Menu Sluiten

Hoe koop je efficiënt zakelijke energie in voor de betonindustrie? Wij helpen je energie vergelijken

Hoe koop je efficiënt zakelijke energie in voor de betonindustrie? Wij helpen je energie vergelijken

De betonindustrie speelt een cruciale rol in de bouwsector en is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van het wereldwijde energieverbruik. Het hoge energieverbruik in deze sector is te danken aan het intensieve productieproces van beton wat leidt tot aanzienlijke kosten. Bedrijven in de betonindustrie staan voor de uitdaging om energieverbruik te optimaliseren en tegelijkertijd kosten te beheersen, terwijl ze voldoen aan de steeds strengere milieu- en duurzaamheidsnormen. In dit artikel kijken we naar de huidige situatie van zakelijke energie in de betonindustrie en de voordelen van duurzaam energiebeheer. Daarnaast benoemen we de beste inkoopstrategieën om kosten te verlagen en de ecologische voetafdruk te verkleinen.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding







     Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

     Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

     De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

     

    Het zakelijk energieverbruik in de betonindustrie

    De betonindustrie is energie intensief vooral tijdens het productieproces van cement, een van de belangrijkste ingrediënten van beton. Bij het maken van cement zijn extreem hoge temperaturen nodig waarvoor ovens verhit worden tot 1450 graden Celsius. Dit proces maakt gebruik van grote hoeveelheden energie die vaak afkomstig zijn van fossiele brandstoffen zoals kolen, olie of aardgas. Daarnaast worden energie intensieve machines gebruikt om materialen te mengen, transporteren en verwerken.

    Uit onderzoek blijft dat de cementproductie wereldwijd verantwoordelijk is voor ongeveer 5-7 % van de totale CO2 uitstoot. Dit maakt het voor bedrijven in de betonindustrie belangrijk om energieverbruik te optimaliseren voor financieel belang. Maar daarnaast is het ook noodzakelijk om te voldoen aan milieuverplichtingen en duurzaamheidsdoelen.

    Praktijkvoorbeeld:

    BetonGroep Nederland is een betonbedrijf dat zijn energieverbruik optimaliseert. Dit bedrijf besloot zijn energiecontracten te herzien en deze om te zetten naar een langetermijncontract met   die 100% groene energie aanbiedt. Ze investeerden in slimme meters om hun energieverbruik te monitoren en verbeterden de isolatie van hun ovens. Dit leidde weer tot een aanzienlijke besparing op energie. Daarnaast sloot BetonGroep zich aan bij een energie coöperaties waardoor ze met andere bedrijven grotere inkoopvolumes konen realiseren en lagere prijzen bedongen. De strategische keuzes resulteerden in lagere kosten en een verminderde ecologische voetafdruk.

    Duurzaam energiebeheer in de betonindustrie

    Met de stijgende nadruk op duurzaamheid zijn bedrijven in de betonindustrie op zoek naar manieren om hun energieverbruik te verminderen en de milieu-impact te verlagen. Duurzaam energiebeheer biedt zowel ecologische als economische voordelen. Het toevoegen van duurzame energieoplossingen kan de kosten op de lange termijn verlagen en tegelijk bijdragen aan het behalen van milieudoelstellingen. Er zijn verschillende manieren waarop bedrijven in de betonindustrie hun energieverbruik kunnen verduurzamen.

    Overstappen op groene energie. Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals wind, zon en biomassa kan de ecologische voetafdruk van betonproductie aanzienlijk verminderen. Veel energieleveranciers bieden inmiddels groene energiecontracten aan. Hierbij is de elektriciteit afkomstig van hernieuwbare bronnen.

    Het verbeteren van de energie-inefficiëntie. Door het verbeteren van de energie-inefficiëntie in fabrieken kunnen bedrijven hun energieverbruik aanzienlijk reduceren. Dit kan worden bereikt door betere isolatie van ovens, het installeren van energiebesparende apparatuur en het optimaliseren van productieprocessen.

    Het gebruiken van restwarmte. In de cementindustrie wordt veel warmte geproduceerd die vaak verloren gaat. Door deze restwarmte terug te winnen en opnieuw te gebruiken kunnen bedrijven hun energieverbruik verder verlagen.

    Het compenseren van de CO2 uitstoot. Soms kiezen bedrijven ervoor om hun CO2 uitstoot te compenseren door te investeren in projecten die CO2 absorberen zoals bosplantages. Dit helpt om de uitstoot te compenseren maar versterkt daarnaast ook het duurzaamheidsimago van het bedrijf.

    Innovaties in grondstoffen. Het vervangen van traditionele grondstoffen door duurzamere alternatieven kan ook bijdragen aan een lager energieverbruik. Een voorbeeld is het gebruik van alternatieve brandstoffen of het integreren van gerecycled beton in nieuwe producties. Dit kan zowel energie als grondstoffen besparen.

    De beste inkoopstrategie voor zakelijke energie in de betonindustrie

    Een doordachte inkoopstrategie voor grootzakelijke energie is essentieel om de kosten te beheersen en tegelijk te verduurzamen. De juiste strategie kan bedrijven helpen om goedkoper energie in te kopen maar daarnaast ook om hun energieverbruik efficiënter te beheren. Hier een kort overzicht van de beste inkoopstrategieën voor bedrijven in de betonindustrie.

    • Groepsinkoop en collectieve inkoop: een van de meest effectieve manieren om de energiekosten te verlagen is door deel te nemen aan een groepsinkoop. Dit houdt in dat verschillende bedrijven binnen de betonindustrie samen energie inkopen. Hierdoor kunnen ze profiteren van lagere tarieven door de grotere afname. Groepsinkoop is een krachtige strategie voor het verkrijgen van voordelige contracten met zakelijke energieleveranciers.
    • Langdurige energiecontracten: door langdurige energiecontracten af te sluiten kunnen bedrijven prijsstabiliteit en bescherming verkrijgen tegen prijsschommelingen op de energiemarkt. Het vastleggen van een prijs voor meerdere jaren biedt zekerheid en maakt het mogelijk om beter te plannen en budgetteren. Daarnaast kan het bedrijven beschermen tegen onvoorspelbare prijsschommelingen die en grote impact kunnen hebben op de energiekosten in de betonindustrie.
    • Energiebeheersystemen: het implementeren van een energiebeheersysteem kan bedrijven helpen om hun energieverbruik te monitoren en te optimaliseren. Slimme meters geven inzicht in het verbruik per machine of proces waardoor bedrijven gerichter kunne besparen. Door nauwkeuriger inzicht te krijgen in de pieken en dalen van het energieverbruik kunnen bedrijven efficiënter omgaan  met hun energiebronnen en onnodig de kosten voorkomen.  
    • Flexibele energiecontracten: naast langdurige contracten kunnen bedrijven in de betonindustrie of kiezen voor flexibele energiecontracten. Hierbij hebben ze de mogelijkheid om te profteren van lagere energieprijzen tijdens daluren of wanneer er overschotten op de energiemarkt zijn. Echter brengt deze inkoopstrategie wel meer risico’s met zich mee als de energieprijzen plots stijgen.

    Wat kan Zakelijke Energietarieven betekenen voor jouw bedrijf in de betonindustrie?

    Wij van Zakelijke Energietarieven ontlasten ondernemers van al hun energiezaken. Zo kunnen zij zich meer focussen op hun bedrijfsvoering. Heb jij vragen over je huidige contract van zakelijke energie voor de betonindustrie? Of ben je benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze energie analisten. Zij kijken samen met jou naar de beste inkoopstrategie en wat er eventueel nog mogelijk is om energie te besparen. Ook met vragen over verduurzamen en het inkoop van groene energie kan je bij ons terecht. Wij helpen je zakelijke energie vergelijken voor de betonindustrie.