Menu Sluiten

HBE Certificaten, wat is het precies en wat kan je ermee?

HBE certificaten, wat is het precies en wat kan je ermee?

HBE-certificaten oftewel Hernieuwbare Brandstof Eenheden, zijn digitale certificaten die in Nederland worden uitgegeven binnen het kader van de regelgeving voor hernieuwbare energie in de transportsector. Deze certificaten spelen een belangrijke rol bij het bevorderen van het gebruik van duurzame brandstoffen. Hierbij kan je denken aan biobrandstoffen en andere hernieuwbare energiebronnen. Hierdoor kan de uitstoot van broeikassen verminderen en ook de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen kan zo vermindert worden.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding






     Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

     Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

     De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

     

    Soorten HBE-certificaten

    Er zijn drie hoofdtypen HBE-certificaten die allemaal een specifieke rol spelen in het systeem:

    1. HBE Hernieuwbaar: dit type certificaat wordt uitgegeven voor de levering van hernieuwbare brandstoffen die direct bijdragen aan de verduurzaming van de transportsector. Dit kunnen bijvoorbeeld biobrandstoffen zijn die geproduceerd zijn uit afvalstoffen. Maar ook elektriciteit dat afkomstig is van hernieuwbare bronnen zoals zonne- of windenergie die wordt gebruikt voor transportdoeleinden vallen hieronder.
    2. HBE Voortgezet: dit is een certificaat dat speciaal bedoeld is voor biobrandstoffen die uit afvalstoffen of residuen worden geproduceerd, een voorbeeld hiervan is gebruikte frituurolie of dierlijke vetten. Deze brandstoffen worden als zeer duurzaam beschouwd omdat ze geen directe concurrentie vormen met voedselproductie of landbouwgrondgebruik.
    3. HBE Overig hernieuwbaar: dit type certificaat is voor hernieuwbare energiebronnen die niet direct onder de bovenstaande categorieën vallen, maar wel degelijk bijdragen aan de verduurzaming van de transportsector. Een voorbeeld hiervan kan elektriciteit zijn die wordt gebruikt voor elektrisch vervoer, mits deze elektriciteit afkomstig is van hernieuwbare bronnen.

    HBE-certificaten verhandelen

    Brandstofleveranciers kunnen HBE-certificaten verhandelen op de markt. Dit biedt weer flexibiliteit voor bedrijven die zelf onvoldoende of geen hernieuwbare brandstoffen kunnen produceren. Deze bedrijven kunnen certificaten kopen van bedrijven die wel hernieuwbare energie produceren. zo kunnen ze voldoen aan hun verplichtingen zonder zelf de infrastructuur voor de productie van duurzame brandstoffen te hoeven ontwikkelen. Heb je hier hulp bij nodig? Wij kunnen je hiermee helpen.

    Deze handel in certificaten bevordert een efficiënte verduurzaming in de transportsector. Bedrijven worden hierdoor in staat gesteld om de kosten van verduurzaming te minimaliseren en tegelijkertijd bij te dragen aan de nationale en Europese klimaatdoelstellingen.

    Praktijk voorbeeld:

    Piet heeft meerdere elektrische vrachtwagens die elke dag opgeladen worden. Op het dak heeft hij een grote hoeveelheid zonnepanelen geïnstalleerd voor het opladen. Hij heeft hierdoor recht op HBE’s, maar deed hier tot op heden nog niks mee. Met hulp van Zakelijke Energietarieven verkoopt hij zijn HBE’s nu aan andere bedrijven. Hierdoor verdient hij nu extra geld zonder extra werk of kosten.

    Achtergrond en het doel van HBE-certificaten

    In het kader van de Europese richtlijnen zoals de Renewable Energy Directive (RED) zijn landen verplicht om het gebruik van hernieuwbare energie in de transportsector te bevorderen. In Nederland is dit vertaald in de verplichting voor brandstofleveranciers om een bepaald percentage van de door hen geleverde brandstoffen te laten bestaan uit hernieuwbare energie. HBE-certificaten zijn een belangrijk onderdeel om aan deze verplichting te voldoen.

    Elke keer als een bedrijf duurzame brandstoffen zoals biobrandstoffen produceert of importeert en in de markt brengt, krijgt het HBE-certificaten toegekend. Deze certificaten vertegenwoordigen de hoeveelheid hernieuwbare energie die is geproduceerd. Als je als brandstofleverancier niet direct hernieuwbare brandstoffen produceert kan je deze certificaten ook kopen om alsnog aan de wettelijke verplichtingen te kunnen voldoen. Hierdoor is er een markt ontstaan waarin producenten van duurzame brandstoffen worden beloond en bedrijven zonder directe productiecapaciteit toch aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

    Wat kan Zakelijke Energietarieven voor jouw bedrijf betekenen?

    Heb jij vragen over hernieuwbare brandstof eenheden? Of wil je weten of dit voor jou aantrekkelijk is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij kijken samen met jou naar wat er mogelijk is. Ook als je hulp nodig hebt bij het verkopen van je hernieuwbare brandstof eenheden kan je bij ons terecht.