Wintersportgebieden staan bekend om hun prachtige berglandschappen, levendige sfeer en uiteraard de sneeuw die elk jaar duizenden toeristen trekt. Wat echter vaak over het hoofd gezien wordt is het energieverbruik van deze gebieden. Van hotels en chalets tot skiliften en restaurants, de energiekosten vormen een groot deel van de operationele kosten van deze ondernemingen. In dit artikel kijken we naar de uitdagingen en mogelijkheden rondom zakelijke energie in wintersportgebieden. Hierbij ligt de focus op duurzame oplossingen en de beste inkoopstrategie.
Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!
1. Vul uw gegevens in 2. Wij gaan op zoek naar de beste deal 3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding
Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.
Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.
De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.
De zakelijke energiebehoefte van wintersportgebieden
Wintersportgebieden hebben specifieke energiebehoeften die erg afhankelijk zijn van seizoensgebonden activiteiten en het klimaat. Gedurende de wintermaanden is de vraag naar energie hoog. Zeker door de intensieve werking van de skiliften, sneeuwkanonnen, verwarming in hotels en horeca en natuurlijk alle verlichting van de openbare ruimtes. De specifieke energiebehoeften kunnen als volgt worden onderverdeeld.
Ski-infrastructuur: de skiliften en sneeuwkanonnen vormen de grootste energieverbruikers in wintersportgebieden. Skiliften moeten vaak continu draaien vooral bij grote drukte. De sneeuwkanonnen zijn nodig om kunstsneeuw te produceren mocht er niet genoeg natuurlijke sneeuwval zijn geweest.
Horeca en accommodaties: restaurants, hotels en chalets zijn daarnaast ook grote energieverbruikers. Ze zijn afhankelijk van verwarming, verlichting, warm water en keukenapparatuur die allemaal een flinke hoeveelheid energie verbruiken.
Verlichting en openbare infrastructuur: vooral in de avonduren is er veel verlichting nodig voor zowel de skigebieden zelf als voor de openbare ruimtes. Denk hierbij ook aan de verlichte pistes die ’s avonds gebruikt worden.
Transport: ook het vervoer van gasten tussen de verschillende delen van het skigebied vereist een aanzienlijke hoeveelheid energie. Dit is nodig voor de skibusdiensten als voor de voertuigen die de berg op moeten rijden.
Door de hoge energiebehoefte van deze sectoren kunnen de kosten al snel oplopen. Zeker in de wintermaanden als de energievraag het hoogst ligt. Bedrijven in wintersportgebieden moten dus strategisch omgaan met hun energieverbruik om de kosten te minimaliseren en tegelijkertijd hun ecologische voetafdruk te verkleinen.
Duurzame energieoplossingen voor wintersportgebieden
De trend naar verduurzamen is ook in de wintersportindustrie niet meer te negeren. Wintersportgebieden hebben vaak te maken met een kwetsbaar ecosysteem, en er is een groeiende vraag van zowel consumenten als beleidsmakers om deze gebieden op een milieuvriendelijke manier te exploiteren. Duurzame energiebronnen kunnen helpen om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en de impact van het energieverbruik te verlagen. Enkele duurzame oplossingen voor wintersportgebieden hebben we op een rijtje gezet.
Zonne-energie: wintersportgebieden kunnen profiteren van zonne-energie, vooral als er ruimte is voor zonnepanelen op daken van gebouwen en hotels. In de zomer kan zonne-energie de basisvoorzieningen van energie leveren. In de wintermaanden kan de opbrengst mogelijk bijdragen aan het verlichtingen van straatlantaarns of kleinere energiebehoeften.
Windenergie: in bergachtige gebieden kunnen windturbines een efficiënte bron van duurzame energie zijn. windenergie is vooral interessant voor gebieden die hoger in de bergen liggen waar de wind krachtiger is. Er zijn steeds meer initiatieven waarbij wintersportgebieden samen met lokale overheden en energiebedrijven investeren in windenergieprojecten.
Biomassa: in sommige wintersportgebieden wordt biomassa gebruikt als alternatief voor fossiele brandstoffen. Het verbranden van houtpellets of andere organische materialen kan helpen om gebouwen en faciliteiten te verwarmen. Dit is vooral nuttig n gebieden waar veel hout beschikbaar is.
Geothermische energie: in bergachtige regio’s kan geothermische energie, die gebruikt maakt van de natuurlijke warmte van de aarde een duurzame optie voor verwarming zijn. Dit kan een effectief alternatief voor olie- of gasgestookte verwarmingssystemen zijn.
Energieopslag: het gebruik van batterijen en andere vormen van energieopslag kan de fluctuaties in energieproductie compenseren van bijvoorbeeld wind- of zonne-energie. Dit is belangrijk voor gebieden waar de energiebehoefte sterk varieert afhankelijk van het seizoen.
Praktijkvoorbeeld:
In het Oostenrijkse gebied Sölden wordt gebruik gemaakt van een combinatie van zonne-energie en windenergie om de energiekosten te verlagen. Door zonnepanelen op de daken van hotels en skiliften en winturbines inde bergen te installeren voorziet Sölden een deel van zijn energiebehoefte op een duurzame manier. Daarnaast heeft het gebied gekozen voor een collectieve inkoopstrategie waarbij lokale bedrijven gezamenlijk energie afnemen. Dit resulteert in lagere tarieven en meer onderhandelingskracht bij energieleveranciers. Dit alles helpt Sölden om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen.
De beste inkoopstrategie voor zakelijke energie in wintersportgebieden
Naast het verduurzamen van het energieverbruik is het voor wintersportbedrijven essentieel om een strategische aanpak te kiezen voor het inkopen van energie. de keuze voor de juiste inkoopstrategie kan niet alleen helpen om kosten te verlagen maar ook om te profiteren van de voordelen van groene energie. De beste inkoopstrategie voor grootzakelijke energie in wintersportgebieden bestaat uit verschillende onderdelen.
- Groene energiecontracten: veel bedrijven in wintersportgebieden kunnen profiteren van het afsluiten van groene energiecontracten. Dit betekent dat de geleverde energie afkomstig is van hernieuwbare bonnen zoals wind, zon of waterkracht. Groene energie is steeds beschikbaarder en baak zijn de kosten van hernieuwbare energie gelijk als de kosten voor energie uit fossiele brandstoffen.
- Langdurige energiecontracten (power purchase agreements, PPA’s): in sommige gevallen kan het voordelig zijn om langdurige energiecontracten af te sluiten met energieleveranciers. Dit kan zorgen voor prijszekerheid en de mogelijkheid om langdurig groene energie in te kopen tegen een vast tarief. Dit is met name aantrekkelijk voor grote wintersportbedrijven met een hoge en stabiele vraag naar energie.
- Flexibele inkoopstrategieën: wintersportgebieden kunnen ook kiezen voor flexibele energiecontracten. Hierbij wordt de prijs bepaald door de marktomstandigheden. In tijden van lage energieprijzen kan dit voordelig zijn, maar het kan ook risico’s met zich meebrengen als de prijzen stijgen. Dit type contract kan interessant zijn voor bedrijven die in staat zijn om hun energieverbruik flexibel aan te passen.
- Energie-efficiënte maatregelen: naast het kiezen van de juiste leverancier kunnen wintersportbedrijven hun energieverbruik verlagen door in te zetten op energiebesparende maatregelen. Het optimaliseren van de verwarming in hotels, het gebruik van energie-efficiënte verlichting, en het investeren in energiezuinige apparaten kunne allemaal bijdragen aan lagere energiekosten.
- Collectieve inkoop: sommige wintersportgebieden kiezen ervoor om hun energie collectief in te kopen, samen met andere bedrijven in de regio. Dit kan leiden tot langere tarieven en betere contractvoorwaarden. Dit komt doordat de gezamenlijke vraagt zorgt voor een betere onderhandelingspositie bij zakelijke energieleveranciers.
Wat kan Zakelijke Energietarieven betekenen voor jouw wintersportbedrijf?
Wij van Zakelijke Energietarieven ontlasten ondernemers van al hun energiezaken. Zo kunnen zij zich meer focussen op hun bedrijfsvoering. Heb jij vragen over je huidige contract van zakelijke energie voor wintersportgebieden? Of ben je benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze energie analisten. Zij kijken samen met jou naar de beste inkoopstrategie en wat er eventueel nog mogelijk is om energie te besparen. Ook met vragen over verduurzamen en het inkoop van groene energie kan je bij ons terecht. Wij helpen je zakelijke energie vergelijken voor wintersportgebieden.