Menu Sluiten

Hoe koop je zakelijke energie in voor de staalproductie? Wij vergelijken de beste inkoopstrategieën

Hoe koop je zakelijke energie in voor de staalproductie? Wij vergelijken de beste inkoopstrategieën

De staalindustrie behoort tot de meest energie-intensieve sectoren van Nederland. Van het smelten van ijzererts tot het walsen en bewerken van staalplaten. Elke stap in het productieproces vereist enorme hoeveelheden energie. Hierdoor zijn de energiekosten vaak een van de grootste posten op de balans van staalproducenten. In een markt die steeds competitiever en duurzamer wordt is het optimaliseren van zakelijke energie essentieel voor het behouden van winstgevendheid en duurzaamheid. In dit artikel kijken we naar de unieke energiebehoeften van de staalproductie. Daarnaast bespreken we de uitdagingen in de energiemarkt en vergelijken we de beste inkoopstrategieën.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding







     Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

     Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

     De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

     

    De zakelijke energiebehoeften voor staalproductie

    De staalproductie kent twee hoofdmethoden: de hoogovenroute en de elektro-ovenroute. Bij beide processen zijn verschillende vormen energie nodig.

    Elektriciteit is nodig voor het aandrijven van verschillende machines, elektrolytische processen en besturingssystemen.
    Aardgas wordt veelgebruikt voor verwarming en smeltprocessen.

    Waterstof en duurzame alternatieven zijn in opkomst als vervanging voor fossiele brandstoffen in groene staalproductie.

    Warmte en restenergie kan vaak worden hergebruikt binnen het productieproces. Of het kan zelfs extern geleverd worden aan warmtenetten.

    Het balanceren van deze energievormen vraagt een slimme strategie om kosten te beheersen en tegelijk de CO2 uitstoot te verlagen.

    Uitdagingen op het gebied van de energietransitie

    Door de toenemende druk om te verduurzamen moet de staalindustrie overstappen naar schonere energiebronnen. Maar tegelijk krijgen ze met verschillende uitdagingen te maken zoals prijsvolatiliteit, netcongestie en beleidsveranderingen.

    Prijsvolatiliteit, de energiemarkt is onvoorspelbaarder dan ooit mede door geopolitieke spanningen en veranderend beleid.

    Netcongestie, bedrijven lopen tegen beperkingen aan op het elektriciteitsnet vooral bij vergroening en opwek via zonnepanelen of windturbines.

    Beleidsveranderingen, Europese en Nederlandse regelgeving zoals ETS systemen beïnvloeden de prijs van CO2 uitstootrechten.

    Deze uitdagingen maken het noodzakelijk om als staalproducent een goed doordachte en flexibele energie-inkoopstrategie te hanteren.

    De beste inkoopstrategie voor zakelijke energie in de staalproductie

    Een succesvolle energie inkoopstrategie in de staalindustrie combineert kostenbeheersing, risicospreiding en duurzaamheid. Hieronder bespreken we de belangrijkste elementen van een effectieve strategie.

    • Gespreide inkoop: bij gespreide inkoop koop je energiebehoefte in delen in, op verschillende momenten. Deze aanpak is ideaal voor bedrijven in de staalproductie omdat je profiteert van gunstige prijsontwikkelingen. Daarnaast spreidt je het risico van prijspieken en behoudt je flexibiliteit om aan te passen aan veranderende productievolumes. Deze strategie vereist wel een actieve marktmonitoring en kennis van energiecontracten. Het kan ook met een samenwerking met een gespecialiseerde energie adviseur. Heb je hier hulp bij nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op.

    • Duurzame energie inkoop: duurzame energie zoals wind- of zonne-energie wordt steeds aantrekkelijker. Dit geldt zowel financieel als maatschappelijk gezien. Door over te stappen op groene stroom of zelf energie op te wekken verlaag je je CO2 voetafdruk en voldoe je aan steeds strengere regelgevingen. Je kan kiezen voor groene stroom via certificaten (GvO’s). Of langlopende power purchase agreements (PPA’s). Daarnaast kan je ook kiezen voor eigen opwek via zonnepanelen of windturbines. Een combinatie van deze opties is vaak het meest rendabel.

    • Flexibele contracten: bij staalproductie kan de energievraag sterk variëren door productie schema’s, onderhoud of externe invloeden. Flexibele energiecontracten bieden hier een uitkomst. Deze contracten zijn vaak iets duurder per kWh maar kunne op de lange termijn voordeliger zijn dankzij de aanpasbaarheid.

    • Energiemanagementsystemen (EMS): een geavanceerd EMS biedt realtime inzicht in verbruik, piekbelasting en inefficiënties. Daarmee kan je dan onnodig energieverbruik terugdringen, piekuren vermijden en energie besparing via geautomatiseerde sturing van apparatuur. Met data analyse kun je beter anticiperen op toekomstige energievraag en gerichter grootzakelijke energie inkopen.

    • Collectieve inkoop: vooral bij middelgrote staalproducenten kan collectieve inkoop via branchevereniging of energiecoöperaties voordelig zijn. Door samen te werken versterk je je onderhandelingspositie waardoor je scherpere tarieven en beter voorwaarden kan genereren.

    Tips voor succesvolle zakelijke energie inkoop in de staalindustrie

    Het is slim om bij het inkopen van zakelijke energie rekening te houden met een aantal zaken. Stel een energiebeleid op. Formuleer doelen op het gebied van kosten, duurzaamheid en leveringszekerheid. Analyseer je verbruiksprofiel, kijk naar patronen in je verbruik, piekbelasting en teruglevering. Werk samen met een energie adviseur, deze heeft actuele kennis van de markt en kan onderhandelen namens jou. Investeer in verduurzaming en zorg ervoor dat je kan inspelen op marktschommelingen en interne veranderingen. Het is belangrijk om hier flexibel in te blijven.

    Praktijkvoorbeeld:
    Een middelgrote staalproducten in Nederland verbruikt jaarlijks ruim 30 miljoen kWh aan elektriciteit en 10 miljoen m3 aardgas. Door over te stappen op een gespreide inkoopstrategie in samenwerking met een energieadviseur wist het bedrijf in een jaar ruim 12% te besparen op de energiekosten. Daarnaast werd er geïnvesteerd in een EMS waarmee piekverbruik inzichtelijk werd en productie efficiënter kon worden gepland. Ook sloten ze en PPA af voor groene stroom van een nabijgelegen windpark. Het resultaat was lagere kosten, minder CO2 uitstoot en meer begrip op de energievoorziening. Zelfs in tijden van prijsvolatiliteit.

    De toekomst van elektrificatie en de rol van waterstof voor staalproductie

    De toekomst van zakelijke energie in de staalproductie ligt in de verdere elektrificatie van processen en het gebruik van groene waterstof. Dit vraagt om investeringen in infrastructuur, lange termijncontracten met duurzame energieleveranciers en nauwe samenwerkingen met netbeheerders. Het loont nu al om strategische keuzes te maken die je voorbereiden op deze transitie. Denk hierbij aan contracten met duurzame energieleveranciers, upgrades van je netaansluiting of partnerschappen in waterstofprojecten en groene energiehubs.

    Wat kan Zakelijke Energietarieven betekenen voor jouw bedrijf in de staalproductie?

    Wij van Zakelijke Energietarieven ontlasten ondernemers van al hun energiezaken. Zo kunnen zij zich meer focussen op hun bedrijfsvoering. Heb jij vragen over je huidige contract van zakelijke energie voor de staalproductie? Of ben je benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze energie analisten. Zij kijken samen met jou naar de beste inkoopstrategie en wat er eventueel nog mogelijk is om energie te besparen. Ook met vragen over verduurzamen en het inkoop van groene energie kan je bij ons terecht. Wij helpen je zakelijke energie vergelijken voor de staalproductie.