Menu Sluiten

Bruto teruglevering

Wat betekent bruto teruglevering? Een complete gids.

In een wereld waarin duurzaamheid, zonne- en windenergie steeds belangrijker worden heb je de woorden opwek, salderen en bruto teruglevering vast wel eens horen vallen. Bruto teruglevering verwijst naar het proces waarbij je energie die je zelf produceert, bijvoorbeeld via zonnepanelen teruglevert aan het elektriciteitsnet. In dit artikel geven wij een complete uitleg over wat bruto teruglevering precies is, hoe het werkt en geven we hierbij enkele voorbeelden om het begrip nog beter te verduidelijken.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding






     Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

     Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

     De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

     

    Wat betekent bruto teruglevering precies?

    Bruto teruglevering betekent eigenlijk dat je de volledige hoeveelheid stroom die je zelf hebt opgewekt, door bijvoorbeeld zonnepanelen teruglevert aan het elektriciteitsnet. Dit houdt dan ook in dat je zelf geen gebruik maakt van de zelf geproduceerde energie, maar deze direct aan de energieleverancier overdraagt. Maar dan komt ook al snel de vraag wat is het verschil tussen netto en bruto teruglevering?

    • Bruto teruglevering is het terugleveren van alle geproduceerde energie aan het net ongeacht hoeveel energie je zelf verbruikt.
    • Netto teruglevering betekent dat je eerst je eigen verbruik dekt met  de geproduceerde energie en pas daarna het overschot teruglevert aan het net.

    Hoe werkt bruto teruglevering?

    Stel je produceert met je zonnepanelen 10.000 kWh per jaar, met bruto teruglevering lever je deze 10.000 kWh direct terug aan het net. Dit betekent dat je zelf geen energie opslaat of verbruikt maar volledig energie van het net gebruikt voor je energievoorziening. Vaak zie je dat de teruggeleverde energie wordt vergoed door je energieleverancier. De vergoeding kan variëren afhankelijk van het beleid van de energieleverancier en de regelgeving van het land waarin je woont. Het kan financieel voordelig zijn om energie terug te leveren maar de terugleververgoeding is vaak lager dan de prijs die je betaalt voor elektriciteit. Dit houdt in dat het economisch gezien beter kan zijn om eerst je eigen energie te dekken en pas het overschot terug te leveren.

    Voorbeeld: een bedrijf met zonnepanelen produceert 50.000 kWh elektriciteit per jaar maar verbruikt 40.000 kWh op zijn locatie. In het geval van bruto teruglevering wordt de volledige opgewekte 50.000 kWh teruggeleverd aan het dus.

    Bruto teruglevering versus netto teruglevering

    In Nederland en ook in veel andere landen worden de terugleverregelingen vaak aangepast om gebruikers te stimuleren eerst hun eigen energie te gebruiken. Bij netto teruglevering wordt eerst de eigen vraag voorzien voordat energie teruggeleverd wordt aan het net. Dit maakt het financieel voordeliger omdat je het zelf opgewekte vermogen direct gebruikt en alleen het overschot teruglevert. In tegenstelling tot bruto teruglevering waar je al je opgewekte energie teruglevert. Bij netto teruglevering kan je ervoor zorgen da je minder energie van het net afneemt wat je kosten weer kan verlagen.

    Bruto teruglevering kan eenvoudig en praktisch zin maar door de lagere vergoding voor teruggeleverde stroom en het niet kunnen benutten van je eigen opgewekte energie maakt het financieel minder voordelig dan netto teruglevering. Het is daarom belangrijk om na te gaan welk systeem voor jouw specifieke situatie het meest voordelig is, vooral met de veranderingen in de regelgeving rondom teruglevering.

    Voorbeeld salderen netto teruglevering: je bedrijf heeft meer stroom opgewekt dan dat je verbruikt hebt. Je zonnepanelen wekken 10.000 kWh per jaar op, hiervan verbruik je zelf 6.000 kWh. Je levert dan (10.000-6.000)  4.000 kWh terug aan het elektriciteitsnet met netto teruglevering. Daarnaast heeft de  energieleverancier je 1.000 kWh geleverd. Je hebt dan (4.000-1.000)  3.000 kWh meer opgewekt dan verbruikt, voor deze 3.000 kWh krijg je een terugleververgoeding.

    Wat zijn de voor en nadelen van bruto teruglevering?

    Voordelen van bruto teruglevering zijn eenvoud en geen opslagkosten. Het is een eenvoudig systeem omdat je bij hoeft te houden hoeveel energie je zelf precies verbruikt hebt. Je levert simpelweg alle opgewekte energie door aan het net. Daarnaast hoef je bij bruto teruglevering geen dure opslagbatterijen aan te schaffen om je energie op te slaan. Dit omdat het rechtstreeks doorgeleverd wordt.

    Nadelen van bruto teruglevering zijn lagere vergoeding en geen energiebesparing. De vergoeding voor teruggeleverde energie is vaak een stuk lager dan wat je betaalt voor elektriciteit van het net. Dit kan het financieel minder aantrekkelijk maken om alle energie gelijk terug te leveren. Daarnaast profiteer je niet van de besparing die je zou kunnen realiseren door eerst je eigen energie te verbruiken omdat je al je energie teruglevert.

    Mocht je nog vragen hebben over bruto teruglevering neem vrijblijvend contact met ons op. Ook met al je andere zakelijke energievragen kan je bij ons terecht.