Menu Sluiten

De land- en tuinbouwsector: zo koop je hier zakelijke energie het meest efficiënt voor in

De land- en tuinbouwsector: zo koop je hier zakelijke energie het meest efficiënt voor in

In de land- en tuinbouwsector is energie een van de grootste kostenposten voor bedrijven. De vraag naar energie is constant aanwezig en essentieel voor het succes van deze sectoren. Van verarmingssystemen in kassen tot het aandrijven machines op het veld, de energievraag is aanzienlijk. Hierdoor is het voor een tuinder in de land- en tuinbouwbedrijven van groot belang om bewust om te gaan met het energieverbruik en deze efficiënt te beheren en optimaliseren. In dit artikel bespreken we de verschillende aspecten van zakelijke energie in de land- en tuinbouwsector en hoe je deze energie het meest efficiënt in kan kopen.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding






     Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

     Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

     De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

     

    Het energieverbruik in de land- en tuinbouwsector

    De sector van land- en tuinbouw is sterk afhankelijk van energie. In de tuinbouw worden veel energie intensieve technieken gebruikt, zoals het verwarmen van kassen, kunstmatige verlichting en klimaatbeheersing. In de landbouw kunnen tractoren, combines en andere landbouwmachines energie verbruiken, evenals irrigatiesystemen en drogers. Hieraan zie je dat energie niet alleen voor de productie belangrijk is maar ook voor de optimalisatie van processen, het garanderen van een goed klimaat voor gewassen en het warborgen van de efficiëntie van machines. De meeste bedrijven in deze sector is de grootste kostenpost in de vorm van elektriciteit, gas en soms stookolie. De manier waarop deze energie wordt ingezet verschilt per type bedrijf, maar er zijn enkele gemeenschappelijke trends:

    Kassen: in de tuinbouwsector, vooral in de teelt van groenten en bloemen worden kassen vaak gebruikt. Deze kassen vragen een aanzienlijke hoeveelheid energie voor verwarming (gas) en verlichting (elektriciteit), zeker in de wintermaanden. Daarnaast zijn er irrigatiesystemen en klimaatbeheersingstechnieken die extra energie verbruiken.

    Mechanisatie en irrigatie: in de agrarische sector worden steeds meer machines ingezet voor het ploegen, zaaien, oogsten en verwerken van gewassen. Deze machines gebruiken fossiele brandstoffen zoals diesel maar er is ook een toenemende inzet van elektrische machines. Deze zie je vooral voor de meer intensieve teelt.

    Koeling en bewaring: voor veel boeren, zeker in de fruit- en groenteproductie is energie nodig voor koeling en bewaring van producten. Dit kan weer leiden tot hoe elektriciteitskosten, zeker als de producten voor een langere periode bewaard moeten blijven.

    Verwerkingsbedrijven: in de verwerkingssector zoals melkverwerking of vleesproductie zijn de energiebehoeften eveneens groot. Warmte, stoom en elektriciteit worden gebruikt voor verschillende processen, zoals pasteurisatie, drogen, en andere productieprocessen.

    Met welke uitdagingen op gebied van zakelijke energie heeft de land- en tuinbouwsector te maken?

    De land- en tuinbouwsector kent specifieke uitdagingen met betrekking tot energieverbruik en inkoop:

    Seizoensgebonden energiebehoeften: in de tuinbouw is het energieverbruik sterk afhankelijk van het seizoen. In de wintermaanden als de dagen korter zijn en de temperatuur lager ligt is er meer behoefte aan verwarming en verlichting. Dit kan leiden tot pieken in het energieverbruik wat leidt tot hogere energiekosten.

    Fluctuaties van de energieprijzen: de energieprijzen kunnen sterk wisselen vooral door geopolitieke spanningen, schaarste op de energiemarkt en overheidsmaatregelen. Dit heeft een directe impact op de kostenstructuur van bedrijven in de land- en tuinbouwsector, die vaak met lage winstmarges werken.

    Verduurzaming: de druk om te verduurzamen wordt steeds groter, de landbouwsector is daar geen uitzondering op. Er zijn steeds strengere eisen op het gebied van CO2 uitstoot en energieverbruik. Deze druk komt zowel vanuit de overheid als vanuit de samenleving. Hierdoor zijn investeringen in duurzame energiebronnen en energie-efficiëntie noodzakelijk. Dit vormt voor veel ondernemers een grote uitdaging.

    Praktijkvoorbeeld:

    Landbouwbedrijf X kreeg met verschillende uitdagingen te maken op het gebied van zakelijke energie. Ze werkte nog met verouderde machines waardoor de druk om te verduurzamen toenam. Zij hebben hulp ingeschakeld van een energie adviseur. Samen hebben zij voor een andere inkoopstrategie gekozen waardoor er energiekosten bespaard werden. Hierdoor was er ruimte om te investeren in energie-efficiënte nieuwere apparatuur waardoor bedrijf X hier uiteindelijk ook energiekosten op bespaard. Door de hulp van de energie adviseur worden er kosten bespaard en voldoet bedrijf X aan de duurzaamheidsdoelstellingen.

    De beste inkoopstrategie voor zakelijke energie in de land- en tuinbouwsector

    Het kiezen van een passende inkoopstrategie voor zakelijke energie is van essentieel belang om de kosten onder controle te houden en daarnaast duurzaamheid te bevorderen. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen voor de land- en tuinbouwsector:

    • Energiecontract op maat: het afsluiten van een energiecontract op maat, hierbij rekening houdend met de specifieke seizoensgebonden verbruikspatronen kan bedrijven helpen om kosten te besparen. Door bijvoorbeeld een variabel contract te kiezen kunnen ondernemers profiteren van lagere energieprijzen in periodes van lagere vraag naar energie.
    • Groene energiecontracten: er zijn ook steeds meer energieleveranciers die groene energiecontracten aanbieden. Hierbij is de geleverde energie volledig of gedeeltelijk afkomstig uit hernieuwbare bronnen. Dit is gunstig voor het milieu maar kan daarnaast ook bijdragen aan het behalen van duurzaamheidsdoelen en voldoen aan de wet- en regelgeving.
    • Langetermijncontracten: door als bedrijf voor een langetermijncontract te kiezen kan je je bedrijf beschermen tegen de schommelingen in de energiemarkt. Met een vast tarief voor een langere periode kunnen ondernemers zekerheid krijgen over hun energiekosten. Deze inkoopstrategie kan bijdragen aan financiële stabiliteit.
    • Collectieve inkoop: in de land- en tuinbouwsector kiezen veel ondernemers ervoor om samen met andere bedrijven in de regio een collectieve inkoopactie te organiseren. Dit kan leiden tot lagere tarieven per kWh door gezamenlijke afname en beter onderhandelingsposities bij de energieleverancier.
    • Energiebeheerder en adviseur: veel ondernemers in de land- en tuinbouwsector kiezen ervoor om een externe energieadviseur in te schakelen. Deze experts kunne helpen bij het kiezen van de juiste energiecontracten, het besparen op energieverbruik en het voldoen aan duurzaamheidsdoelstellingen.

    Wat kan Zakelijke Energietarieven voor jouw bedrijf in de land- en tuinbouwsector betekenen?

    Wij van Zakelijke Energietarieven ontlasten ondernemers van al hun energiezaken. Zo kunnen zij zich meer focussen op hun bedrijfsvoering. Heb jij vragen over je huidige energiecontract? Of ben je benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze energie analisten. Zij kijken samen met jou naar de beste inkoopstrategie en wat er eventueel nog mogelijk is om energie te besparen. Ook met vragen over verduurzamen en het inkoop van groene energie kan je bij ons terecht.