Datacenters vormen de ruggengraat van de digitale infrastructuur van de moderne samenleving. Ze hosten van alles van websites en cloud-opslag tot complexe bedrijfsapplicaties. De energiebehoefte van deze datacenters is enorm en blijft alleen maar groeien. Zeker gezien de steeds grotere hoeveelheid data die wereldwijd wordt gegenereerd en verwerkt. Het beheren van het energieverbruik in datacenters is niet alleen een kwestie van kosten besparen maar ook van duurzaamheid en operationele efficiëntie. In dit artikel onderzoeken we de rol van zakelijke energie voor een datacenter, de uitdagingen die gepaard gaan met het beheren van energieverbruik en de beste inkoopstrategieën om te zorgen voor een betrouwbare en kostenefficiënte energievoorziening.
Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!
1. Vul uw gegevens in 2. Wij gaan op zoek naar de beste deal 3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding
Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.
Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.
De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.
De beste inkoopstrategie van zakelijke energie voor datacenters
Een van de belangrijkste onderdelen van energiebeheer in datacenters is de inkoopstrategie. De keuze voor een inkoopstrategie heeft directe gevolgen voor zowel de kosten als de duurzaamheid van energievoorzieningen. Er zijn verschillende inkoopstrategieën die datacenters kunnen overwegen, elk met zijn eigen voor- en nadelen.
- Directe aankoop via de markt (spotmarkt): de spotmarkt is een mogelijkheid waarbij energie in realtime wordt gekocht. Vaak op de korte termijn tegen de actuele marktprijs. Deze strategie kan aantrekkelijk zijn wanner de marktprijs van energie laag ligt. Echter brengt het ook het risico met zich mee van schommelingen in de energieprijzen. Dit kan weer leiden tot onvoorspelbare kosten vooral wanneer er pieken in de vraag of ongunstige marktomstandigheden zijn. Voor een datacenter is deze inkoopstrategie van zakelijke energie vaak minder geschikt omdat het kan leiden tot onverwachte kostenfluctuaties die moeilijk te beheren zijn. Zeker in een 24/7 operatie waar stabiliteit van essentieel belang is.
- Lange termijn contract: een andere veel voorkomende inkoopstrategie is het aangaan van langetermijncontracten met energieleveranciers. Deze contracten kunnen variëren van één tot tien jaar of langer en bieden vaak vaste tarieven voor de energie die wordt geleverd. Het voordeel van deze strategie is voorspelbaarheid. Datacenters weten zo precies wat hun energiekosten zullen zijn gedurende de looptijd van hun contract. Deze aanpak biedt stabiliteit en zekerheid wat weer helpt bij budgettering. Echter kan het ook een nadelige strategie zijn als de markprijzen aanzienlijk dalen. Dit kan dan leiden tot hogere kosten voor energie dan nodig.
- Hernieuwbare energiecontracten: door over te stappen naar hernieuwbare energie kunnen datacenters niet alleen hun ecologische voetafdruk verkleinen maar ook profiteren van lange termijn stabiliteit in hun energieprijzen. Hernieuwbare contracten kunnen variëren van wind- en zonne-energiecontracten tot het investeren in zogenaamde power purchase agreements (PPA’s) waarbij een datacenter direct een lange termijnovereenkomst aangaat met een hernieuwbare energieproducent. Deze inkoopstrategie heeft twee belangrijke voordelen: duurzaamheid en prijsstabiliteit. Hernieuwbare energiebronnen worden steeds goedkoper en het vastleggen van een vaste prijs kan de energiebehoeften van een datacenter voorspelbaar maken.
- Demand resposne en flexibele contracten: een opkomende inkoopstrategie is demand response (DR) waarbij datacenters hun energieverbruik kunnen aanpassen op basis van prijsfluctuaties en vraag en aanbod in het netwerk. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat een datacenter zijn energieverbruik tijdelijk kan verlagen wanneer de energiekosten hoog zijn of wanneer er een dreigend tekort aan energie dreigt. Flexibele contracten kunnen datacenters meer controle geven over hun energieverbruik en kosten. Ze bieden demogelijkheid om de afname te variëren afhankelijk van de prijs en behoefte van het netwerk. Dit is niet alleen voordelig voor de kostenbeheersing maar draagt ook bij aan de stabiliteit van het energienetwerk.
Energieverbruik in datacenters
Een datacenter is een grootverbruiker van zakelijke energie. Ze draaien niet alleen servers maar ook koelsystemen die essentieel zijn om de apparatuur op een veilige temperatuur te houden. Het energieverbruik van een datacenter wordt vaak gemeten aan de hand van de Power Usage Effectiveness (PUE), een ratio die het totale energieverbruik van een datacenter vergelijkt met het verbruik van alleen de IT-apparatuur. Een lagere PUE wil zeggen een efficiënter datacenter waarbij minder energie verloren gaat aan koeling en andere ondersteunende systemen.
Met de groei van cloud computing, big data en kunstmatige intelligentie neemt het energieverbruik in datacenters steeds verder toe. Soms kunnen datacenters zelfs net zo veel energie verbruiken als een kleine stad. Hierdoor zijn datacenters niet alleen een uitdaging op het gebied van kostenbeheersing maar ook een uitdaging voor duurzaamheid. Veel datacenters proberen hun energieverbruik te verduurzamen door over te schakelen op hernieuwbare energiebronnen en te investeren in energie-efficiënte infrastructuren.
Uitdagingen van zakelijke energiebeheer
Het beheren van zakelijke energie in een datacenter is een vrij complexe taak en wordt beïnvloed door verschillende factoren.
Constant energieverbruik: in tegenstelling tot veel andere bedrijfstakken war energieverbruik fluctueert afhankelijk van de werkuren, draait een datacenter continu. Dit vereist een consistente en betrouwbare energievoorziening.
Schaling energiebehoefte: de energiebehoefte nemen toe naar mate het datacenter verder groeit. Dit maakt het noodzakelijk om de energievoorziening flexibel en schaalbaar te houden om pieken in het verbruik op te vangen.
Kostenbeheersing: energie is een van de grootste operationele kosten voor datacenters. Het optimaliseren van het energieverbruik is dan ook een belangrijk doel voor datacentermanagers. Dit is niet alleen belangrijk voor kostenbesparing maar ook om concurrerend te blijven in een steeds meer prijsgevoelige markt.
Duurzaamheid: er is een toenemende druk van zowel de overheid als vanuit de klant om energieverbruik te verduurzamen. Hierdoor is er een toenemende focus op het gebruik van hernieuwbare energie ontstaan en het verminderen van de ecologische voetafdruk van datacenters.
Praktijkvoorbeeld:
Google is een toonaangevend voorbeeld van efficiënt energiebeheer in datacenters. Het bedrijf verbruikt enorme hoeveelheden energie maar heeft zich gecommitteerd aan het gebruik van 100% hernieuwbare energie. Google bereikt dit door langlopende PPA’s af te sluiten met producenten van wind- en zonne-energie. Deze contracten bieden prijsstabiliteit en dragen bij aan duurzaamheid van datacenters. Daarnaast heeft Google zijn energie-efficiëntie geoptimaliseerd door de PUE te verlagen tot minder dan 1,1 in veel datacenters. Dit is mogelijk gemaakt door innovatieve koelsystemen die gebruik maken van buitenlucht en vloeistofkoeling wat de energiebehoefte voor koeling vermindert.
Google maakt ook gebruik van DR waarbij het zijn energieverbruik tijdelijk verlaagt tijdens piekuren om kosten te besparen en bij te dragen aan stabiliteit van het elektriciteitsnet. Door deze strategieën heeft Google zijn energiekosten verlaagd, de efficiëntie verhoogd en zijn ecologische voetafdruk verminderd.
Wat kan Zakelijke Energietarieven betekenen voor jouw datacenter?
Wij van Zakelijke Energietarieven ontlasten ondernemers van al hun energiezaken. Zo kunnen zij zich meer focussen op hun bedrijfsvoering. Heb jij vragen over je huidige energiecontract? Of ben je benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze energie analisten. Zij kijken samen met jou naar de beste inkoopstrategie en wat er eventueel nog mogelijk is om energie te besparen. Ook met vragen over verduurzamen en het inkoop van groene energie kan je bij ons terecht.