Menu Sluiten

Zakelijke energie voor aannemer: inkoopstrategieën en kostenbesparing

Zakelijke energie aannemer

Het is bekend dat energie in de bouwsector een grote rol speelt en zakelijke energie voor de aannemer een relevant thema is. Voor aannemers is dit een belangrijke factor die invloed heeft op de planning en duurzaamheid van een project. Daarnaast is het ook nog eens een grote kostenpost voor aannemers. Door de hoge energiekosten en de stijgende vraag naar duurzame projecten is energiebeheer een belangrijk onderdeel. Hierbij hoort ook een slimme inkoopstrategie om energiekosten te beperken. In dit artikel bespreken we verschillende aspecten van zakelijke energie voor aannemers. Ook kijken we naar de beste inkoopstrategieën van zakelijke energie.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding






     Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

     Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

     De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

     

    Het belang van zakelijke energie voor aannemers

    Aannemers verbruiken veel zakelijke energie voor verschillende activiteiten, denk hierbij aan de verlichting en verwarming op de bouwplaats tot het aandrijven van machines en gereedschap. Hierdoor kunnen de energiekosten alleen al een groot deel van het totale budget uitmaken. Dit is vaak het geval bij projecten die langer duren, bijvoorbeeld maanden of zelf jaren. Het is ook cruciaal dat de energie ingekocht wordt bij een betrouwbare zakelijke energieleveranciers, omdat betrouwbaarheid van goede energie noodzakelijk is voor het optimaal functioneren van aannemers. Als er onderbrekingen in de energievoorzieningen zijn leidt dit tot vertraging wat weer leidt tot extra kosten.

    Hoe kan je als aannemer je zakelijke energieverbruik optimaliseren?

    Voordat we straks dieper ingaan op de verschillende inkoopstrategieën voor zakelijke energie voor jou als aannemer, is het belangrijk om te kijken op welke manieren je al energiekosten kan besparen als aannemer. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor:

    Energie analyse: om te beginnen is het slim om een energie analyse uit te voeren. Denk hierbij aan vragen zoals hoeveel energie verbruiken we totaal? Of op welke momenten is het verbruik het hoogst? En welke apparaten of handelingen verbruiken het meeste energie? Door alles in kaart te brengen heb je een goed overzicht van je totale energieverbruik. Dit maakt het makkelijker om te kijken waar je als aannemer nog energie op kan besparen.

    Energiezuinige apparatuur: door te investeren in moderne en energiezuinige machines kan je op de lange termijn aanzienlijke besparing in energiekosten opleveren. Oudere machines verbruiken veel meer energie dan eigenlijk nodig is.

    Slimme verlichting: door gebruik te maken van LED verlichting kan je al aanzienlijk kosten besparen. Je kan hierbij ook bewegingssensoren plaatsen zodat verlichting nooit onnodig blijft branden als er niemand aanwezig is. Zodra er iemand is springt de verlichting gelijk aan en gaat automatisch uit als er niemand meer is. Als je wel altijd verlichting nodig hebt kan de verlichting ook dimmen als er niemand is en volledig branden als er wel iemand is.

    Training: je kan je personeel goed trainen in energiezuinige praktijken en meer bewust wording van het energieverbruik. Dit kan bijdragen aan het verlagen van het totale energieverbruik.

    De beste inkoopstrategie van zakelijke energie voor aannemers

    Het kiezen van de juiste inkoopstrategie voor zakelijke energie passend bij jouw onderneming kan aanzienlijke invloed hebben op de kosten. Er zijn verschillende manieren om je zakelijke energie in te kopen, dit kan doormiddel van een vast of variabel contract.

    1. Vast prijs: bij een vaste prijs kiest de aannemer ervoor om de energieprijs voor een bepaalde periode vast te zetten. Met deze inkoopstrategie heb je duidelijkheid over je energiekosten gedurende de looptijd van je contract. Dit maakt budgettering makkelijker en je bent beschermt tegen eventuele prijsstijgingen. Echter, kan je niet mee profiteren van eventuele prijsdalingen.
    2. Variabele prijs: bij een variabele prijs beweeg je als het ware met de markt mee en koop je de energie in tegen de actuele energietarieven. Dit kan voordelig zijn als de prijzen dalen, maar brengt ook het risico van prijsstijgingen met zich mee. Met deze inkoopstrategie ben je flexibeler maar het goed monitoren van de energiemarkt is hierbij noodzakelijk.
    3. Collectieve inkoop: met collectieve inkoop bundel je de energievraag met andere bedrijven om zo gezamenlijk energie in te kopen. Doordat je zo een groter volume hebt is je onderhandelingspositie vaak beter bij zakelijke energieleveranciers. Dit kan weer leiden tot scherpere prijzen en betere contractvoorwaarden.
    4. Groene energiecontracten: door de stijgende vraag naar duurzame ondernemingen kiezen steeds meer aannemers voor duurzame energieopties. Voorbeelden hiervan zijn zonnepanelen voor zonne-energie of windturbines voor windenergie. Je kan ook je energie groen inkopen. Vaak zijn deze contracten wel iets duurder maar dragen wel bij aan het duurzame imago van je onderneming.

    Wat kan Zakelijke Energietarieven voor betekenen?

    Wij van Zakelijke Energietarieven ontlasten ondernemers van al hun energiezaken zodat zij zich volledig kunnen focussen op hun bedrijfsvoering. Ben jij een aannemer en heb je vragen over je huidige energiecontract? Of wil je toch graag overstappen op een andere inkoopstrategie? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze energie analisten. Zij kijken samen met jou welke inkoopstrategie het beste past bij jouw onderneming. Ook met vragen over verduurzamen of het inkopen van groene zakelijke energie kan je bij ons terecht.