Menu Sluiten

Zakelijke energie inkopen voor kastelen en sloten: Dit is de beste inkoopstrategie

Zakelijke energie inkopen voor kastelen en sloten: Dit is de beste inkoopstrategie

Kastelen en sloten zijn niet alleen historische monumenten maar functioneren vaak ook als bedrijf die toeristen aantrekt. Er kunnen hier ook evenementen plaats vinden of zelfs dienen als luxe accommodaties. Deze enorme gebouwen vragen een aanzienlijk grote hoeveelheid energie om goed te kunnen functioneren en alles draaiende te houden. In dit artikel bespreken we de verschillende aspecten van zakelijke energie voor kastelen en sloten, en benoemen we de beste inkoopstrategie.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding






     Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

     Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

     De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

     

    Wat zijn de zakelijke energiebehoeften van kastelen en sloten?

    Een kasteel heeft complexe energiebehoeften door de grootte van het gebouw, de verschillende functies en de historische bouwstijl. Een van de grootste energievragers is de verwarming, verlichting, ventilatie en elektriciteit voor verschillende systemen en apparaten. Vaak zie je dat kastelen ook grote tuinen en landerijen hebben. Het vraagt ook veel energie om deze tuinen goed te kunnen onderhouden en te verlichten.

    Wat zijn de uitdagingen van zakelijk energiebeheer in historische gebouwen?

    Bij energiebeheer voor kastelen kom je voor verschillende uitdagingen te staan. Energie-efficiënt te werk gaan in historische gebouwen is niet altijd even eenvoudig. Denk hierbij aan uitdagingen zoals:

    • Bescherming van historisch erfgoed: als je energie-efficiënte aanpassingen wil maken in kastelen en sloten moet je als eigenaar en beheerder rekening houden met de historische en culturele waarde van het gebouw. Dit kan de mogelijkheid tot renovatie en betere isolatie sterk beperken.
    • Structurele beperkingen: de bouwstijl van kastelen is vaak met dikke stenen muren die slecht geïsoleerd zijn en hierdoor gemakkelijk warmte verliezen. Hierdoor kom je in de winter qua verwarming voor een grote uitdaging te staan en verbruik je veel meer energie dan bijvoorbeeld moderne gebouwen met betere isolatie.
    • Verouderde infrastructuur: de oude elektriciteit en verwarmingssystemen verbruiken veel meer energie. Het is verstandig om deze inefficiënte apparatuur te vervangen door moderne energiezuinige systemen zonder de historische integriteit van het gebouw aan te tasten.

    Energie-efficiëntie optimaliseren voor kastelen en sloten

    Er zijn verschillende manieren waarop je als kasteel je energie-efficiëntie kan verbeteren om zo duurzamer te werk te gaan en energiekosten te besparen.

    1. Isolatie: als het mogelijk is kunnen op sommige plekken isolatiepanelen worden geïnstalleerd aan daken, vloeren en muren. Dit kan helpen om warmte binnen te houden en zo de energiekosten voor verwarming te verlagen.
    2. Dubbel glas: ook bij enkel glas zie je dat je veel warmte via de ramen verliest. Het installeren van dubbel glas kan ook helpen om warmteverlies te verminderen. Als dit niet mogelijk is kan het aanbrengen van raamfolie een alternatief zijn.
    3. Slimme verwarmingssystemen: door gebruik te maken van programmeerbare thermostaten en zonregeling zorg je ervoor dat je de verwarming alleen gebruikt waar en wanneer het nodig is.
    4. LED verlichting:  oude traditionele hallogeen lampen verbruiken een aanzienlijke hoeveelheid energie. Door deze te vervangen door LED-lampen kan je het energieverbruik voor verlichting sterk verlagen.
    5. Waterbeheer: door waterbesparende apparaten te installeren zoals efficiënte kranen en toiletten kan je de energiekosten voor het verwarmen van water verminderen.

    Een praktijk voorbeeld uit eigen ervaring:

    Kasteel X was na een energie-audit tot de conclusie gekomen dat ze energie-efficiënter te werk moesten gaan om energiekosten te besparen. Ze hebben grote delen waar mogelijk geïsoleerd en alle verlichting vervangen door nieuwe LED lampen. Ook hebben zij voor het grootste gedeelte dubbel glas geplaatst. Door al deze veranderingen hebben zij 20% op de totale energiekosten kunnen besparen.

    Duurzame energiebronnen voor kastelen en sloten

    Het integreren van duurzame energiebronnen kan kastelen helpen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en op de lange termijn ook kosten te besparen. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor groene energie:

    Zonne-energie: op de daken van het kasteel of in de tuinen kunnen zonnepanelen geïnstalleerd worden. Dit is afhankelijk van de ruimte en de hoeveelheid zonlicht. Hierdoor kan je zelf een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit opwekken voor dagelijks gebruik.

    Windenergie: als een kasteel zich in een open gebied bevindt kan een kleine windturbine een waardevolle bron van hernieuwbare energie zijn. Maar of dit mogelijk is hangt af van de locatie van het kasteel.

    Biomassa: het gebruik van biomassa kan een effectieve manier zijn om grote ruimtes te verwarmen. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van houtpellets

    De beste inkoopstrategie voor zakelijke energie bij kastelen en sloten

    Door te kiezen voor de juiste inkoopstrategie van zakelijke energie voor kastelen en sloten kan je aanzienlijk besparen op energiekosten. Hier zijn enkele stappen om de beste inkoopstrategie te bepalen:

    • Energie-audit: het is slim om te starten met het uitvoeren van een grondige energie-audit om het huidige energieverbruik en inefficiënties te identificeren. Dit kan helpen om te kijken hoeveel energie en bespaard kan worden en waar er verbeteringen mogelijk zijn.
    • Marktanalyse: onderzoek verschillende zakelijke energieleveranciers met bijbehorende tarieven en de energiemarkt. Je kan hiervoor hulp inschakelen van een energie-adviseur.
    • Vast of variabel tarief: beslis of een vast of variabel tarief beter bij jouw kasteel past. Een vast tarief biedt meer voorspelbaarheid en bescherming tegen prijsstijgingen, terwijl een variabel tarief kan profiteren van dalende marktprijzen.
    • Duurzaamheidsopties: je kan ook een energieleverancier overwegen die duurzame energieopties aanbiedt. Hiermee kan je eventuele duurzaamheidsdoelstellingen behalen en daarnaast ook je ecologische voetafdruk verkleinen.
    • Contractduur: kijk welke contractduur het beste past bij de bedrijfsplannen en de toekomstverwachtingen. Een korter contract biedt meer flexibiliteit terwijl een langer contract vaak betere tarieven biedt.
    • Collectieve inkoop: je kan ook overwegen om deel te nemen aan collectieve inkoopinitiatieven. Hierbij bundelen meerdere bedrijven hun energievraag om zo een betere onderhandelingspositie te creëren bij zakelijke energieleveranciers. Zo kan je scherpere tarieven aangeboden krijgen en betere contractvoorwaarden.

    Wat kan Zakelijke Energietarieven betekenen voor jouw kasteel?

    Wij van Zakelijke Energietarieven ontlasten ondernemers van al hun energiezaken. Zo kunnen zij zich weer volledig focussen op hun bedrijfsvoering. Koop jij zakelijke energie in voor je kasteel en sloten en heb je vragen over je huidige energiecontract? Of wil je graag overstappen op een andere inkoopstrategie voor jouw kasteel? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze energie analisten. Zij kijken samen met jou naar de best passende inkoopstrategie voor jouw bedrijf. Ook met alle andere energievragen kan je bij ons terecht.