gunstige tarieven te verkrijgen.
    • Duurzaam groene stroom inkopen: doordat duurzaamheid een steeds grotere rol aanneemt kiezen veel bedrijven vaker voor het inkopen op basis van duurzaamheid. Dit houdt in dat ze specifiek kiezen voor het inkopen van groene stroom, dit kan bijvoorbeeld afkomstig zijn van wind- of zonne-energie. Deze mogelijkheid kan wel wat duurder zijn maar het kan ook helpen de duurzaamheidsdoelstellingen te behalen en de reputatie van het bedrijf verbeteren.

    Wat kan Zakelijke Energietarieven betekenen voor jouw bedrijf in de banden- en wielenbranche?

    Wij van Zakelijke Energietarieven helpen ondernemers door ze te ontlasten van al hun energiezaken. Hierdoor kunnen zij zich volledig focussen op hun bedrijfsvoering. Heb jij vragen over je huidige energiecontract? Of wil je graag overstappen naar een andere inkoopstrategie? Neem vrijblijvend contact op met een van onze energie analisten. Zij kijken samen met jou naar de beste inkoopstrategie van zakelijke energie passend bij jouw banden- en wielenbranche. Ook met vragen over verduurzamen of het inkopen van groene energie kan je bij ons terecht.

    Een praktijk voorbeeld uit eigen ervaring:

    Banden bedrijf X had al jaren een vaste energieprijs. De eigenaar had geen tijd om zich goed in de energiemarkt in te verdiepen en koos voor een veilige optie. Toch dacht hij dat het beter kon en heeft de hulp van Zakelijke Energietarieven ingeschakeld. Zij hebben samen met hem gekeken naar wat er mogelijk was en wat zijn wensen waren en hebben toen alles voor hem uitgezocht. Hierdoor is hij uiteindelijk toch overgestapt naar een andere inkoopstrategie die hem veel energiekosten bespaart zonder dat hij daar zelf teveel werk aan heeft.