Menu Sluiten

Zakelijke energie efficiënt inkopen voor politiebureaus: duurzaamheid en inkoopstrategieën

Zakelijke energie efficiënt inkopen voor politiebureaus: duurzaamheid en inkoopstrategieën

In een tijd waarin duurzaamheid, kostenbeheersing en betrouwbaarheid van cruciaal belang zijn voor publieke instellingen, vormt het energiebeheer van politiebureaus een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering. Politiebureaus draaien 24/7 en maken daarbij gebruik van veel apparatuur en zijn afhankelijk van een ononderbroken energievoorziening om de veiligheid en continuïteit te kunnen waarborgen. In dit artikel kijken we hoe politiebureaus omgaan met zakelijke energie, welke uitdagingen en kansen daar liggen en wat de bete inkoopstrategie is voor grootzakelijke energie.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding







     Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

     Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

     De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

     

    De zakelijke energiebehoefte van politiebureaus

    Politiebureaus behoren tot de categorie met een hoog energieverbruik. Er zijn verschillende redenen voor deze intensieve energiebehoefte. Bijvoorbeeld de continue bezetting. Politiebureaus zijn vrijwel altijd in bedrijf. Dit houdt ook in dat verlichting, verwarming en of koeling, ICT systemen en bewakingsapparatuur 24/7 in gebruik zijn.

    De technologische apparatuur vraagt voortdurend energie. Denk bijvoorbeeld aan beveiligingscamera’s, computers, communicatieapparatuur, cellencomplexen en in sommige gevallen ook laboratoriumruimtes of wapenkluizen.

    Ook de klimaatbeheersing vraagt ongemerkt energie. Comfort voor personeel en veiligheid van gevoelige apparatuur vereisen stabiele klimaatcondities.

    En als laatste de laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. Steeds meer politie eenheden stappen over op elektrische voertuigen wat de vraag naar elektriciteit aanzienlijk verhoogt. Gezien deze factoren is het voor een politiebureau cruciaal om hun energieverbruik goed te monitoren en waar mogelijk te kijken waar mogelijkheden tot verduurzaming liggen.

    Uitdagingen in het zakelijk energiebeheer van politiebureaus

    Politiebureaus hebben met verschillende uitdagingen te maken op het gebied van energie. Kostenbeheersing is er hier een van. De energiekosten vormen een substantieel deel van het operationele budget. Stijgende energieprijzen kunnen de financiële ruimte van politie eenheden onder druk zetten.

    Betrouwbaarheid is ook een belangrijk aspect binnen het energieverbruik. Energieonderbrekingen zijn onaanvaardbaar voor politiebureaus. Back-up systemen zoals noodaggregaten en UPS systemen zijn daarom essentieel.

    Overheidsinstanties waaronder de politie hebben te maken met nationale en Europese klimaatdoelstellingen. De energietransitie vereist structurele verduurzaming van gebouwen en processen.

    Het proces van energie inkopen kan complex zijn. Politiebureaus kopen vaak gezamenlijk in via aanbestedingsprocedures. Dit brengt juridische en administratieve eisen met zich mee.

    Duurzaamheidsmaatregelen voor politiebureaus

    Om bij te dragen aan de energietransitie kunnen politiebureaus verschillende maatregelen nemen.

    • LED verlichting: door traditionele verlichting te vervangen door LED lampen kan er tot wel 60% energie bespaard worden op verlichting.
    • Zonnepanelen: steeds meer politiebureaus investeren in PV-installaties op daken om zelfvoorzienend te worden.
    • Warmtepompen en isolatie: bij renovaties of nieuwbouw worden gasloze installaties en beter isolatie toegepast.
    • Slimme energiebeheersystemen: met geavanceerde monitoring en automatisering kan energieverbruik worden geoptimaliseerd op basis van bezetting en tijdstip.
    • Elektrificatie van wagenpark: de overstap naar elektrische dienstauto’s en fietsen vereist laadinfrastructuur. Maar op de lange termijn verlaagt dit de uitstoot en energiekosten.

    Zakelijke energie inkopen voor politiebureaus

    De inkoop van energie is voor politiebureaus vaak gecentraliseerd. Dit gebeurt via gezamenlijke aanbestedingen door de Rijksoverheid of regionale politie eenheden met ondersteuning van gespecialiseerde inkoopbureaus. Hierbij moet voldaan worden aan de Europese aanbestedingsrichtlijnen. Er zijn verschillende inkoopstrategieën die organisaties kunnen hanteren.

    Vaste energieprijs: bij deze inkoopstrategie wordt energie voor een vaste prijs ingekocht, vaak voor 1 tot 3 jaar vooruit. Dit biedt budgetzekerheid maar brengt ook het risico met zich mee dat er op ongunstige momenten ingekocht wordt waardoor je een te hoge prijs betaalt.

    Gespreide inkoop: hierbij wordt energie op verschillende momenten ingekocht, verspreid over de looptijd van het contract. Dit verkleint het risico van piekprijzen en biedt meer flexibiliteit. Het is een veelgebruikte strategie binnen de publieke sector.

    Inkopen op de spotmarkt: bij deze strategie wordt energie ingekocht tegen de dagprijs. Dit kan voordelig zijn in tijden van lage energieprijzen maar brengt ook risico’s met zich mee bij prijsvolatiliteit.

    Groene energie: naast de prijs speelt ook de herkomst van energie een belangrijke rol. Politiebureaus kiezen vaak bewust voor duurzame stroom afkomstig van hernieuwbare energiebronnen aangetoond via GvO certificaten.

    De beste inkoopstrategie van zakelijke energie voor politiebureaus

    Voor politiebureaus is gespreide inkoop, ook wel dynamische of flexibele inkoop genoemd doorgaans de beste strategie. Maar waarom?

    1. Risicospreiding, door op meerdere momenten in te kopen wordt het risico van plotselinge prijsstijgingen verminderd.
    2. Kostenefficiëntie, gemiddeld genomen leidt gespreide inkoop tot lagere tarieven dan een vaste prijsstrategie.
    3. Marktvolatiliteit managen, de energiemarkt is grillig. Gespreide inkoop biedt de mogelijkheid om snel te reageren op prijsschommelingen.
    4. Aanbestedingsgeschikt, deze methode is goed in te passen in Europese aanbestedingsprocedures met duidelijke kaders voor gunning en uitvoering.

    Een belangrijk aandachtspunt bij gespreide inkoop is het hebben van een deskundig energieadviseur of inkooporganisatie. Zij analyseren marktdata, kopen strategisch in en zorgen voor transparantie richting de betrokken politiediensten.

    Praktijkvoorbeeld:

    Het politiebureau in Almere heeft in 2023 gekozen voor een gespreide inkoopstrategie via geen gezamenlijke aanbesteding van de Nationale Politie. Door gedurende het jaar energie in tranches in te kopen wist men te profiteren van  lage marktmomenten en de kosten te drukken. Tegelijkertijd werd het dak van het bureau voorzien van 200 zonnepanelen goed voor 25%  van de jaarlijkse stroombehoefte. Met een energiebeheersysteem wordt het verbruik per afdeling gemonitord en geoptimaliseerd. Dankzij deze gecombineerde aanpak daalden de energiekosten met 18% en voldoet het bureau aan de duurzaamheidsdoelstellingen van het rijk van 2030.

    Wat kan Zakelijke Energietarieven betekenen voor politiebureaus?

    Wij van Zakelijke Energietarieven ontlasten ondernemers van al hun energiezaken. Zo kunnen zij zich meer focussen op hun bedrijfsvoering. Heb jij vragen over je huidige contract van zakelijke energie voor politiebureaus? Of ben je benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze energie analisten. Zij kijken samen met jou naar de beste inkoopstrategie en wat er eventueel nog mogelijk is om energie te besparen. Ook met vragen over verduurzamen en het inkoop van groene energie kan je bij ons terecht. Wij helpen je zakelijke energie vergelijken voor politiebureaus.