Menu Sluiten

Zakelijke energie voor de lucht- en ruimtevaartproductie: zo vergelijk je de beste inkoopstrategieën

Zakelijke energie voor de lucht- en ruimtevaartproductie: zo vergelijk je de beste inkoopstrategieën

De lucht- en ruimtevaartindustrie behoort tot een van de meest geavanceerde en complexe sectoren ter wereld. Deze industrie vereist ook een enorme hoeveelheid aan energie. Dit is nodig vanaf het ontwerp en de productie van vliegtuigen en ruimtevaartuigen tot de lancering van de satellieten. De zakelijke energiebehoefte van de lucht- en ruimtevaartproductie is aanzienlijk, hierdoor komen bedrijven voor belangrijke uitdagingen te staan op het gebied van energiebeheer en -inkoop. In dit artikel bespreken we de zakelijke energiebehoeften van de lucht- en ruimtevaartproductie. Daarnaast kijken we naar de invloed van duurzaamheid en de beste inkoopstrategieën voor bedrijven die actief zijn in deze sector.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding







     Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

     Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

     De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

     

    De zakelijke energiebehoeften in de lucht- en ruimtevaartproductie

    De lucht- en ruimtevaartindustrie omvat een breed scala aan activiteiten. Van de ontwikkeling van commerciële vliegtuigen en militaire toestellen tot de productie van raketten en satellieten. De productieprocessen zijn intensief en vereisen veel energie. Dit varieert van de energiebehoeften voor het draaiende houden van productielijnen tot het aandrijven van geavanceerde machines voor precisiebewerking van onderdelen. In de lucht- en ruimtevaartproductie wordt zakelijke energie voornamelijk gebruikt voor de volgende factoren:

    Fabricage van vliegtuigonderdelen: de productie van componenten zoals vleugels, motoren en fuselages vraagt geavanceerde machines die vaak veel elektriciteit verbruiken. Daarnaast worden diverse energie-intensieve processen toegepast zoals frezen, lassen en het gieten van metalen.

    Assemblage van vliegtuigen en raketten. De assemblage van grote vliegtuigstructuren is een arbeidsintensief proces waar veel energie voor nodig is, vooral wanneer robots en andere geautomatiseerde systemen hiervoor worden ingezet.

    Testen en simulaties: er is voor zowel vliegtuigen als voor ruimtevaarttechnologie een uitgebreide testfase nodig. Hierin worden de motoren, systemen en structuren grondig getest. Deze testfaciliteiten verbruiken ook aanzienlijke hoeveelheden energie om bijvoorbeeld temperatuur- en drukomstandigheden te stimuleren.

    Daarnaast speelt de luchtvaartindustrie ook een belangrijke rol in het transport van goederen en personen wat zorgt voor een enorme vraag nar brandstoffen voor vliegtuigen. In de ruimtevaart is de energiebehoefte voor lanceringen en het aandrijven van ruimtevaartuigen net zo groot, met raketbrandstoffen die intensieve energieverbruikers zijn. De energiesector wordt geconfronteerd met de uitdaging om aan deze hoge eisen te voldoen, zeker gezien de groeiende aandacht voor duurzaamheid en energie-efficiëntie.

    Duurzaam energieverbruik in de lucht- en ruimtevaartproductie

    Zoals we hierboven al kort benoemd hadden speelt duurzaamheid een steeds belangrijker thema in de lucht- en ruimtevaartindustrie. De sector heeft te maken met een toenemende druk vanuit de overheid, klanten en de samenleving om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Energieverbruik speelt hierin een cruciale rol. Hoe kan je als bedrijf voldoen aan de toenemende druk om te verduurzamen?

    Groene energie, veel bedrijven in de lucht- en ruimtevaartindustrie zijn op zoek naar manieren om hun energieverbruik te verduurzamen door over te stappen naar hernieuwbare energiebronnen. Zonne-energie, windenergie en waterkracht vallen onder deze hernieuwbare energiebronnen. Dit kan bijvoorbeeld door een langetermijncontract af te sluiten voor elektriciteit afkomstig van hernieuwbare bronnen. Maar het kan ook door zelf duurzame energie op te wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen of windturbines op bedrijfsdaken.

    Energie-efficiëntie, bedrijven in de lucht- en ruimtevaartindustrie kunnen aanzienlijke kosten besparen door hun productieprocessen energie-efficiënter te maken. Dit kan bijvoorbeeld door geavanceerde technologieën zoals energiehergebruik, optimalisatie van het energieverbruik in productielijnen en het gebruik van energiezuinige machines en verlichting.

    Elektrificatie van de luchtvaart, de ontwikkeling van elektrische vliegtuigen en hybride vliegtuigen is een opkomend onderdeel in de luchtvaartindustrie. Het verbruik van fossiele brandstoffen kan aanzienlijk verminderd worden door over te stappen op elektriciteit als brandstof, zeker bij kortere vluchten.

    Duurzame brandstoffen, in de luchtvaartindustrie is er een groeiende belangstelling voor duurzame vliegtuigbrandstoffen (sustainable aviation fuel, SAF). SAF wordt geproduceerd uit hernieuwbare bronnen en heeft het potentieel om de CO2 uitstoot van vliegtuigen drastisch te verminderen. De adoptie van SAF kan een belangrijke stap zijn in de verduurzaming van luchtvaartindustrie.

    Vergelijken van inkoopstrategieën voor zakelijke energie in de lucht- en ruimtevaartproductie

    Het inkopen van zakelijke energie is een belangrijk aspect voor lucht- en ruimtevaartproductie als bedrijven hun kosten willen beheersen en tegelijkertijd hun duurzaamheidsdoelen willen behalen. Er zijn verschillende inkoopstrategieën die bedrijven kunnen overwegen om zowel financieel als ecologisch voordeel te behalen.

    Een van de meest effectieve manieren om duurzame energie in te kopen is door mdidel van lange termijn contracten ook wel Power Purchase Agreements (PPA’S) genoemd. Bij een PPA spreekt een bedrijf om voor een langere periode meestal 10 tot 20 jaar energie af te nemen van een leverancier van hernieuwbare energie tegen een vaste prijs. Hierdoor ontstaat er stabiliteit in energiekosten en daarnaast ondersteunt het ook de energietransitie. Voor lucht- en ruimtevaartbedrijven kan dit kostenbesparend zijn maar daarnaast is het ook een belangrijke stap in de richting van het behalen van de duurzaamheidsdoelen.

    • Flexibele inkoop via energiebeurzen

    Een andere strategie is het inkopen van energie via de energiemarkt bijvoorbeeld via de EPEX spot of andere beurzen. Deze flexibele inkoopstrategie stelt bedrijven in staat om de prijs van energie te volgen en e profiteren van prijsdalingen op de markt. Dit kan voordelig zijn als de prijzen op de energiemarkt relatief laag liggen maar brengt wel risico’s met zich mee. Bij deze inkoopstrategie is het belangrijk om de energiemarkt goed te monitoren en in te spelen op schommelingen in energieprijzen.

    • Collectieve inkoop

    Lucht- en ruimtevaartbedrijven kunnen ook overwegen om gezamenlijk energie in te kopen via een collectieve inkoopgroep. Dit kan voordelen opleveren doordat de onderhandelingspositie bij energieleveranciers sterker wordt. Hierdoor kunnen er scherpe tarieven en gunstigere contractvoorwaarden ontstaan. Zeker voor kleinere bedrijven kan dit een interessante strategie zijn.

    • Slimme energiebeheersystemen

    Het toevoegen van een energiebeheersysteem (EMS) kan bedrijven helpen om hun energieverbruik te optimaliseren. Door een EMS zijn bedrijven in staat om realtime inzicht te krijgen in hun energieverbruik, inefficiënties te identificeren en maatregelen te nemen om energieverbruik te verlagen. Door middel van EMS kunnen bedrijven kosten besparen maar daarnaast ook hun energieverbruik verduurzamen.

    Praktijkvoorbeeld:

    Airbus, een van de grootste vliegtuigfabrikanten ter wereld heeft zich sterk gecommitteerd aan duurzaamheid in de productieprocessen. Het bedrijf heeft in verschillende van zijn productiefaciliteiten overgestapt op hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. Ook heeft het in sommige gevallen lange termijn contracten afgesloten met leveranciers van groene energie via PPA’S. dit stelt Airbus in staat om zijn CO2 uitstoot te verminderen en tegelijkertijd de energiebehoeften van de productieprocessen te blijven dekken. In 2020 sloot Airbus een PPA met een energieleverancier in Spanje voor de levering van 100% hernieuwbare energie voor zijn productiefaciliteiten in het land. Deze stap zorgde ervoor dat de fabriek van Airbus in Getafe die onder andere vliegtuigen assembleert zijn energieverbruik volledig kan dekken uit groene stroom.

    Daarnaast maakt Airbus gebruik van EMS om het energieverbruik in de productieprocessen te monitoren en optimaliseren. Deze systemen zorgen ervoor dat het bedrijf inefficiënties op tijd identificeert en corrigeert waardoor kosten worden bespaard en het energieverbruik verder wordt gereduceerd.

    Wat kan Zakelijke Energietarieven voor jouw bedrijf in de lucht- en ruimtevaartindustrie betekenen?

    Wij van Zakelijke Energietarieven ontlasten ondernemers van al hun energiezaken. Zo kunnen zij zich meer focussen op hun bedrijfsvoering. Heb jij vragen over je huidige contract van zakelijke energie voor de lucht- en ruimtevaartproductie? Of ben je benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze energie analisten. Zij kijken samen met jou naar de beste inkoopstrategie en wat er eventueel nog mogelijk is om energie te besparen. Ook met vragen over verduurzamen en het inkoop van groene energie kan je bij ons terecht.