De zeepindustrie is een essentiële sector voor de samenleving. Deze sector staat voor flinke uitdagingen als het gaat om energiebeheer. Voor het maken van zeep heb je een aanzienlijke hoeveelheid zakelijke energie nodig. Dit is voornamelijk voor het verwarming, de aandrijving van verschillende machines, en andere bijhorende productieprocessen. In dit artikel kijken we naar verschillende aspecten van zakelijke energie voor de zeepfabrikanten en bespreken we de beste inkoopstrategie.
Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!
1. Vul uw gegevens in 2. Wij gaan op zoek naar de beste deal 3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding
Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.
Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.
De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.
Wat zijn de zakelijke energiebehoeften van een zeepfabrikant?
Om zeep te produceren moet je verschillende stappen doorlopen waaronder het verhitten van oliën en vetten, het mengen van verschillende ingrediënten, het eindproduct drogen en het verpakken. Al deze stappen vereisen een specifieke hoeveelheid zakelijke energie. De grootste energieverbruikers in een zeepfabriek zijn:
- Verwarming: het smelten van oliën en vetten is een cruciaal onderdeel van het proces om zeep te maken. Dit proces vereist veel warmte wat bereikt kan worden met gasgestookte ketels of elektrische verwarmingselementen.
- Machines: alle verschillende machines zoals mixers en verpakkingsmachines verbruiken elektriciteit om optimaal te kunnen functioneren. Om energieverbruik hiervoor zo laag mogelijk te houden is efficiëntie en het goed onderhouden van de machines noodzakelijk.
- Drogen: er zijn sommige zeepsoorten die gedroogd moeten worden voordat ze verpakt kunnen worden. Dit zie je vooral bij vaste zepen. Dit proces kan veel energie kosten, vooral als er gebruik gemaakt wordt van warme lucht of andere verwarmingsmethoden.
De beste inkoopstrategie voor zakelijke energie als zeepfabrikant
Door te kiezen voor de juiste inkoopstrategie kan je als zeepfabrikant aardig energiekosten besparen. Er zijn verschillende inkoopstrategie die je kunt overwegen bij het inkopen van zakelijke energie als zeepfabrikant.
- Vaste energieprijs: als je kiest voor een vaste energieprijs zet je de huidige energieprijs vast gedurende de looptijd van je contract. Hierdoor creëer je voorspelbaarheid en bescherming tegen prijsstijgingen. Met deze inkoopstrategie is budgettering ook eenvoudiger.
- Variabele energieprijs: bij een variabele energieprijs koop je energie in tegen de huidige energietarieven. Je beweegt als het ware mee met de energiemarkt. Hierdoor kan je mee profiteren van eventuele prijsdalingen maar brengt ook het risico van stijgende energiekosten met zich mee.
- Collectieve inkoop: je kan er ook voor kiezen om als zeepfabrikanten je energievraag te bundelen. Hierdoor krijg je een beter onderhandelingspositie bij zakelijke energieleveranciers. Je kunt scherpere tarieven aangeboden krijgen en betere contractvoorwaarden.
- Groene energiecontracten: tegenwoordig zijn en ook steeds meer energiecontracten die groene stroom aanbieden. Dit is stroom die wordt opgewekt door bijvoorbeeld zonne- of windenergie. Al kunnen deze groene energiecontracten iets duurder uitvallen, je kan hierdoor ook je duurzame positie op de markt weer verbeteren.
Wat zijn de uitdagingen bij zakelijk energiebeheer als zeepfabrikant?
Zeepfabrikanten staan voor verschillende uitdagingen als het gaat om energiebeheer. Een hiervan zijn hoge en variabele energiekosten. de kosten van energie kunnen sterk fluctueren afhankelijk van de marktprijzen en het seizoen. Dit maakt het lastiger om productiekosten consistent te houden. Een ander onderdeel van de uitdagingen zijn milieuvoorschriften. Er ontstaat een toenemende druk om de milieu-impact van productieprocessen te verminderen. Bedrijven waaronder ook zeepfabrikanten moeten voldoen aan steeds strengere milieuvoorschriften. Dit kan betekenen dat ze als bedrijf moeten investeren in energie-efficiënte technologieën en hernieuwbare energiebronnen. Ook het optimaliseren van de operationele efficiëntie om het energieverbruik te verlagen zonder concessies te doen aan de productkwaliteit blijft een voortdurende uitdaging.
Hoe kan je als zeepfabrikant je energie-efficiëntie optimaliseren?
Naast het kiezen van de juiste inkoopstrategie zijn er ook nog andere manieren om te besparen op energiekosten. Voorbeelden hiervan zijn:
Het optimaliseren van verwarmingsprocessen: het isoleren van leidingen kan warmteverlies verlagen en de efficiëntie van verwarmingssystemen verbeteren. Ook het investeren in moderne energie-efficiënte ketels kan het energieverbruik sterk verminderen.
Het onderhouden van apparatuur: machines die goed onderhouden worden werken efficiënter en verbruiken ook minder energie. het regelmatig onderhouden voorkomt onverwachte storingen en hiermee ook productieverlies. Het upgraden naar energiezuinige apparatuur kan op de lange termijn ook besparingen opleveren. De modernere apparaten zijn vaak ontworpen om minder energie te verbruiken en meer output te leveren.
Slimme verlichting: door alle oude traditionele verlichting te vervangen door LED verlichting kan het energieverbruik voor verlichting aanzienlijk vermindert worden. Hierbij kan je ook gebruik maken van automatische verlichting. Zo kan je bewegingssensoren installeren waardoor de verlichting alleen aan gaat als er daadwerkelijk iemand in de ruimte aanwezig is. Hierdoor blijft verlichting nooit onnodig branden.
Wat kan Zakelijke Energietarieven voor jouw als zeepfabrikant betekenen?
Wij van Zakelijke Energietarieven ontlasten ondernemers van al hun energiezaken. Zo kunnen zij zich weer volledig focussen op hun bedrijfsvoering. Koop jij zakelijke energie in als zeepfabrikant en heb je vragen over je huidige energiecontract? Of wil je graag de overstappen naar een andere inkoopstrategie? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze energie analisten. Zij kijken samen met jou naar de best passende inkoopstrategie voor jouw bedrijf. Ook met alle andere energievragen kan je bij ons terecht.
Senior Energie Analist
Meer dan 15 jaar ervaring in de zakelijke energiemarkt. Wij zoeken de beste deal bij uw profiel.