Brandweerkazernes vormen een cruciale schakel in de veiligheid van onze samenleving. Ze staan paraat bij brand, ongevallen en andere noodsituaties. Om die verantwoordelijkheid waar te kunnen maken moeten brandweerkazernes 24 uur per dag operationeel zijn. Dit gaat gepaard met een aanzienlijke energiebehoefte. In dit artikel gaan we wat dieper in op het belang van zakelijke energie voor brandweerkazernes en welke factoren van invloed zijn op het energieverbruik. Daarnaast kijken we naar de beste inkoopstrategie om kosten te beheersen en duurzaamheid te bevorderen.
Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!
1. Vul uw gegevens in 2. Wij gaan op zoek naar de beste deal 3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding
Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.
Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.
De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.
De zakelijke energiebehoefte van brandweerkazernes
Een brandweerkazerne is geen standaard bedrijfsgebouw. Naast de kantoorruimten zijn er ook slaapplekken, kantines, trainingsfaciliteiten, werkplaatsen en stallingen voor zware voertuigen. Dit vraagt allemaal elektriciteit, gas en soms zelfs noodstroomvoorzieningen. Belangrijke energieverbruikers binnen de brandweerkazerne zijn:
Klimaatbeheersing: verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC-systemen) draaien vaak dag en nacht.
Verlichting: zowel binnen als buiten de gebouwen is continue verlichting nodig voor veiligheid en paraatheid.
Laadpunten voor elektrische voertuigen: steeds meer brandweerkazernes schakelen over op elektrische brandweervoertuigen of ondersteunend materiaal.
Trainingsfaciliteiten: zoals blussimulatoren, die hoge pieken in energieverbruik kunnen veroorzaken.
Noodstroominstallaties: deze verbruiken mogelijk fossiele brandstoffen of energie voor het testen en onderhoud.
Het gemiddelde energieverbruik verschilt uiteraard per grootte van de kazerne en verzorgingsgebied. Toch ligt het verbruik doorgaans aanzienlijk hoger dan bij een regulier kantoorpand van vergelijkbare grootte.
Waarom zijn zakelijke energiecontracten essentieel?
Brandweerkazernes vallen onder publieke diensten en zijn vaak eigendom van gemeenten of veiligheidsregio’s. Hierdoor vallen ze meestal onder collectieve aanbestedingen of zakelijke energiecontracten. Dit soort contracten verschilt op enkele punten van standaard consumentencontracten.
Ten eerste op schaalvoordeel: grote contracten kunnen lagere tarieven opleveren zeker bij collectieve inkoop.
Flexibiliteit: mogelijkheid tot meerdere aansluitingen onder één contract met gespecificeerd verbruik per locatie.
Duurzaamheidsdoelstellingen: energiecontracten kunnen afgestemd worden op gemeentelijke of regionale duurzaamheidsdoelstellingen zoals het gebruik van CO2 compensatie.
Risico management: zakelijke contracten bieden meer opties om inkooprisico’s af te dekken.
De impact van duurzaamheid en de energietransitie voor brandweerkazernes
Overheidsinstanties waaronder brandweerkazernes hebben een voorbeeldfunctie als het gaat om duurzaamheid. De energietransitie raakt ook de brandweer direct. Vanuit het klimaatakkoord en gemeentelijke energievisies wordt er gestuurd op:
CO2 reductie, vermindering van fossiele energieverbruik bijvoorbeeld door isolatie en warmtepompen.
Groene stroom, overstappen op energie uit hernieuwbare bronnen bij voorkeur ook regionaal opgewekt.
Zonnepanelen op daken, veel kazernes hebben voldoende dakoppervlak om zelf door middel van zonnepanelen energie op te wekken.
Energieopslag, in combinatie met zonnepanelen kunnen batterijen pieken opvangen en stroomvoorziening verzekeren bij calamiteiten.
Investeringen in verduurzaming leveren op de lange termijn niet alleen milieuwinst maar ook kostenbesparing op. Echter moeten deze investeringen wel strategisch worden gepland en afgestemd met het energie inkoopbeleid.
Verschillende inkoopstrategieën van zakelijke energie voor brandweerkazernes
De keuze voor een passende strategie van grootzakelijke energie hangt af van verschillende factoren waaronder het aantal kazernes, het jaarlijkse verbruik, de doelstellingen omtrent duurzaamheid en het beschikbare budget. Er zijn een aantal veelgebruikte strategieën voor energie inkoop.
- Vaste energieprijs: bij deze strategie worden de energieprijzen voor een langere periode ( vaak 1 tot 3 jaar) vastgelegd. Voordelen van deze inkoopstrategie zijn budgetzekerheid en bescherming tegen prijsschommelingen. Het risico is dat je niet mee kan profiteren van eventuele lagere tarieven als de marktprijzen dalen. Deze strategie is geschikt voor kleinere korpsen of veiligheidsregio’s met een vast budget en weinig risico acceptatie.
- Variabele energieprijs: hierbij worden de prijzen niet vastgezet maar beweeg je als het ware mee met de energiemarkt. Je koopt energie in tegen de huidige energie tarieven. Voordelen hiervan zijn dat je kan profiteren van dalende energieprijzen en je bent flexibeler. Aangezien de energiemarkt volatiel is heb je ook altijd het risico van stijgende energieprijzen. Deze strategie kan interessant zijn voor korpsen die bereid zijn om prijsrisico’s te nemen en een actieve rol spelen in energiemanagement.
- Gespreide inkoopstrategie / dynamische inkoop: dit is de meest professionele en strategische aanpak. Energie wordt in delen ingekocht op verschillende momenten, verspreid over het jaar. Hierdoor wordt risico gespreid en ontstaat er een gemiddeld inkoopmoment. Voordelen hiervan zijn risicospreiding, kans op gunstig gemiddeld tarief en professioneel risicomanagement. Dit is ideaal voor grotere veiligheidsregio’s of samenwerkingsverbanden met meerdere locaties en hoger verbruik.
Wat is de aanbevolen aanpak van zakelijke energie voor brandweerkazernes?
Voor brandweerkazernes zeker binnen de veiligheidsregio’s is de gespreide inkoop doorgaans de beste keuze. Deze strategie combineert risicobeheersing met flexibiliteit en biedt ruimte om duurzaamheidsdoelstellingen te integreren. In veel regio’s wordt deze aanpak al centraal geregeld via Europese aanbestedingen.
Er zijn ook een aantal aanvullende aanbevelingen zoals het koppelen van je energie inkoop aan je duurzaamheidsbeleid. Kies bij voorkeur voor 100% groene stroom die het liefst ook lokaal is opgewekt. Investeer in data analyse. Door energieverbruik actief te monitoren door gebruik te maken van smart meters en energiemanagementsystemen kunnen verbruiksprofielen beter voorspeld en geoptimaliseerd worden. Daarnaast kan je samenwerken met andere overheden. Gezamenlijke inkoop via aanbestedingen levert schaalvoordelen op en vereenvoudigt het beheer. En denk aan de langere termijn. Het is slim om naar een meerjarenstrategie te kijken waarin inkopen, verduurzamen en investeringen op elkaar zijn afgestemd.
Praktijkvoorbeeld:
De veiligheidsregio Noord-Holland Noord past een gespreide inkoopstrategie toe voor al haar brandweerkazernes. Jaarlijks koopt zij in meerdere stappen energie in vi een Europese aanbesteding waarbij groene stroom centraal staat. Door samenwerking met andere overheidsinstanties behaalt de regio schaalvoordeel en prijszekerheid. Daarnaast zijn diverse kazernes voorzien van zonnepanelen gekoppeld aan een energiemanagementsysteem dat het verbruik real time monitort. Dankzij deze gecombineerde aanpak heeft de regio in 2024 haar energiekosten met 12% verlaagd en de CO2 uitstoot met 18% gereduceerd ten opzichte van 2020. Dit praktijkvoorbeeld toont aan hoe strategie, samenwerking en technologie samen bijdragen aan duurzame brandweerzorg.
Wat kan Zakelijke Energietarieven betekenen voor jouw brandweerkazerne?
Wij van Zakelijke Energietarieven ontlasten ondernemers van al hun energiezaken. Zo kunnen zij zich meer focussen op hun bedrijfsvoering. Heb jij vragen over je huidige contract van zakelijke energie voor brandweerkazernes? Of heb je hulp nodig bij het aanbesteden van zakelijke energie? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze energie analisten. Zij kijken samen met jou naar de beste inkoopstrategie en wat er eventueel nog mogelijk is om energie te besparen. Ook met vragen over verduurzamen en het inkoop van groene energie kan je bij ons terecht. Wij helpen je zakelijke energie vergelijken voor brandweerkazernes.